
Słodkie ziemniaki
Słodkie ziemniaki
Słodkie ziemniaki zawierają beta-karoten, który pomaga chronić skórę przed niekorzystnym działaniem słońca, szkodliwym wpływem zanieczyszczeń i wolnymi rodnikami. Zadowalające ilości tego składnika zawiera również szpinak, jarmuż i marchewka.

Ogórek
Ogórek
Ogórek jest jednym z najzdrowszych produktów spożywczych. Oprócz flawonoidów, które zapobiegają między innymi pękaniu naczyń krwionośnych, zawiera krzemionkę.
Ta ostatnia stanowi budulec paznokci, skóry i włosów, a co za tym idzie, odpowiada za ich piękny i zdrowy wygląd.

Tofu
Tofu
Tofu jest bogate w izoflawony, które stymulują produkcję kwasu hialuronowegozatrzymującego wodę, dzięki temu zapewniają odpowiednie nawilżenie skóry.
W konsekwencji poprawia się jej koloryt oraz zwiększa napięcie i elastyczność. Drobne zmarszczki stają się mniej widoczne, a skóra wygląda na wypoczętą.

Migdały
Migdały
Zawierają witaminę E, która jest odpowiedzialna za młody wygląd i utrzymanie skóry w dobrej kondycji, a regularne spożywanie migdałów może być pomocne w zwalczaniu suchości skóry.
Badania opublikowane w Journal of Nutrition pokazują, że flawonoidy i witamina E zawarta w migdałach chroni komórki skóry przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.

Jagody
Jagody
Wszystkie jagody mają pozytywny wpływ na wygląd skóry. Jednak należy pamiętać o zasadzie, że im ciemniejsza jagoda, tym ma większą ilość przeciwutleniaczy.
Jagody mają również dużą zawartość witaminy C, która jest kluczem do zdrowej, młodej wyglądającą skórę.

Sałata rzymska
Sałata rzymska
Jeżeli chcesz dodać skórze blasku jedz sałatę. Sałata rzymska daje skórze zastrzyk substancji odżywczych. Wystarczy jeść dziennie 6 liści, aby dostarczyć organizmowi 100% dziennej dawki witaminy A, która ma właściwości odmładzające.
Sałata rzymska zawiera również dużą ilość witaminy K, która wzmacnia naczynia krwionośne i odpowiada za krzepliwość krwi.

Dziki łosoś
Dziki łosoś
Łosoś jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie, ale pomagają również utrzymać odpowiednie nawilżenie skóry.
Jednak, aby uzyskać takie efekty należy jeść go minimum 3 razy w tygodniu.

Awokado
Awokado
Awokado zawiera biotynę, która jest często nazywana witaminą urody. Mimo tego, że teoretycznie nigdy nie powinno zabraknąć jej w naszym organizmie (jest wytwarzana przez bakterie jelitowe), to spotyka się osoby, które cierpią na jej niedobór. Najczęściej objawia się on pogorszeniem kondycji włosów, przebarwieniami, zmianami zapalnymi czy atopowym zapaleniem skóry.
Dlatego warto zadbać, aby dieta była bogata w ten składnik. Należy jednak pamiętać, że produkty spożywcze z biotyną nie powinny być poddawane obróbce termicznej - wtedy traci ona swoje właściwości.

Pomidory
Pomidory
Pomidory zawierają likopen, który jest organicznym związkiem chemicznym z grupy karotenów. Z badań przeprowadzonych w 2008 roku, wynika, że osoby z wyższym stężeniem likopenu miały znacznie gładszą skórę, niż osoby mające go w organizmie znacznie mniej.
Dodatkowo jedzenie produktów spożywczych zawierających likopen pomaga chronić skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Marchew, arbuz i różowe grejpfruty również zawierają ten związek chemiczny.

Brokuły i papryka
Brokuły i papryka
Kolagen to najważniejszy budulec skóry, który jest jednocześnie najliczniej występującym białkiem w naszym organizmie. Jego głównym zadaniem jest utrzymanie odpowiedniej sprężystości skóry.
Substancją wspomagającą syntezę kolagenu jest witamina C, a papryka i brokuły zawierają duże ilości kwasu askorbinowego. Ich regularne spożywanie pomoże zachować młody wygląd skóry na dłużej. Aby uzyskać zadowalające efekty, należy jeść minimum filiżankę brokułów lub papryki dziennie.