Najciekawsze smaki Europy. Tego trzeba spróbować
Najciekawsze smaki Europy. Tego trzeba spróbować

Obowiązkowym elementem podczas każdej mojej podróży po Europie jest poznawanie danego kraju… od kuchni, i to w dosłownym tego słowa znaczeniu. Uwielbiam próbować lokalnych potraw i sprawdzać, jak smakuje dane miejsce. Czasem jest prosto i smacznie, czasem kontrowersyjnie, ale zawsze niezwykle interesująco.

Francja – smacznie i wytrawnie

Swoją kulinarną podróż zacznę od Francji. Warto przyjechać tu nie tylko po to, by zobaczyć znane na całym świecie zabytki (choć tych zdecydowanie w kraju nie brakuje). Trzeba też przekonać się, jak smakuje francuski styl życia. Bagietka, sery czy wino to oczywiście początek kulinarnego bogactwa tego kraju. I chociaż tradycyjnych potraw nie sposób pominąć, warto skusić się też na te nieco mniej znane. Na przykład na Quiche lorraine, czyli po prostu placek lotaryński. To rodzaj wypieku na bazie słonego kruchego ciasta i wytrawnego, zapiekanego nadzienia. Obowiązkowo należy zasmakować tego na bazie boczku, szynki, tartego sera, śmietany i jajek. Będąc we Francji, nie można zapomnieć też o Bouillabaisse. To znana i niezwykle smaczna odmiana zupy rybnej, wywodząca się prosto z Marsylii. Do jej przyrządzania wykorzystuje się kilka gatunków ryb morskich, z dodatkiem różnych owoców morza, czosnku, pomidorów, oliwy i szafranu. Ciekawostką może być fakt, że zupa została uwieczniona w nazwie… planetoidy (8523) Bouillabaisse! Musiała komuś „kosmicznie” posmakować. Z Francji nie można wyjechać bez skosztowania jednego z lokalnych deserów. Ja polecam Gâteau au chocolat, czyli nieziemsko pyszne ciastko z rozpływającym się wnętrzem z czekolady.

BIG 1
+

Dokumenty na życzenie w 24h bez opłat. Zamówione przez Ciebie dokumenty przygotujemy od ręki. Możesz złożyć dyspozycję online i pobrać dokumenty w wersji elektronicznej lub odebrać je w placówce.
Czytaj więcej

Pion 2
+

Z usługą eMakler, możesz u nas także korzystać z dostępu do giełdy i zarządzać swoimi inwestycjami w systemie transakcyjnym i aplikacji mobilnej gdziekolwiek jesteś.
Czytaj więcej

SMal 1
smal 2
Small 4
Small 3
big 2
+

Zamówione przez Ciebie dokumenty przygotujemy od ręki. Możesz złożyć dyspozycje online i pobrać dokumenty w wersji elektronicznej lub odebrać je w placówce.
Czytaj więcej

PION 1
+

Co robisz kiedy nie możesz zapłacić kartą? Wypłacasz gotówkę z najbliższego bankomatu. Bezpłatnie. Na całym świecie.
Czytaj więcej

Włochy – nie tylko pizza i spaghetti

To, co najbardziej zachwyca mnie w kuchni włoskiej, to najprostsze połączenia lokalnych produktów tworzące fantastyczne smaki. I choć od razu przychodzi to na myśl, nie będę rozpisywać się o pizzy czy spaghetti, z których przecież słynie ten kraj. Godny polecenia jest  Piadina Romagnola. To cienki placek przygotowywany z mąki, wody, smalcu lub oliwy z oliwek. Najważniejszą jego częścią jest jednak nadzienie – możemy wybierać spośród wielu, w zależności od naszych upodobań. Na przykład tradycyjne z rukolą, pomidorami, mozzarellą i szynką lub też z serem stracchino, warzywami i kiełbasą. Są też do wyboru te na słodko – z czekoladą lub konfiturą. Najlepiej spróbować ich wszystkich! Z kolei na włoskiej Sycylii ciekawym połączeniem smakowym jest Pasta con le sarde. To po prostu makaron z sardynkami, szafranem i orzechami pinii. Najlepszą pastę można zjeść w knajpkach w Palermo.

A może coś z deserów? Proszę bardzo. Proponuję sanguinaccio, czyli włoski pudding przygotowywany z gorzkiej czekolady, mleka, orzeszków piniowych, suszonych owoców i… świńskiej krwi. Deser ma słodko-słony smak – dość nietypowy, dlatego nie każdy decyduje się na jego skosztowanie. Dla tych mniej odważnych polecam Delizia al limone – cytrynową delicję, specjał Wybrzeża Amalfitańskiego. To ciastko biszkoptowe nasączone syropem z dodatkiem limoncello i wypełnione kremem o smaku cytrynowym.

Chorwacja – czarny ryż i zupa z wina

Chorwacja, podobnie jak cały basen Morza Śródziemnego, nie słynie raczej ze skomplikowanych technik kulinarnych czy „kontrowersyjnych” połączeń.  Lekko, świeżo i tradycyjnie – tak najprościej można opisać chorwacką kuchnię, która naprawdę dobrze smakuje. Wśród dań nietypowych warto wymienić Crni rizot. Nazwa nie brzmi może kusząco, ale to nic innego jak czarne risotto. Chorwacka odmiana dania kolor zawdzięcza atramentowi z kałamarnicy. W zachodniej części kraju popularna jest istarska supa, czyli zupa z… wina. To syta i mocna w smaku mieszanina grzanek z chleba z olejem, solą, pieprzem i cukrem, a wszystko zalane gorącym, czerwonym winem. W Chorwacji koniecznie trzeba spróbować też jadalnych kasztanów maruni, uznawanych za najlepsze na świecie. Dlaczego ich smak jest tak wyjątkowy? Przez przypadek.  Powstały bowiem ze skrzyżowania lokalnych kasztanów z tymi przywiezionymi z Dalekiego Wschodu przez chorwackich marynarzy. Smakują naprawdę dobrze.

Hiszpania – kuchnia z temperamentem

Kuchnia hiszpańska nie istniałaby bez tradycyjnych tapas, paelli czy słynnej sangrii. Hiszpania to również owoce morza, których różnorodność jest tutaj naprawdę imponująca. Czego warto spróbować na miejscu? Na przykład Gambas al pil pil, czyli krewetek z rusztu w sosie czosnkowym podawanych w glinianych naczyniach. Ciekawy w smaku jest również pulpo a la gallega, czyli galicyjski przysmak w postaci gotowanej ośmiornicy pokrojonej w plastry, posypanej grubą solą oraz papryką i podawanej na drewnianej desce. Dla tych, którzy nie są zwolennikami owoców morza, polecam jako przekąskę ziemniaczaną sałatkę „alioli”, z sosem z czosnku i oliwy z oliwek lub tradycyjny ser owczy pochodzący z La Manczy – queso manchego. A coś ze słodkości? Obowiązkowo torrijas – czyli smażony chleb na słodko. Podaje się go z cynamonem, syropem lub miodem. Świetnie smakuje z poranną kawą!

Autor: Nina Czochara.

Powrót mbank