Niedoczynność tarczycy. Odpowiednia dieta może poradzić sobie z tą chorobą!

Julita Buczek 12.07.2018
dieta na chorą tarczycę
Fotografia: Fotografia Pixaby

Nieleczona niedoczynność tarczycy z pewnością może osłabić nasz organizm. Zebraliśmy porady, które warto wykorzystać, kiedy jest się chorym na tarczycę.

Niedoczynność tarczycy to poważna choroba, która jeśli nie zostanie zdiagnozowana, może wyrządzić wiele szkód w naszym organizmie. Choroba wywołana jest przez niedobór hormonu tarczycy. Odpowiednio dobrane leki i dieta z pewnością pomogą uporać się z niekorzystnymi dla chorego objawami.

Zobacz też: Hashimoto dieta. Jakie produkty należy jeść?

Charakterystyczne objawy dla chorej tarczycy:

  • zwiększenie masy ciała,
  • ogólne osłabienie i zmniejszenie tolerancji wysiłku,
  • senność,
  • zmniejszoną zdolność do skupiania uwagi,
  • zaburzenia pamięci,
  • zwiększone odczuwanie chłodu,
  • zaparcia.

Zobacz też: Dieta sokowa. Oczyści twój organizm z toksyn!

Co jeść w diecie na niedoczynność tarczycy?

Odpowiednia dieta powinna być zaopatrzona w duże ilości jodu. Bardzo dużo jodu występuje w rybach morskich, takich jak: dorsz, mintaj, halibut lub tuńczyk.

Oprócz jodu w diecie należy również uwzględnić mięso, podroby, otręby, warzywa, bób, burak, groszek, szczaw, poziomki, awokado, pestki dyni czy szpinak.

Kolejny ważny składnik to selen. Znajdziesz go w orzechach, grzybach, wołowinie, a nawet indyku.

Zobacz też:  Dna moczanowa - dieta. Z jakich produktów należy zrezygnować?

Produkty zakazane, ograniczające przyswajanie jodu:

  • kapusta,
  • kalafior,
  • brukselka,
  • soja,
  • rzepa,
  • brukiew.
  • Kiszoną kapustę można jeść w małych ilościach, ponieważ kiszenie nie niszczy substancji wolotwórczych. Kapustę można również gotować na parze lub w wodzie. Dzięki temu nie będzie negatywnie wpływać na rozwój choroby.

Dieta osoby z niedoczynnością tarczycy powinna charakteryzować się odpowiednią kalorycznością i regularnością. Dania należy spożywać ciepłe, z dodatkiem odpowiednich przypraw (imbir, cynamon, pieprz kajeński).

W trakcie stosowania diety należy przestrzegać kilku ważnych zasad:

  • przyjmowanie dużych ilości białka jest bardzo ważne. Ma to pozytywny wpływ na organizm osoby dotkniętej chorobą. Najlepsze źródło białka to nabiał, ryby i chude mięso,
  • dieta powinna być zbilansowana, odżywcza. Niewskazane są kalorie pochodzenia ze słodyczy czy solonych przekąsek. Należy wybierać pełnowartościowe produkty (budynie, sałatki, koktajle mleczne),
  • należy spożywać 6 posiłków w równych odstępach czasu,
  • dieta powinna być również urozmaicona, aby nie dopuszczała do wystąpienia niedoborów w składnikach odżywczych,
  • należy ograniczyć lub nawet zrezygnować z mocnej herbaty i kawy,
  • dania powinny być lekkostrawne. Najlepiej wyeliminować ze swojej diety smażone dania,
  • w diecie eliminujemy z ilość spożywanego tłuszczu.

Zobacz też:  Dieta ketogeniczna nie jest dla wszystkich! Sprawdź, czy możesz ją stosować

Dieta po operacji tarczycy

Dieta po operacji może pozytywnie wpływać na proces rekonwalescencji. Bezpośrednio po operacji powinna być stosowana dieta płynna. Ze względu na obolałe po operacji gardło należy zdecydować się właśnie na taką formę żywienia. Dopiero po jakimś czasie można wprowadzać do diety potrawy stałe.

Jak powinna wyglądać dieta po operacji tarczycy?

  • po operacji tarczycy powinny znaleźć się zupy wyłącznie w formie kremu,
  • kiedy minie tydzień od operacji, można stopniowo wprowadzać inne produkty do diety. Wybieraj teraz miękkie potrawy, takie jak makarony czy lasange,
  • nabiał i lody przynoszą ulgę obolałemu gardłu,
  • po operacji należy pić również mleko, wodę lub soki owocowe,
  • gojenie się ran pooperacyjnych ułatwiają takie witaminy jak: K, A, C, E, a także te z grupy B. Warto również spożywać dużą ilość owoców, warzyw, chude mięsa, ryżu, ryb czy przetworów mlecznych.

W diecie przy niedoczynności tarczycy ważna jest odpowiednia dieta:

Śniadanie

  • musli owocowe na wodzie, zielona herbata,
  • owsianka z suszonymi śliwkami

II śniadanie

  • malinowy koktajl,
  • marchewkowy koktajl + 2 orzechy brazylijskie

Obiad

  • ryba pieczona z pieczonymi warzywami: pomidorami, papryką,
  • grillowane szaszłyki z łososia + surówka z kiszonej kapusty

Podwieczorek

  • owoc,
  • batoniki owsiane z orzechami i kakao

Kolacja

  • jajecznica z pomidorem i szczypiorkiem z kromką razowego chleba,
  • krem z dyni

Przepisy na dania w diecie na chorą tarczycę

Krem z dyni

Zupa z dyni to jedno z prostszych dań, które wykonasz szybko z łatwo dostępnych składników.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 400g dyni,
  • 2 szklanki wywaru warzywnego,
  • 2 szklanki mleka kokosowego,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzać oliwę. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Podsmażyć kilka minut.
  2. Następnie dodać imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i curry. Dynię obrać i pokroić.
  3. Ugotować w lekko osolonej wodzie, a następnie zmiksować. Puree dyniowe przełożyć do garnka. Dodać wywar, mleko i zawartość patelni. Gotować 10 minut. Ponownie zmiksować.
  4. Doprawić solą i pieprzem. Pestki dyni podsmażyć na suchej patelni i dodać do każdej porcji zupy.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:

Autor: Julita Buczek

Oceń artykuł
WSZYSTKO NA TEMAT:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów