Tych owoców i warzyw lepiej nie jeść zimą. Niektóre z nich mogą zaszkodzić zdrowiu

Anna Respondek 10.01.2018
Owoce i warzywa
Fotografia: Pexels

Warto poczekać na nie do lata. 

Jedzenie warzyw i owoców to zawsze dobry pomysł. Dieta bogata w te produkty korzystnie wpłynie na nasze zdrowie, dzięki niej mamy więcej siły do działania i znacznie lepszą odporność. Istnieje jednak kilka warzyw i owoców, z których warto zrezygnować zimą, ponieważ mogą bardziej zaszkodzić niż pomóc. 

Ponieważ wiele przedsiębiorstw rolnych używa pestycydów, odbija się to na jakości i zawartości substancji odżywczych w warzywach i owocach, które zimą trzymane są w sztucznym środowisku. Z czego zatem lepiej zrezygnować?

giphy-downsized (44)

Pomidory 

Wiadomo, że pomidory najlepsze są latem, kiedy rozwijają się w promieniach ciepłego słońca. Ich walory smakowe zdecydowanie zanikają zimą, podobnie jak walory zdrowotne. Niestety zimą do polskich sklepów najczęściej dostarczane są pomidory zza granicy, które nie wyrastają w ziemi, tylko na wełnie mineralnej nasączonej wodą i nawozami. Do polski docierają zielone i dojrzewają w sztucznych warunkach, przez to mają znikome wartości odżywcze.

Banany

Ten owoc, choć pyszny, nie będzie dobrze służył naszym sylwetkom zimą. Banany to znakomita dawka energii, ponieważ zawierają w sobie dużo fruktozy. Niestety pobudzają produkcję insuliny, która zbija cukier, przez co szybciej jesteśmy głodni. Zimą prowadzimy mniej aktywny tryb życia, a jedzenie bananów może spowodować przybranie na masie.

giphy-tumblr (6)

Cytrusy

Cytrusy to owoce, które zimą są dość łatwo dostępne. Mają jednak jeden minus. Powodują szybsze wychładzanie organizmu, po ich spożyciu pory w naszej skórze otwierają się, przez co wzrasta potliwość i ucieka ciepło. 

Szpinak

Zimą trudno w Polsce o świeży szpinak. Zawsze można skorzystać z tego mrożonego, jednak wiadomo, że nie ma on już tak dużo wartości odżywczych. W niektórych sklepach można spotkać się ze świeżym szpinakiem z eksportu, jednak jak podaje Environmental Working Group, według ich badań jest to jedno z najbardziej skażonych pestycydami warzyw. 

giphy-downsized (45)
Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów