Dieta trzustkowa pomoże ci w walce z chorobą i poprawi ogólny stan zdrowia!

Julita Buczek
ból brzucha trzustka problemy
Fotografia: Fotografia Shutterstock

Dieta trzustkowa może poprawić ogólny stan zdrowia, wystarczy zapoznać się z informacjami dotyczącymi jej stosowania.

Dieta trzustkowa to typowa dieta lekkostrawna, podczas której bardzo mocno ograniczamy tłuszcz. Najczęściej stosowana jest przez osoby zmagające się z zapaleniem trzustki. Dieta charakteryzuje się ograniczeniem błonnika pokarmowego. Dieta stosowana jest jako dodatek do leczenia farmakologicznego, ale nie może go zastąpić.

Zobacz też: Czy dieta 13-dniowa jest zdrowa? Możesz schudnąć na niej nawet 20 kilogramów!

Dieta trzustkowa

Trzustka to główny gruczoł zlokalizowany w górnej części jamy brzusznej. W organizmie człowieka narząd pełni ważne funkcje wydzielnicze. Jest między innymi odpowiedzialny za produkowanie enzymów trawiennych oraz insuliny, glukagonu, które regulują poziom cukru we krwi. Choroby, które wymagają leczenia i stosowania tej diety to:

  • zapalenie trzustki,
  • rak trzustki.

Celem diety jest odciążenie chorego narządu i wspomaganie do jego prawidłowego funkcjonowania. Jadłospis składa się z 4 do 5 lekkich posiłków o małej objętości. Głównymi przyczynami schorzeń może być często nadmierne spożycie alkoholu.  

Zobacz też:  Te zioła pomogą ci schudnąć! Mamy 10 sprawdzonych propozycji

Co można jeść na diecie trzustkowej?

To dieta lekkostrawna z dużym ograniczeniem tłuszczu. Z jadłospisu należy wyeliminować pikantne potrawy oraz produkty bogate w błonnik.

Zakazane są:

  • pełnoziarniste produkty zbożowe,
  • przetwory mleczne,
  • tłuste rodzaje mięs i ryb,
  • peklowane mięso,
  • produkty bogate w cholesterol,
  • słodycze,
  • napoje gazowane,
  • owoce,
  • rośliny strączkowe, kapusta czy kalafior.

Produkty wskazane na diecie trzustkowej to:

  • ryż biały, drobne kasze lub makarony,
  • chude mleko i przetwory,
  • chude ryby,
  • ugotowane i rozdrobnione warzywa,
  • chude mięsa i wędliny,
  • oleje roślinne.

Wszystkie potrawy w diecie trzustkowej powinny być gotowane, duszone oraz pieczone w folii aluminiowej wszystko przygotowujemy bez dodatku tłuszczu. Dietetycy zalecają takie posiłki jak gotowane warzywa, owoce, przecierane zupki, potrawki oraz mielone mięso.

Objawy zapalenia trzustki:

  • silny ból nadbrzusza promieniujący w lewo lub do kręgosłupa,
  • nudności,
  • obfite wymioty,
  • wzdęcia,
  • przyspieszenie tętna,
  • obniżenie ciśnienia tętniczego krwi,
  • zaburzenia świadomości,
  • zmniejszenie wydalania moczu lub bezmocz.

Dieta trzustkowa etapy

Dieta trzustkowa została podzielona na 4 etapy. Przestrzeganie każdego z nich jest bardzo ważne, ponieważ inaczej może nie wprowadzić żadnych, pozytywnych zmian w naszym organizmie.

  1. Cała dieta rozpoczyna się od 24h głodówki. Po tym czasie możemy zjeść parę sucharków lub płatków owsianych.
  2. Druga faza diety trzustkowej to spożycie tylko i wyłącznie produktów zawierających duże ilości białka, a małe ilości tłuszczu.
  3. Trzeci etap pozwala nam na przyjmowanie pszennego pieczywa, ziemniaków gotowanych oraz warzyw. Jadłospis zostaje również wzbogacony o chude wędliny, mięso lub ser.
  4. Czwarta i zarazem ostatnia faza polega na stosowaniu diety niskotłuszczowej i wprowadzeniu jej na stałe do swojego żywienia.

Zobacz też: Dzięki diecie 1200 kalorii schudniesz i nie narazisz się na efekt jojo!

Każdy z etapów powinien trwać tydzień.

Jakie zioła stosować przy zapaleniu trzustki?

Podczas zapalenia trzustki nie musisz rezygnować z przypraw i tak zwanych poprawiaczy smaku potraw. Wystarczy, że wybierzesz coś z poniższej listy!

  • sok z cytryny,
  • sól,
  • cukier,
  • wanilia,
  • cynamon,
  • koperek zielony,
  • natka pietruszki,
  • majeranek.

Przykładowy jadłospis w diecie trzustkowej

Śniadanie:

  • Bułka czerstwa orkiszowa
  • Ser twarogowy chudy
  • Pomidor obrany ze skórki
  • Herbata

II śniadanie:

  • Sucharki
  • Masło
  • Jajko na miękko
  • Herbata biała

Obiad:

  • Zupa pomidorowa z drobnym makaronem zabielana naturalnym jogurtem
  • Ziemniaki puree
  • Potrawka z indyka gotowana na wodzie z dodatkiem masła
  • Kompot z jabłek

Zobacz też: Imbir to naturalny środek na odchudzanie. Potrafi zdziałać cuda!

Podwieczorek:

  • Bułka orkiszowa biała czerstwa
  • Dżem morelowy
  • Jabłko pieczone
  • Herbata

Kolacja:

  • Pieczywo ryżowe naturalne
  • Polędwica z indyka
  • Cukinia duszona z pomidorami
  • Herbata z melisy
  • lub: Ryż z jabłkami
  • Śmietanka 12 %
  • Herbata z melisy

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:

Autor: Julita Buczek

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów