Produkty bogate w białko. Co jeść, żeby dostarczyć go jak najwięcej?

Julita Buczek 05.07.2018
białko w produktach
Fotografia: Fotografia Pixaby

Białko jest jednym z najważniejszych składników odżywczych, które powinny być dostarczane naszemu organizmowi. Dzięki niemu nasze ciało będzie funkcjonować prawidłowo!

Białko to jeden z głównych składników odżywczych. Dostarczenie odpowiedniej ilości przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ niedobór tych protein uczestniczy w różnych procesach zachodzących w organizmie.

Zobacz też: Czy dieta niskowęglowodanowa jest dla ciebie? Przekonaj się!

Niestety nie należy przesadzać z ilością białka, ponieważ może wyrządzić dużo krzywdy w naszym organizmie. Jeśli ciekawi cię jakie produkty mają najwięcej białka, czytaj dalej. Białko stanowi bardzo duży skład naszego organizmu, bo aż 20% masy ciała.

Zobacz też: Dieta samuraja - idealny sposób odżywiania dla osób, które ćwiczą!

W diecie powinno znajdować się zarówno białko pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Dorosła osoba powinna w swojej codziennej diecie przyjmować około 50 gramów białka.

Zawartość białka w 100 g produktów roślinnych:

  • Zarodki pszenne 27,5 g
  • Orzechy arachidowe 25,7 g
  • Pestki dyni 24,5 g
  • Słonecznik 24,4 g
  • Sezam 23,2 g
  • Orzechy pistacjowe 20,5 g
  • Mak niebieski 20,1g
  • Migdały 20 g
  • Siemię lniane 18 g
  • Otręby pszenne 16 g
  • Orzechy włoskie 16 g
  • Soja dojrzała gotowana 15,4 g
  • Orzechy laskowe 14,4 g
  • Kiełki soi 13,1 g
  • Płatki owsiane 11,9 g
  • Musli z rodzynkami i orzechami 11,5 g
  • Soczewica gotowana 11,43 g

Zawartość białka zwierzęcego:

  • Ser, Parmezan 41,5 g
  • Mleko w proszku odtłuszczone 35,7 g
  • Schab pieczony 32,175 g
  • Filet z królika 29,133 g
  • Ser żółty tłusty 27,9 g
  • Kiełbasa myśliwska sucha 27,8 g
  • Tuńczyk w oleju 27,1 g
  • Kotlet z piersi kurczaka panierowany 25,8 g
  • Kiełbasa krakowska sucha 25,6 g
  • Sznycel cielęcy 24,6 g
  • Sardynka w oleju 24,1 g
  • Tuńczyk świeży 23,7 g
  • Sztuka mięsa 23,22 g
  • Dorsz wędzony 22,1 g
  • Wątroba wieprzowa 22 g
  • Mięso wołowe 80 g
  • Soja 74 g
  • Wątroba wołowa 70 g
  • Mleko 68 g
  • Nerka wołowa 65 g
  • Serce wołowe 65 g

Zobacz też:  Dna moczanowa - dieta. Z jakich produktów należy zrezygnować?

Niedobór białka w diecie

Niedobór białka może skutkować zahamowaniem wzrostu i rozwoju organizmu, uniemożliwia budowę tkanek, zmniejszenie odporności czy utrudnienie gojenia ran. Daleko posunięte niedożywienie białkowe powoduje kwashiorkor. Osoby chore na kwashiorkor są osłabione, apatyczne, występuje u nich zanik tkanki tłuszczowej czy nawet mięśni. Bardzo często można zauważyć obrzęki, szczególnie brzucha.

Nadmiar białka w diecie

Nadmiar przyjmowanego białka może powodować zatrzymanie azotu w diecie. Ten, którego jest za dużo, przetwarzany jest w mocznik i amoniak, który obciąża nerki, wątrobę, które są odpowiedzialne za jego neutralizację. Przyjmowanie zbyt dużej ilości białek przyspiesza filtrację i wydalanie składników mineralnych, w tym wapnia (jego brak może przyczynić się do wystąpienia osteoporozy).

Białko w diecie sportowców

Białko odgrywa również bardzo ważną rolę w sporcie. Jeśli często trenujesz, konieczne jest przyjmowanie odpowiednich ilości właśnie tego składniku. Pomaga on w regeneracji oraz odbudowie mięśni.

Do produktów bogatych w białko należą przede wszystkim:

  • drób i chude mięso,
  • jaja i nabiał,
  • ryby,
  • wołowina,
  • wieprzowina,
  • podroby (wątróbka, żołądki),
  • rośliny strączkowe (białka roślinne),
  •  kiełki.

Bardzo wartościowe dla sportowców, którym zależy na budowaniu masy mięśniowej, jest mięso wołowe, które bogate jest w duże ilości kreatyny. Ma bardzo pozytywny wpływ na pracę mózgu i zapewnia odpowiednią podstawę do rozbudowy mięśni.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:

Autor: Julita Buczek

Oceń artykuł
TEMATY:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów