Na antenie:

Ten słodki przysmak kochamy nie tylko w Polsce. 10 ciekawostek o pączkach

3 min. czytania
07.02.2024 15:03
Zareaguj Reakcja

Tłusty czwartek wypada w tym roku 8 lutego. W tym dniu zgodnie z tradycją należy zjeść co najmniej jednego pączka. Słodka przekąska zjedzona w czwartek ma zagwarantować powodzenie na cały rok. Ale do pączków chyba niewiele osób trzeba przekonywać. Polacy je uwielbiają. Czy to słodkie święto jest znane także poza granicami naszego kraju i jaka jest jego historia?

10 ciekawostek o pączkach
fot. Shutterstock

Ze statystyk wynika, że Polacy kochają tłusty czwartek i możliwość folgowania sobie w kwestii dbania o linię i liczenia kalorii. Szacuje się, że w tym dniu zjadamy około 100 milionów tych słodkich przekąsek, co oznacza, że średnio na jedną osobę przypadają 2,5 sztuki.

Dietetyk kliniczna Martyna Puc podkreśla, że chociaż pączki rzeczywiście są mocno kaloryczne, to nie oznacza, że trzeba z nich całkiem zrezygnować w tłusty czwartek. Ale warto ograniczyć ich liczbę, najlepiej do jednego. "Warto taki deser zaplanować na podwieczorek lub drugie śniadanie – to dla tych niecierpliwych. Do pączka warto dodać dobre źródło białka – na przykład popularne serki Skyr. Dzięki temu ładunek glikemiczny takiego posiłku nieco się obniży i nasyci nas na dłużej. Dobrym sposobem jest kupowanie pączków w mniejszej gramaturze lub podzielenie jednego pączka na dwie części i zjedzenie ich w odpowiednich odstępach czasu" – wyjaśniła.

Skąd się wzięła tradycja jedzenia pączków? I dlaczego ten słodki przysmak zrobił tak dużą furorę na świecie?

Redakcja poleca

Historia pączków – kiedy dotarły do Polski?

Tradycję jedzenia pączków znana była już w starożytności. Rzymianie jadali je jednak w wersji zupełnie innej, niż my znamy obecnie – były tłuste, wytrawne, z nadzieniem ze skwarków. Po usmażeniu maczano je dodatkowo w sosie rybnym.

Pączki w Polsce znane są mniej więcej od XII wieku. Wspominał o nich już Mikołaj Rej w "Żywocie człowieka poczciwego". Pierwotnie przysmaki te były przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną.

Zgodnie z jedną z teorii moda na słodkie pączki miała dotrzeć do naszego kraju dopiero w XVI wieku. Początkowo wyglądały one nieco inaczej niż obecnie – w środku miały bowiem ukryty mały orzeszek lub migdał. Ten, kto trafił na taki szczęśliwy pączek, miał cieszyć się dostatkiem, szczęściem i powodzeniem. Co ciekawe, na słodką wersję pączków wpadli Arabowie, którzy smażone ciasto drożdżowe polewali miodem.

W Polsce tłusty czwartek to ostatni czwartek przed rozpoczęciem Wielkiego Postu, a więc ostatnie dni karnawału. W tym dniu najpopularniejsze potrawy to oczywiście pączki i faworki. Co ciekawe, jedzenie pączków w czasach rzymskich miało zupełnie inne znaczenie – było symbolicznym momentem żegnania się z zimą i witania wiosny.

Do Ameryki pączki dotarły wraz z holenderskimi emigrantami, którzy nadziewali smakołyki konfiturami z jabłek lub śliwek. Podobno ich kształt zawdzięczamy berlińskiemu cukiernikowi, który gotował dla pruskiej armii. To on zaczął formować z ciasta kule na wzór kul armatnich. Taka forma szybko się przyjęła.

10 ciekawostek o pączkach

  1. Jeden pączek liczy średnio 250-400 kalorii. Za najbardziej dietetyczne uchodzą te z nadzieniem różanym, lekko oprószone cukrem pudrem. Aby spalić jednego pączka, potrzeba pół godziny biegania, 75 minut sprzątania domu, cztery godziny snu.
  2. Największy pączek na świecie powstał w 2004 roku w USA. Miał 0,5 metra grubości i 1,83 m średnicy. Przysmak ważył niemal 394 kg. Tym samym trafił do Księgi Rekordów Guinnessa.
  3. Jaki jest rekord jedzenia pączków na czas? Leah Shutkever z Wielkiej Brytanii zdołała zjeść w całości aż 10 pączków w ciągu 180 sekund.
  4. W normalny dzień przeciętna piekarnia sprzedaje około 500 pączków, a w tłusty czwartek – nawet 30 tysięcy.
  5. Z pączków stworzono nawet wieżę. Najwyższa tego typu konstrukcja powstała z 3100 pączków i mierzyła 152 cm.
  6. Niecałe 12 sekund – tyle czasu potrzebował pochodzący z USA Philip Joseph Santoro, aby zjeść pączka w całości bez użycia rąk.
  7. Najbardziej zbliżonym do tłustego czwartku świętem, obchodzonym za granicą, jest francuski Mardi Gras. Podobnie jak w Polsce w tym czasie spożywane są spore ilości słodkości - w tym również pączki. Święto obchodzone przez Francuzów wypada jednak nie w czwartek, a we wtorek bezpośrednio przed Środą Popielcową.
  8. W Wielkiej Brytanii zamiast tłustego czwartku obchodzi się Pancake Tuesday. Jak sama nazwa wskazuje, święto to wypada we wtorek poprzedzający Wielki Polski. W czasie „Naleśnikowego Wtorku” Brytyjczycy spożywają najczęściej naleśniki ze słodkimi i słonymi dodatkami. Oprócz tego organizują wyścigi z patelniami w ręku.
  9. Tradycyjne amerykańskie pączki nazywają się donuts. Mają kształt obręczy z dziurką w środku. Są lukrowane, posypywane orzechami bądź kolorowymi posypkami, jednak nie mają nadzienia.
  10. Największa mozaika z pączków powstała we Lwowie. Szacuje się, że do jej stworzenia wykorzystano ponad 7 tysięcy tych słodkich przysmaków.
Redakcja poleca

Źródło: CHILLIZET