Jak przygotować zupę kapuścianą? Koniecznie sprawdź!

Sylwia Kropiewnicka 17.05.2019
Zupa kapuściana (kapusta, dieta kapuściana, przepis)
Fotografia: Shutterstock

Tworząc jadłospis bazujący na zupie kapuścianej, można zrzucić sporo zbędnych kilogramów. Jak przygotować ten posiłek?

Kapusta ma wiele walorów zdrowotnych, a wśród nich jest m.in. fakt, iż leczy guzy i choroby stawów. Dodatkowo, pomaga ona zapobiegać także obrzękom i anemii oraz zapewnia piękne paznokcie, skórę i włosy. Warzywo to ma mało kalorii, dlatego zupa kapuściana tak dobrze sprawdza się w przypadku osób będących na diecie. Jak ją przygotować?

Zobacz także: Jak schudnąć 10 kilogramów w miesiąc? Koniecznie musisz zastosować te 3 sposoby!

Kapusta – czego o niej nie wiesz?

Kapusta jest niskokaloryczna, zawiera komplet witamin w tym witaminę C,B,A czy E. Dodatkowo, zawiera także siarkę, która poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci. Jest ona także źródłem wapnia, potasu i magnezu, a jej liście zawierają kwas foliowy i żelazo.

Warzywo to jest podstawą diety kapuścianej, mającej bardzo dobry wpływ na organizm. Ten typ diety pozwala pozbyć się z niego różnego rodzaju toksyn mających niekorzystny wpływ na wygląd i zdrowie.

Dieta oparta na kapuście należy do diet oczyszczających, a dodatkowo pozwala spalić zbędne kilogramy. Niestety, jej głównym minusem jest fakt, iż po jej zakończeniu dość często pojawia się efekt jo-jo.

Dieta kapuściana

Ten typ diety pozwala uregulować pracę jelit i oczyścić je. Ponadto pozwala zrzucić nawet do 5 kg w tydzień. Ma na to wpływ m.in. jej moczopędne działanie.

Dieta kapuściana daje spektakularne rezultaty, jednak podobnie jak każda inna monodieta, powodować może efekt jo-jo. Diety kapuścianej nie należy stosować dłużej niż przez tydzień, ponieważ jest ona uboga w wapń, białko oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.

Będąc na diecie kapuścianej, nie wolno zapominać o odpowiednim nawodnieniu organizmu! Bardzo ważne jest to, aby wypijać min. 8 szklanek wody dziennie. Nie wolno jednak spożywać soków czy słodzonych napoi gazowanych.

Zupa kapuściana – przepis

Dieta bazująca na zupie kapuścianej pozwala schudnąć do 5 kg w tydzień. Jak przygotować ten posiłek?

Składniki:

  • 2 papryki
  • 5 pomidorów
  • 1 kapusta włoska
  • 3 cebule
  • 2 gałązki selera naciowego
  • kostka bulionu warzywnego
  • ok. 3 litrów wody
  • przyprawy do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Poszatkowaną kapustę wraz z kostką bulionowa i przyprawami należy wrzucić do garnka z wodą.
  2. Wywar należy gotować pod przykryciem ok. 20 min.
  3. Delikatnie nacięte pomidory należy polać wrzątkiem, a następnie obrać i pokroić w kostkę.
  4. Cebulę i paprykę pokroić. Poszatkować seler. Następnie warzywa dodać do gotującej się kapusty, po czym podgotować kolejne 20 min.

Zobacz także: Dieta baletnicy. Szybka utrata zbędnych kilogramów w 10 dni

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

 

 

 

 

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów