
Jeśli zmagasz się z chorobą łuszczycy, koniecznie wypróbuj dietę, która można zminimalizować skutki choroby.
Dieta w łuszczycy jest jedną z priorytetowych spraw w trakcie trwania tej choroby. Odpowiednio dobrana pozwoli złagodzić objawy choroby.
Zobacz też: Objawy zapalenia trzustki można złagodzić odpowiednią dietą. Poznaj ją!
Dieta podczas łuszczycy
Łuszczyca to choroba układowa mediowana immunologicznie, w której występujące objawy to tak zwane wykwity. Odpowiednio dobrana dieta, może nawet wyleczyć tę chorobę. Pomoże również złagodzić objawy towarzyszące, takich jak stany zapalne lub wykwity.
Zobacz też: Dieta samuraja - idealny sposób odżywiania dla osób, które ćwiczą!
Najbardziej optymalna dieta w trakcie trwania łuszczy, powinna być wzbogacona:
- kwasy tłuszczowe,
- witaminę C,
- witaminę E,
- cynk,
- selen,
- kwasy omega 3.
Zobacz też: Dna moczanowa - dieta. Z jakich produktów należy zrezygnować?
Zalecanymi produktami żywnościowymi dla osób z łuszczycą są:
- świeże warzywa,
- owoce,
- produkty pełnoziarniste,
- tłuste ryby,
- orzechy,
- olej lniany.
Dieta bezglutenowa w łuszczycy
Dietetycy rekomendują zastosowanie diety bezglutenowej. Podobno łagodzi ona objawy łuszczycy. Stwierdzono to na podstawie badań osób ludzi z celiakią. Przed rozpoczęciem diety bezglutenowej należy wykonać testy, które potwierdzą lub wykluczą nietolerancję na gluten.
Produkty, które nie powinny pojawiać się w diecie osób z łuszczycą:
- tłuste rodzaje mięs i produkty mięsne,
- podroby,
- żywność wysoko przetworzona, produkty typu fast food, instant,
- słodycze i wyroby cukiernicze,
- słone przekąski typu paluszki, chipsy,
- margaryny twarde.
Łuszczyca dieta
Ryby są doskonałym źródłem pełnowartościowym białka zwierzęcego. To również świetny zamiennik mięsa, ponieważ nie ma w nich nasyconych kwasów tłuszczowych. W swoim składzie mają również dużo witamin np. A, D, E, i K. Sprawdźcie, jakie przepisy z ryb przygotowaliśmy!
Ryba w sosie musztardowym
Składniki:
- 4 filety białej ryby,
- 2 łyżki masła,
- 3 łyżki mąki,
- sok z połowy cytryny,
- szczypta soli,
- szczypta czarnego, świeżo zmielonego pieprzu
Składniki sos:
- 2 łyżki musztardy,
- szklanka kwaśnej śmietany - co najmniej 20%,
- szczypta cukru,
- szczypta soli,
- świeżo zmielony czarny pieprz.
Przygotowanie:
- Filet dokładnie umyć, osuszyć, spryskać sokiem z cytryny.
- Filet obsypać solą i pieprzem, na talerz wysypać mąkę.
- Na dużej patelni podgrzać masło, smażyć na silnym ogniu przez około minutę.
- Zmniejszyć ogień, przewrócić filety na drugą stronę i smażyć do momentu aż będą miękkie.
- Ułożyć na talerzach i polać ciepłym sosem.
Przygotowanie sosu:
- Wymieszać wszystkie składniki, przelać do rondelka i mieszać (ok. 4 minuty). Dodać sól i pieprz do smaku.
Smaczne pierniczki z orzechami
Składniki:
- 50 dag mąki
- 2 łyżki miodu
- 15 dag cukru
- 2 jajka
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki drobno mielonych orzechów włoskich
- łyżeczka przyprawy do pierników
- rodzynki, orzechy, lukier, cukier puder, tłuszcz do blachy
Przygotowanie:
- Miód podgrzać z cukrem. Wlać pół szklanki wody i zagotować. Zestawić z ognia, przestudzić. Jajka roztrzepać widelcem.
- Dodać przyprawę korzenną, sodę rozpuszczoną w łyżce wody, orzechy i jajka. Składniki wymieszać, stopniowo wsypując mąkę.
- Ciasto zagnieść, uformować kulę, zawinąć w folię, wstawić do lodówki na 30 min.
- Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą różnych foremek wykroić pierniczki. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec około 15 min w temp. 160°C.
- Ciasteczka ostudzić, przybrać rodzynkami, cukrem pudrem, orzechami, lukrem.
Zobacz też: Dieta biegacza. Poznaj tajniki zdrowego stylu życia!
Pełnoziarniste naleśniki z dodatkami
Tego typu naleśniki można podawać ze słodkim lub słonym farszem. Dzięki temu będziecie mogli stworzyć własne kompozycje dań obiadowych.
Składniki:
- mąka pełnoziarnista żytnia 1/2 szklanki,
- mąka pełnoziarnista pszenna 1/2 szklanki,
- 1 szklanka mleka,
- 2 jajka,
- 2 łyżka oleju rzepakowego,
- sól.
Przygotowanie:
- W misce roztrzepać jajka z mlekiem.
- Następnie dodać przesianą mąkę i wymieszać.
- Dodać olej, szczyptę soli i dokładnie wymieszać.
- Smażyć na rozgrzanej patelni, raz z jednej raz z drugiej strony.
- Można podawać z dżemem lub białym serem.
Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!
Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:
Autor: Julita Buczek