Wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Co jeść w zaostrzeniu choroby i w remisji?

Magdalena Barszczak 07.11.2018
kobieta z bólem brzucha
Fotografia: Shutterstock

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego - dieta jest tu bardzo istotna! Jakie są jej zasady? Co należy jeść w okresie remisji i zaostrzenia objawów? Sprawdź!

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego - dieta to ważna część leczenia tej przypadłości. Co trzeba jeść w zaostrzeniu choroby, a jakie produkty można spożywać w okresie remisji? Zapoznaj się z poniższymi zasadami.

Zobacz także: Choroba Leśniowskiego-Crohna: jak wyglądają pierwsze objawy tego schorzenia?

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego to przewlekłe zapalenie błony śluzowej jelita. Choroba nie ma jednostajnego przebiegu, zdarzają się okresy, kiedy objawy się zaostrzają i czas remisji, kiedy łagodnieją. Do głównych symptomów choroby należą chudnięcie, utrata apetytu, biegunka, gorączka, bóle brzucha i wzdęcia. Przypadłość ta może przyczyniać się do niedoboru składników mineralnych, m.in. żelaza i powodować anemię.

Jednym ze sposobów leczenia wrzodziejącego zapalenia jelita grubego jest dieta. Tak jak dieta przy biegunce powinna być przede wszystkim lekkostrawna, uboga w tłuszcze i błonnik. Podobnie jak dieta wrzodowa polega ona na jedzeniu produktów gotowanych, przecieranych i rozdrobnionych. Ma za zadanie także zapobiegać niedożywieniu.

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego - dieta i jej zasady

Dieta we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego - jakie są jej zasady?

  • Pamiętaj, aby jeść regularnie niewielkie porcje, ok. 5-6 razy dziennie.
  • Potrawy muszą być gotowane (w wodzie lub na parze), duszone lub pieczone bez tłuszczu.
  • Zrezygnuj ze smażenia i pieczenia z dodatkiem tłuszczu, zasmażania i zapiekania potraw.
  • Odstaw ostre przyprawy (chilli, curry, pieprz, paprykę, musztardę), ponieważ podrażniają śluzówkę.
  • Ogranicz błonnik pochodzący z produktów pełnoziarnistych.
  • Unikaj cukru, który sprzyja wzdęciom i wzmaga biegunkę.
  • W celu lepszego przyswajania produktów powinno je się przecierać, miksować i rozdrabniać.

Zobacz także: Dieta rozdzielna. Których produktów nie wolno łączyć według jej zasad?

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego - dieta w zaostrzeniu choroby

Dieta we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego powinna być dostosowana do objawów. Nasilenie choroby często powoduje konieczność hospitalizacji i żywienia pozajelitowego. W momencie stopniowego ustępowania symptomów chory może przyjmować pokarmy ubogie w błonnik i nisko przetworzone. Leczenie rozpoczyna się od przyjmowania płynów (słaba herbata, mięta, rumianek, rosół).

Stopniowo można wdrożyć produkty przetarte i rozdrobnione takie jak:

  • pure z marchewki i ziemniaków,
  • jajka na miękko,
  • biały ryż,
  • gotowane mięso drobiowe,
  • chude ryby (pstrąg, dorsz, mintaj),
  • sucharki i białe pieczywo.

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego - dieta w remisji

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego - dieta powinna być lekkostrawna i eliminować produkty działające drażniąco na przewód pokarmowy.

W okresie remisji, czyli zahamowania objawów, przy tej chorobie trzeba wyeliminować:

  • ze względu na zawartość błonnika - surowe warzywa i owoce oraz pełnoziarniste produkty zbożowe (pieczywo razowe i żytnie, kasza gryczana, pęczak, brązowy ryż, ciemny makaron, otręby);
  • wzdymające warzywa i owoce: brokuły, kalafior, kapusta, brukselka, rzodkiew;
  • mleko i produkty mleczne (u większości osób pojawia się nietolerancja na te produkty);
  • tłuste, marynowane i wędzone ryby;
  • tłuste rodzaje mięs (baranina), boczek, słonina, smalec, łój, smalec, podroby;
  • wysokoprzetworzoną żywność typu fast food;
  • słodycze, torty, ciasta;
  • alkohol, napoje gazowane, napoje z kofeiną.

Dieta we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego w okresie remisji powinna obfitować w następujące produkty:

  • pieczywo pszenne, suchary, biszkopty,
  • makarony z mąki pszennej,
  • drobna kasza - manna, jęczmienna,
  • biały ryż,
  • jajka (gotowane na miękko, omlety i jajecznica na parze - należy unikać smażenia na maśle i oleju),
  • gotowane warzywa i owoce, także w wersji rozdrobnionej - ziemniaki, dynia, pietruszka, marchew, pomidory, jabłka, brzoskwinie, morele bez skórki,
  • słaba herbata, kawa zbożowa, soki owocowe i warzywne.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Zagłosuj

Jak często przechodzisz na dietę?

Liczba głosów:

Te produkty reklamowane są jako zdrowe. Uważaj na nie!

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej
Więcej newsów