Dieta proteinowa: produkty wysokobiałkowe. Idealna dla mięsożerców i wegetarian

Katarzyna Leszczyńska 05.04.2018
Produkty bogate w proteiny
Fotografia: Fotolia.com

Mało jest diet, które będą idealne dla mięsożerców i wegetarian. Wysokobiałkowa, choć przeznaczona dla sportowców, sprawdzi się dla wszystkich aktywnych fizycznie.

Dieta wysokobiałkowa kierowana jest przede wszystkim do sportowców, ale nie tylko. Mogą ją stosować osoby, które prowadzą bardzo aktywny tryb życia, a nawet osoby starsze. Wszystko zależy od ilości zapotrzebowania organizmu na białko. Jest jedną z najprzyjemniejszych diet, ponieważ na długo zapewnia uczucie sytości i ma w składzie smaczne produkty.

Zobacz także: Dieta Dukana – co jeść w każdej fazie diety białkowej? Podpowiadamy!

Dieta wysokobiałkowa, inaczej nazywana też jako dieta proteinowa, polega oczywiście na zwiększonej ilości białka w jadłospisie. Dlatego też należy zadbać o takie produkty w posiłkach, które mają go więcej od pozostałych. Najbardziej wartościowym źródłem białka są oczywiście: nabiał, jaja i mięso. Zanim jednak zdecydujemy się na jakąkolwiek dietę, warto sprawdzić, czy jest nam ona w ogóle potrzebna. Pomóc nam w tym może kalkulator BMI.

Dieta wysokobiałkowa – mięso

Najpopularniejszym produktem o dużej zawartości białka jest oczywiście mięso. Nie dość, że dostarczy nam ono dużo protein, to jeszcze witaminę B12, niacynę, cynk, a przede wszystkim żelazo, które chroni organizm przed anemią. Dzięki temu będziemy mieć nie tylko piękne, umięśnione, ale również bardzo zdrowe ciało.

Nie na każde mięso możemy sobie jednak pozwolić, ponieważ na diecie proteinowej powinniśmy ograniczać ilość tłuszczu, który w dość dużych ilościach znajduje się na tego typu produktach. Lepiej zdecydować się na te "chude" opcje. Po jakie mięso zatem warto sięgnąć na diecie proteinowej?

  • Pierś z kurczaka
  • Mięso z indyka
  • Chuda cielęcina
  • Polędwica wołowa
  • Chude szynki, najlepiej z indyka

Zobacz także: Odpowiednia dieta na anemię. Czy taka w ogóle istnieje? Podpowiadamy!

Dieta wysokobiałkowa – nabiał

Białko pochodzenia zwierzęcego jest o wiele bardziej wartościowe niż białko roślinne. Zawiera w sobie wiele witaminy D oraz witamin z grupy B. Ma też dużo wapnia, które jest o wiele łatwiej przyswajane przez ludzki organizm niż w przypadku białka roślinnego. W związku z odchudzaniem warto przyjmować produkty odzwierzęce, ponieważ ochronią one przed spadkiem odporności oraz anemią. Najlepiej sięgać po przetworzone produkty mleczne, które jednocześnie zapewnią uczucie sytości.

  • Odtłuszczone mleko
  • Jogurt naturalny
  • Jogurty proteinowe
  • Kefir
  • Maślanka
  • Chudy twaróg
  • Niskotłuszczowy ser żółty
  • Serek wiejski

Dieta wysokobiałkowa – jaja

Jajka są jednym z podstawowych produktów obecnych w niemal każdej diecie. Niezwykła popularnością cieszą się w jednej z najbardziej znanych diet odchudzającychdiecie Dukana. Choć są jednym z najbogatszych źródeł białka, trzeba z nimi uważać, ponieważ zawierają również dużo cholesterolu. Dlatego też powinno się je spożywać maksymalnie 3 razy w tygodniu.

Zobacz także: Chcesz schudnąć? Przygotuj napój z bardzo taniego składnika. Może zdziałać cuda!

Oprócz tego, że zawierają dużo białka, są również bogate w witaminy z grupy A oraz B, a także żelazo, fosfor, cynk i selen, dzięki czemu nasz organizm nie będzie narażony na ryzyko wystąpienia anemii, jak również wzmocnią się nasze włosy i paznokcie, które w wyniku wzmożonej aktywności fizycznej mogą być znacznie osłabione.

Dieta wysokobiałkowa – ryby

Najważniejsze w diecie proteinowej są te ryby, które nie dość, że mają dużo białka, to jeszcze są bogate w kwasy omega -3. W przeciwieństwie do mięsa, ryby morskie są bogate w tłuszcz nienasycony. Dlatego też korzystnie działają na ludzki organizm. Mięso warto zastąpić rybą minimum dwa razy w tygodniu. Jaką wybrać?

  • Łosoś
  • Makrela
  • Tuńczyk
  • Sardynki
  • Śledzie
  • Owoce morza

Dieta wysokobiałkowa – produkty sojowe

Soja zawiera bardzo dużo białka, dlatego też jest idealnym zamiennikiem mięsa dla wszystkich osób wybierających dietę wegetariańską. Wspiera układ krwionośny i obniża poziom cholesterolu w organizmie. Jest też bogata, podobnie jak ryby, w kwasy omega -3. Trzeba jednak na nią uważać. Za duża ilość soi może mieć niekorzystny wpływ na układ hormonalny. Trzeba też wziąć pod uwagę pochodzenie produktów sojowych. Niestety większość z tych, które znajdziemy w Polsce są genetycznie modyfikowane. Przez to mogą przynieść skutki odwrotne od zamierzonych.

Zobacz także: Jabłka są zdrowe, ale niektóre z nich mogą nam szkodzić. 10 produktów, których nie można spożywać regularnie

Dieta wysokobiałkowa – produkty strączkowe

Jednym z bogatych źródeł białka są również rośliny strączkowe. Dlatego też chętnie sięgają po nie ludzie, którzy nie jedzą mięsa, ale także osoby, którym zależy na zwiększeniu liczby protein w organizmie. Oprócz białka są one również bogate w błonnik, kwas foliowy, witaminy z grupy B, magnez, potas i żelazo. Poniższe produkty mają zbliżoną zawartość białka do mięs.

  • Fasola
  • Groch
  • Soczewica
  • Ciecierzyca

Dieta wysokobiałkowa jest dość przyjemna w utrzymaniu, ponieważ nie jest tak rygorystyczna jak inne diety odchudzające. Wielu ludzi uzupełnia ilość białka w organizmie przez stosowanie odpowiedniej odżywki białkowej. Najpopularniejszą z nich jest białko serwatkowe. Trzeba jednak uważać, żeby z nim nie przesadzić, ponieważ może szkodzić, jak wszystko w nadmiarze.

Bądź na bieżąco! Polub Chillizet na Facebooku

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty utrudniają odchudzanie:

Autor: Katarzyna Leszczyńska

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów