Koniczyna czerwona. Co warto wiedzieć na temat tej leczniczej rośliny?

Lucyna Juchiewicz 01.09.2020
koniczyna
Fotografia: Shutterstock

Koniczyna czerwona to roślina występująca powszechnie na polskich łąkach. Warto wiedzieć, że zawiera ona całe bogactwo składników cennych dla naszego zdrowia. W jakich dolegliwościach można ją wykorzystać? Jakie jeszcze ma zastosowania?

Kilka słów wstępu na temat koniczyny czerwonej

Koniczyna czerwona, zwana również koniczyną łąkową, rośnie w całej Europie, jak również w Ameryce, Australii, środkowej Azji i północnej Afryce. W naszym kraju znajdziemy ją niemal na każdej łące. Wszystkie części koniczyny czerwonej, prócz korzeni, są jadalne w stanie surowym, a wykorzystuje się ją jako paszę dla zwierząt, jak również w kosmetyce, w kuchni i w celach leczniczych.

Jakie składniki znajdują się w koniczynie czerwonej?

Choć koniczyna czerwona jest rośliną pospolitą, warto wiedzieć, że zawiera całe bogactwo cennych dla naszego organizmu składników. Należą do nich między innymi:

  • Barwniki antocyjanowe,
  • Flawonoidy,
  • Olejki eteryczne,
  • Garbniki,
  • Kwas salicylowy,
  • Witaminy C i E,
  • Karoten,
  • Fitoestrogeny.

W koniczynie czerwonej znajdziemy również wiele minerałów. Jest bogata w miedź, kobalt, wapń, mangan, potas, żelazo, cynk, krzem i siarkę.

Zobacz także: Herbatka z liści malin. Co warto wiedzieć na temat tego naparu?

Koniczyna czerwona na dolegliwości trawienne

Koniczyna czerwona znajduje szerokie zastosowanie w leczeniu i łagodzeniu objawów różnych dolegliwości. Wyciąg z koniczyny łąkowej stosowany jest od dawna w leczeniu niestrawności. Reguluje apetyt, jak również poprawia trawienie i wypróżnianie. Stymuluje pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego.

Jak koniczyna czerwona wpływa na układ krwionośny?

Czerwona koniczyna wykazuje działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne (co zawdzięczamy wysokiej zawartości flawonoidów i antocyjanów). Dzięki temu sprawdza się w chorobach układu krwionośnego, obniżając ciśnienie i wzmacniając naczynia krwionośne. Obniża również poziom złego cholesterolu, chroniąc przed wystąpieniem miażdżycy.

Koniczyna czerwona a zdrowie kobiety

Koniczynę czerwoną poleca się w kobietom, ponieważ łagodzi napięcie przedmiesiączkowe, zapobiega osteoporozie i podnosi poziom estrogenów w organizmie. Napar z koniczyny łąkowej działa lekko nasennie, uspokaja i łagodzi napięcia. Z powodzeniem wykorzystywany jest u kobiet w okresie menopauzy, łagodząc jej najbardziej uciążliwe objawy, takie jak:

  • Uderzenia gorąca,
  • Nadmierna potliwość,
  • Bezsenność,
  • Problemy z koncentracją,
  • Bóle głowy i stawów,
  • Spadek libido.

Koniczyna czerwona a zdrowie mężczyzny

Koniczyna łąkowa działa wspomagająco na pracę układu sercowo-naczyniowego, zwiększa elastyczność ścian krwionośnych, a także (o czym już wspominaliśmy) obniża ciśnienie krwi. Tym samym pozwala ona zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia chorób układu krążenia. Ekstrakt z koniczyny czerwonej łagodzi objawy łysienia androgenowego u mężczyzn, działając na receptory estrogenowe znajdujące się w obrębie mieszków włosowych.

Koniczyna czerwona stosowana zewnętrznie

Zewnętrznie ekstrakt z koniczyny czerwonej działa odkażająco, niszcząc bakterie, wirusy i grzyby, dlatego stosowany jest z powodzeniem do leczenia ran, oparzeń i stanów zapalnych skóry. Płukanka z koniczyny czerwonej wykorzystywana jest w leczeniu nieżytów gardła.

Zastosowanie koniczyny czerwonej w kosmetyce

Koniczyna czerwona wykorzystywana jest również w kosmetyce. Wykazuje korzystne działanie w przypadku leczenia trądziku, zarówno u młodzieży, jak i u osób dorosłych. Może być przyjmowana w postaci herbat, naparów lub tabletek. Stosowana zewnętrznie, do przemywania skóry, wykazuje działanie przeciwzapalne i łagodzące.

Zobacz także: Piołun. Co warto o nim wiedzieć? Właściwości, działanie, zastosowanie

Wykorzystanie koniczyny czerwonej w kuchni

Koniczyna czerwona to roślina zawierająca duże ilości białka. Choć jej liście można jeść na surowo, warto wiedzieć, że po ugotowaniu są bardziej lekkostrawne. Na koniec warto jeszcze dodać, że choć korzenia koniczyny czerwonej nie należy jeść w surowej postaci, to po ugotowaniu nadaje się do spożycia.

Możliwe skutki uboczne stosowania koniczyny czerwonej

Jak w przypadku wszystkich ziół, tak również i tutaj istnieją pewne przeciwwskazania do stosowania. Zalecana dzienna dawka preparatów zawierających koniczynę czerwoną wynosi 500 mg (podzielona na dwie porcje). W niektórych przypadkach roślina ta może wywołać takie skutki uboczne jak wysypka lub pokrzywka, bóle mięśni, bóle głowy, nudności czy też plamienia śródcyklowe lub rozregulowanie cyklu miesięcznego u kobiet. W większości jednak koniczyna czerwona jest dobrze tolerowana, zarówno w stosowaniu wewnętrznym, jak i zewnętrznym.

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów