Odpowiednia dieta podczas łuszczycy może mieć na nią zbawienny wpływ. Sprawdź jaki!

Julita Buczek 10.07.2018
produkty wieloziarniste
Fotografia: Fotografia Pixaby

Jeśli zmagasz się z chorobą łuszczycy, koniecznie wypróbuj dietę, która można zminimalizować skutki choroby.

Dieta w łuszczycy jest jedną z priorytetowych spraw w trakcie trwania tej choroby. Odpowiednio dobrana pozwoli złagodzić objawy choroby.

Zobacz też: Objawy zapalenia trzustki można złagodzić odpowiednią dietą. Poznaj ją!

Dieta podczas łuszczycy

Łuszczyca to choroba układowa mediowana immunologicznie, w której występujące objawy to tak zwane wykwity. Odpowiednio dobrana dieta, może nawet wyleczyć tę chorobę. Pomoże również złagodzić objawy towarzyszące, takich jak stany zapalne lub wykwity.

Zobacz też:  Dieta samuraja - idealny sposób odżywiania dla osób, które ćwiczą!

Najbardziej optymalna dieta w trakcie trwania łuszczy, powinna być wzbogacona:

Zobacz też: Dna moczanowa - dieta. Z jakich produktów należy zrezygnować?

Zalecanymi produktami żywnościowymi dla osób z łuszczycą są:

  • świeże warzywa,
  • owoce,
  • produkty pełnoziarniste,
  • tłuste ryby,
  • orzechy,
  • olej lniany.

Dieta bezglutenowa w łuszczycy

Dietetycy rekomendują zastosowanie diety bezglutenowej. Podobno łagodzi ona objawy łuszczycy. Stwierdzono to na podstawie badań osób ludzi z celiakią. Przed rozpoczęciem diety bezglutenowej należy wykonać testy, które potwierdzą lub wykluczą nietolerancję na gluten.

Produkty, które nie powinny pojawiać się w diecie osób z łuszczycą:

  • tłuste rodzaje mięs i produkty mięsne,
  • podroby,
  • żywność wysoko przetworzona, produkty typu fast food, instant,
  • słodycze i wyroby cukiernicze,
  • słone przekąski typu paluszki, chipsy,
  • margaryny twarde.

Łuszczyca dieta

Ryby są doskonałym źródłem pełnowartościowym białka zwierzęcego. To również świetny zamiennik mięsa, ponieważ nie ma w nich nasyconych kwasów tłuszczowych. W swoim składzie mają również dużo witamin np. A, D, E, i K. Sprawdźcie, jakie przepisy z ryb przygotowaliśmy!

Ryba w sosie musztardowym

Składniki:       

  • 4 filety białej ryby,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 łyżki mąki,
  • sok z połowy cytryny,
  • szczypta soli,
  • szczypta czarnego, świeżo zmielonego pieprzu

Składniki sos:

  • 2 łyżki musztardy,
  • szklanka kwaśnej śmietany - co najmniej 20%,
  • szczypta cukru,
  • szczypta soli,
  • świeżo zmielony czarny pieprz.

Przygotowanie:

  1. Filet dokładnie umyć, osuszyć, spryskać sokiem z cytryny.
  2. Filet obsypać solą i pieprzem, na talerz wysypać mąkę.
  3. Na dużej patelni podgrzać masło, smażyć na silnym ogniu przez około minutę.
  4. Zmniejszyć ogień, przewrócić filety na drugą stronę i smażyć do momentu aż będą miękkie.
  5. Ułożyć na talerzach i polać ciepłym sosem.

Przygotowanie sosu:

  1. Wymieszać wszystkie składniki, przelać do rondelka i mieszać (ok. 4 minuty). Dodać sól i pieprz do smaku.

Smaczne pierniczki z orzechami

Składniki:

  • 50 dag mąki
  • 2 łyżki miodu
  • 15 dag cukru
  • 2 jajka
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki drobno mielonych orzechów włoskich
  • łyżeczka przyprawy do pierników
  • rodzynki, orzechy, lukier, cukier puder, tłuszcz do blachy

Przygotowanie:

  1. Miód podgrzać z cukrem. Wlać pół szklanki wody i zagotować. Zestawić z ognia, przestudzić. Jajka roztrzepać widelcem.
  2. Dodać przyprawę korzenną, sodę rozpuszczoną w łyżce wody, orzechy i jajka. Składniki wymieszać, stopniowo wsypując mąkę.
  3. Ciasto zagnieść, uformować kulę, zawinąć w folię, wstawić do lodówki na 30 min.
  4. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą różnych foremek wykroić pierniczki. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec około 15 min w temp. 160°C.
  5. Ciasteczka ostudzić, przybrać rodzynkami, cukrem pudrem, orzechami, lukrem.

Zobacz też: Dieta biegacza. Poznaj tajniki zdrowego stylu życia!

Pełnoziarniste naleśniki z dodatkami

Tego typu naleśniki można podawać ze słodkim lub słonym farszem. Dzięki temu będziecie mogli stworzyć własne kompozycje dań obiadowych.

Składniki:

  • mąka pełnoziarnista żytnia 1/2 szklanki,
  • mąka pełnoziarnista pszenna 1/2 szklanki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżka oleju rzepakowego,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. W misce roztrzepać jajka z mlekiem.
  2. Następnie dodać przesianą mąkę i wymieszać.
  3. Dodać olej, szczyptę soli i dokładnie wymieszać.
  4. Smażyć na rozgrzanej patelni, raz z jednej raz z drugiej strony.
  5. Można podawać z dżemem lub białym serem.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:

Autor: Julita Buczek

Oceń artykuł
WSZYSTKO NA TEMAT:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów