Helicobacter - dieta pomoże ci wygrać z tą chorobą!

Julita Buczek 11.07.2018
sałatka ze świeżych owoców
Fotografia: Fotografia Pixaby

Jeśli cierpisz na tę chorobę, koniecznie wypróbuj dietę, jaką dla ciebie przygotowaliśmy! Bez wątpienia pomoże ci w utrzymaniu zdrowego organizmu i wspomoże organizm w walce z chorobą.

Helicobacter to choroba, która może wkraść się do błony śluzowej żołądka. Jest odpowiedzialna za choroby wrzodowej żołądka lub dwunastnicy. Występuje powszechnie i ujawnia się nawet do kilku lat po jej załapaniu.

Zobacz też: Odpowiednia dieta podczas łuszczycy może mieć na nią zbawienny wpływ. Sprawdź jaki!

Helicobacter dieta

W trakcie zakażenia bakterią Helicobacter bardzo ważna jest dieta. Odpowiednio dobrane posiłki z pewnością sprawdzą się i mogą zmniejszyć ból żołądka, który jest głównym objawem infekcji oraz może przyspieszyć proces usuwania bakterii z organizmu.  

Zobacz też: Dna moczanowa - dieta. Z jakich produktów należy zrezygnować?

Co należy jeść podczas zakażenia bakterią Helicobacter?

  • jajka,
  • mleko,
  • słodka śmietanka,
  • masło,
  • sok żurawinowy,
  • zielona herbatę,
  • czosnek,
  • cynamon,
  • ryby, orzechy włoskie.

Dieta przy zakażeniu Helicobacter pylori - czego nie można jeść?

  • mocne wywary mięsna i warzywne,
  • potrawy smażone,
  • napoje gazowane,
  • alkohol,
  • kawa,
  • mocna herbata,
  • ostre przyprawy.

Bakteria helicobacter dieta

Dieta helicobakter z pewnością przyniesie ulgę w chorobie. Dzięki niej złagodzimy, a nawet zminimalizujemy jej objawy.

Śniadanie

  • Omlet z kawałkami brokuła, przygotowany na parze. Zielona herbata.

Drugie śniadanie

  • Kanapki z masłem, warzywami i polędwicą sopocką.

Obiad

  • Zupa krem z pomidorów. Gotowane ziemniaki, duszona pierś kurczaka, sałatka warzywna z oliwą z oliwek. Sok żurawinowy.

Podwieczorek

  • Budyń na bazie mleka, biszkopty.

Kolacja

  • Sałatka z pieczonym łososiem i kaszą manną.

Jak wspomóc leczenie?

  1. Należy unikać produktów, które powodują wzdęcia i uczucie ciężkości.
  2. Najlepiej zrezygnować z kiszonej kapusty i warzyw strączkowych.
  3. Należy wyeliminować cukry, nie jeść słodyczy, ani nie słodzić herbaty. Zapotrzebowanie organizmu na cukry można spokojnie zaspokoić spożyciem niewielkiej ilości owoców.

Zobacz też: Dieta bezglutenowa - wiemy dla kogo jest i jaki jadłospis wybrać

Czy po wyleczeniu choroby należy stosować dietę?

Helicobacter pylori odpowiedzialna jest za zapalenie żołądka i dwunastnicy. Przeprowadzone na świecie badania pokazują, że z tym patogenem zetknęło się bardzo wielu ludzi. Czas trwania terapii do całkowitego wyleczenia trwa od 10 do 14 dni. Jeśli terapia nie zadziała, należy zmienić zestaw antybiotykiem. Podczas zachorowania na tego typu chorobę należy wprowadzić do menu dietę lekkostrawną z wykluczeniem pikantnych potraw. Wielu pacjentów zanim zostanie zdiagnozowanych, sami zmieniają swoją dietę na lżejszą. Chorobie towarzyszą niezbyt przyjemne objawy, takie jak: nudności, zaburzenie flory jelitowej.

Eradykacja Helicobacter dieta - przepisy

Omlet z brokułami

Omlet z brokułami i serem, to świetna opcja dla tych z was, którzy lubią szybkie i smaczne posiłki. Tego typu danie możesz wykonać na śniadanie lub kolację.

Składniki:

  •     2 jajka,
  •     3 różyczki brokułów,
  •     10 dag sera żółtego,
  •     1 płaska łyżka mąki,
  •     sól, pieprz do smaku,
  •     1 pomidor,
  •      szczypiorek,
  •     1 szklanka jogurtu naturalnego lub kefiru.

Przygotowanie:

  1. Różyczki brokułów blanszujemy ok. 3 minut i dzielimy na małe kawałki.
  2. Białka ubijamy na sztywno.
  3. Dodajemy po 1 żółtku i delikatnie mieszamy.
  4. Wsypujemy mąkę i dalej delikatnie mieszamy łyżką.
  5. Dodajemy pokrojony w drobne kawałeczki żółty ser i rozdrobnione różyczki brokułów.
  6. Dodajemy sól, pieprz do smaku.
  7. Całość jeszcze raz delikatnie mieszamy.
  8. Patelnię z olejem stawiamy na ogień zabezpieczony płytką chroniącą od przypaleń.
  9. Wylewamy ciasto na rozgrzany tłuszcz i smażymy na bardzo małym ogniu, pod pokrywką,
  10. aż omlet zetnie się (trwa to ok. 10 minut).
  11. Przewracamy na drugą stronę szeroką drewnianą łopatką i smażymy jeszcze przez ok. 2 - 3 minuty.
  12. Podajemy z pomidorem i szczypiorkiem.

Domowy budyń waniliowy

Dobry budyń, to świetny pomysł na śniadanie lub smaczny deser, wybierz go, jeśli lubisz eksperymentować.

Składniki:

  • 2 szklanki (500 ml) mleka
  • 1 łyżka masła
  • 3,5 łyżki cukru z wanilią
  • pół laski wanilii
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 żółtka

Przygotowanie:

  1. Wyskrobać ziarenka z połowy laski wanilii. 1,5 szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem i wanilią. Pozostałe pół szklanki mleka zmiksować ze skrobią ziemniaczaną i żółtkami.
  2. Dodać do gotującego się mleka, natychmiast obniżyć moc na palniku i mieszać intensywnie, do zagotowania. Pogotować minutę.
  3. Nalać do opłukanych zimną wodą salaterek. Podawać na ciepło lub na zimno z sokiem owocowym i owocami.

Krem z pomidorów

To szybki i co najważniejsze bardzo łatwy w wykonaniu przepis. Ma intensywny smak i aromat, dlatego świetnie sprawdzi się latem! Możecie zrobić go ze świeżych pomidorów, będzie jeszcze smaczniejszy.

Składniki:

  • 700 g przetartych pomidorów
  • szklanka wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • łyżeczka cukru, pół łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

  1. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w talarki. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki. Umieść warzywa w garnku z oliwą na około 10-15 minut.
  2. Dodaj przecier z pomidorów oraz szklankę wody i przyprawy. Gotuj minimum 5 minut do całkowitego zmiękczenia warzyw.
  3. Zupę zmiksuj np. blenderem ręcznym. Podawaj z grzankami i prażonymi pestkami słonecznika.

Sałatka z łososiem

Składniki:

  • sałata masłowa
  • czerwona papryka
  • listki świeżej bazylii
  • ziarna słonecznika
  • plastry cytryny
  • ajvar
  • RYBA:
  • filet z dzikiego łososia
  • listki świeżej bazylii
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka słodkiej musztardy

Przygotowanie:

  1. Oczyszczony filet z dzikiego łososia kroimy na mniejsze kawałki, które skrapiamy oliwą z oliwek i oprószamy z obu stron solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Wierzch każdej ryby posypujemy posiekanymi listkami bazylii i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 15 minut.                           
  2. Następnie przygotowujemy dressing. Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek, miód, sok z cytryny oraz musztardę i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Paprykę kroimy na mniejsze kawałki, rwiemy liście sałaty i polewamy warzywa dressingiem. Na wierzch układamy upieczone kawałki ryby i podajemy je z ajvarem oraz plastrami cytryny.
  4. Całość posypujemy ziarnami słonecznika i świeżymi listkami bazylii.
  5. Prosta paprykowa wersja jest bardzo smaczna, ale dla urozmaicenia do naszej sałatki możemy dodać także czerwoną cebulkę oraz pomidorki koktajlowe.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:

Zagłosuj

Którą z diet stosowałeś?

Liczba głosów:

Autor: Julita Buczek

Oceń artykuł
Tagi:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów