Objawy zapalenia trzustki można złagodzić odpowiednią dietą. Poznaj ją!

Julita Buczek 10.07.2018
zdrowe jedzenie
Fotografia: Fotografia Pixaby

Jeśli chorujesz na trzustkę, koniecznie wypróbuj dietę, która jest specjalnie dobrana do tego narządu. Przygotowaliśmy odpowiednią dietę, zdrowe przepisy i jadłospis!

Trzustka pełni w organizmie bardzo ważne funkcje. Dostarcza do jelit enzymu, który umożliwia trawienie pożywienia. Trzustka produkuje hormony regulujące poziom glukozy we krwi.

Zobacz też: Chcesz schudnąć? Wypróbuj dietę Venus!

Jednym z głównych schorzeń trzustki wymienia się zapalenie. Może występować w dwóch postaciach. Ostra lub przewlekła. Każda z nich przebiega nieco inaczej. Zachorowania na trzustkę rozwijają się najczęściej po czterdziestym roku życia.

Przyczyny schorzeń są różnorodne, ale najczęściej:

  • nadużywanie alkoholu,
  • tłuste jedzenie,
  • zbyt obfite posiłki,
  • niedrożność przewodu żółciowego,
  • zakażenie wirusowe,
  • uszkodzenie jamy brzusznej,
  • przyjmowanie niektórych leków.

Zobacz też: Dieta samuraja - idealny sposób odżywiania dla osób, które ćwiczą!

Objawy zapalenia trzustki

Jednym z głównych objawów jest silny ból w górnej części brzucha. Może promieniować aż od pleców i utrzymywać się nawet przez kilka dni. W ostrym zapaleniu trzustki ból może pojawić się nagle, co może oznaczać, że enzymy zaczynają trawić własne białko i tłuszcze. Osoby chore na przewlekłe zapalenie trzustki chudną pomimo apetytu, cierpią z powodu biegunek oraz wymiotów. Skutkować to może odwodnieniem organizmu, zażółceniem skóry i gałek ocznych, ponieważ w trakcie uszkodzenia trzustka nie wydziela insuliny. Osoby chore powinny wybrać odpowiednią dietę, która wspomoże ich organizm w walce z chorobą.

Zapalenie trzustki - dieta

Przewlekłe zapalenie trzustki charakteryzuje się postępującym włóknieniem i zanikiem tkanki gruczołowej. Co prowadzi do upośledzenia czynności zewnątrzwydzielniczej trzustki i pozwala na rozwój cukrzycy.

Zobacz też:  Dieta biegacza. Poznaj tajniki zdrowego stylu życia!

W przewlekłych zapaleniach trzustki powinno stosować dietę niskotłuszczową, która jest bogata w węglowodany i białko. Zaleca się spożywanie chudych mięs, wędlin, ryb, odtłuszczonego mleka czy jogurtów naturalnych. Należy również mieć na uwadze, że całkowite ograniczenie spożycia tłuszczu nie jest wskazane. Brak tłuszczu może upośledzić wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak:

I śniadanie

  • zupa mleczna z kaszą manną (mleko o zawartości 0,5% tł.)
  • bułka pszenna
  • margaryna
  • kiełbasa szynkowa z indyka
  • ogórek, sałata
  • jajko na miękko
  • herbata gorzka

II śniadanie

  • chleb pszenny
  • margaryna
  • polędwica z kurczaka
  • sałatka z sałaty zielonej z pomidorem i papryką doprawiona niewielką ilością oliwy z oliwek

Obiad

  • krupnik z ryżu
  • pulpety z cielęciny
  • margaryna
  • ziemniaki
  • buraczki gotowane z margaryną
  • sok marchwiowo-jabłkowy

Podwieczorek

  • jogurt
  • banan

Kolacja

  • makaron z serem chudym i jogurtem 0% tł.
  • jabłko pieczone
  • herbata gorzka

Zobacz też: Dieta redukcyjna dla kulturystów? Nie tylko! Zrzuć zbędne kilogramy do lata

Zapalenie trzustki - przepisy

W zapaleniu trzustki należy spożywać produkty, które posiadają mniej tłuszczów. Posiłki powinny być niewielkie objętościowe i spożywane 5 razy w ciągu dnia w równych odstępach czasu.

Smaczne sucharki

Składniki:

  • 4 szklanki pszennej mąki (600g)
  • 1 szklanka wody (¼ litra)
  • 1 i ½ szklanki cukru (300g)
  • 1 łyżeczka soli
  • 30g drożdży
  • 120g miękkiego masła
  • 2 jajka

Przygotowanie:

  1. Wodę należy zagrzać z cukrem i solą do temperatury około 40 stopni. Drożdże wrzucić do miski i zalać ciepłą wodą. Gdy drożdże rozpuszczą się dodać 1 ½ szklanki mąki.
  2. Dobrze wymieszać, przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Do zaczynu dodać masło, 2 jaja, szklankę cukru i pozostałe 2 ½ szklanki mąki. Wszystko wymieszać, a następnie wyrobić, aż ciasto będzie odstawało od miski, trwa to około 15-20 minut. Następnie przykryć i odstawić na około 1 ½ godziny aż ciasto podwoi objętość.
  4. Obsypanymi mąką rękami, tworzyć kulki wielkości dużego orzecha laskowego. Ułożyć na blasze w dużych odstępach. Powinno trwać to około godziny.
  5. Należy nagrzać piekarnik do 180 stopni. Piec 25-30 minut.
  6. Gdy przestygną, pokroić je wzdłuż na plastry i suszyć w letnim piecu. Należy przechowywać je w szczelnym, metalowym pudełku nawet kilka tygodni.

Pulpety w sosie koperkowym

Składniki:

  • ½ kilograma mielonego mięsa z cielęciny,
  • 1 mała czerstwa bułka (pszenna),
  • mleko do namoczenia bułki,
  • bułka tarta,
  • 1 jajko,
  • warzywa na bulion,
  • masło do zaprawienia sosu,
  • jogurt naturalny,
  • 2/3 łyżki mąki do obtoczenia pulpetów
  • Przyprawy: sól, pieprz, ząbek czosnku, pęczek koperku.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie pulpecików rozpoczyna się od nastawienia warzywnego wywaru na sos z dodatkiem włoszczyzny: marchewki, pietruszki, selera.
  2. Zmielone mięso z cielęciny umieszcza się w misce i łączy z jajkiem oraz namoczoną w mleku czerstwą bułką. Mięso doprawia się solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  3. Całość należy dokładnie wyrabiać ręką – jeśli jest potrzeba, można dodać bułki tartej.
  4. Z wyrobionego mięsa formuje się kulki, które następnie obtacza się w mące.
  5. Z przygotowanego bulionu wyjmuje się warzywa. W wywarze umieszcza się uformowane pulpety, które gotuje się przez około 30 minut.
  6. W trakcie gotowania pulpetów należy drobno posiekać koperek. W miseczce łączy się jogurt naturalny z mąką, który następnie wlewa się do pulpecików. Dodaje się również masło, posiekany koperek i przyprawy do smaku.
  7. Marchewkę gotowaną wcześniej w wywarze kroi się w plasterki i dokłada do sosu.
  8. Całość należy gotować przez 5-10 minut. Pulpeciki w sosie koperkowym doskonale smakują z tłuczonymi ziemniaczkami.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:

Autor: Julita Buczek

Oceń artykuł
WSZYSTKO NA TEMAT:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów