
Szokujące wyniki badania to efekt prac epidemiologów z Uniwersytetu Illinois w Chicago.
Zespół naukowców z profesorem Marią Argos na czele z UIC School of Public Health przyjrzał się danym z cyklicznych badań The National Health and Nutrition Examination Survey (ankieta dotycząca zdrowia i odżywiania Amerykanów). Głównym z jego założeń było ustalenie poziomu arszeniku w moczu i rtęci we krwi 73 ochotników żywiących się dietą pozbawioną glutenu. Ich wiek był różny i wahał się między szóstym, a osiemdziesiątym rokiem życia.
Odkrycie zaskoczyło naukowców. Według danych przytoczonych przez stronę Business Insider.com, w porównaniu z grupą kontrolną osoby na bezglutenowej diecie miały w organizmie dwukrotnie wyższy poziom arszeniku i 70 procent więcej rtęci. Badania wykazały, że przyczyną tego stanu rzeczy może być wysoka zawartość tych substancji w mące ryżowej, będącej głównym składnikiem potraw bez glutenu.
Zabójcza dieta
Wszystko przez toksyczne metale pochodzące z nawozów sztucznych i pestycydów, a także z samej gleby, wody gruntowej i skał, które następnie są wchłaniane przez uprawy ryżu i kumulują się w tych roślinach. Regularne podawanie organizmowi trucizny, jaką jest arszenik, nawet w małych dawkach, może zwiększać ryzyko chorób pęcherza, płuc, serca i raka skóry oraz doprowadzić do rozwoju cukrzycy typu drugiego.
Wiele szkód może wyrządzić też spożywanie rtęci w artykułach spożywczych pozbawionych glutenu, która to występuje w nich w szczególnie dużym stężeniu. Narażenie organizmu na kontakt z tą substancją skutkuje problemami neurologicznymi, psychologicznymi oraz może spowodować zaburzenia słuchu.
ZOBACZ TEŻ: Ten sposób gotowania ryżu jest niebezpieczny dla zdrowia. Można się zatruć arszenikiem