Jadalna kropla wody jest delikatna, słodka i mało kaloryczna

Paulina Szestowicka 27.04.2016
Jadalna kropla wody
Fotografia: www.instagram.com/raindropcake/

Kolejny deser, który zupełnie nie wygląda jak… deser. 

Wszystkie najnowsze trendy kulinarne są inspirowane kuchnią japońską, adaptowane przez amerykańskie restauracje, a później jest o nich głośno na całym świecie. Tak też jest z Raindrop Cake.

Na pomysł deseru przypominającego kropę wody wpadł Darren Wong, szef kuchni z Nowego Jorku. Kiedy zobaczył Mizu Shingen Mochi, danie tradycyjnie przygotowywane z wód Alp Japońskich, wiedział, że musi wprowadzić je do swojego menu. Po wielu próbach udało mu się wypracować odpowiednie proporcje agaru, cukru i mąki sojowej. Efektem tego jest fakt, że po przekrojeniu kropla nadal utrzymuje swój kształt.

Deser jest delikatny i na pewno nie należy do tych bardzo słodkich. Podawany jest z melasą lub prażoną mąką sojową, która smakiem przypomina orzechy. Co ważne, zawiera bardzo mało kalorii.  

Jadalna kropla wody
Fotografia: www.instagram.com/raindropcake/
Jadalna kropla wody
Fotografia: www.instagram.com/raindropcake/
Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów