Dieta antyrakowa. Co jeść, aby uniknąć nowotworu?

Magdalena Barszczak 29.10.2018
dieta antyrakowa
Fotografia: Shutterstock

Dieta antyrakowa powinna być bogata w warzywa i owoce, zawierające antyoksydanty, które hamują rozwój komórek nowotworowych. Powinniśmy unikać natomiast tłuszczu i alkoholu. Sprawdź, jakie produkty są dozwolone w diecie antyrakowej! 

Dieta antyrakowa to ważny element w profilaktyce przeciwnowotworowej. Za każdym razem, kiedy sięgasz do lodówki i przygotowujesz posiłki bądź przekąski, możesz zapobiegać rakowi lub przyczyniać się do zachorowania na nowotwór. Co jeść, żeby uniknąć raka?

Zobacz także: Dieta norweska - szybki sposób na utratę wagi w 14 dni

Szacuje się, że około 30-40 procentom zachorowań na nowotwór można by zapobiec, stosując odpowiednią dietę. Zdrowe nawyki mogą znacznie obniżyć ryzyko zapadnięcia na raka. Co powinno zatem znaleźć się w naszym menu? Podstawą diety antyrakowej są oczywiście warzywa i owoce. Ich niskie spożycie to, obok nadwagi, stronienia od aktywności fizycznej, palenia tytoniu i picia alkoholu, jeden z pięciu czynników ryzyka, jeśli chodzi o nowotwory.

Dieta antyrakowa - co jeść?

Dieta antyrakowa należy do diet profilaktycznych. Odpowiednio dobrane składniki mają zapobiegać rozwojowi raka. To dieta niskotłuszczowa i oparta na produktach roślinnych. Składniki diety antyrakowej to głównie owoce i warzywa - przede wszystkim surowe i świeże, ale można też je spożywać w postaci gotowanej i duszonej.

Warzywa i owoce zawierają składniki mineralne i tzw. fitozwiązki (flawonoidy, indole i fenole) zapobiegające nowotworom. Są też bogate w substancje przeciwutleniające (antyoksydanty), np. witaminę C, E, beta karoten, selen czy magnez, które przeciwdziałają rakotwórczemu działaniu niektórych substancji, eliminując wolne rodniki.

Ważnym elementem diety antyrakowej są także produkty zawierające błonnik - który oczyszcza jelita, usuwając z organizmu substancje o rakotwórcze i przyspiesza procesy przemiany materii.

Dieta antyrakowa - zasady

Codzienny jadłospis w diecie antyrakowej powinien składać się z 5 urozmaiconych posiłków. Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje spożywanie 5 porcji warzyw i owoców w ciągu dnia (w proporcjach 3 porcje warzyw, 2 porcje owoców). 

Zobacz także: Dieta Paleo to dzięki niej będziesz mieć zdrową i szczupłą sylwetkę!

Dieta antyrakowa - produkty dozwolone

Dieta antyrakowa powinna być bogata w:

zielone warzywa i owoce:

  • brokuł, kapusta, jarmuż, brukselka - przeciwdziałają rakowi przełyka i jamy ustnej;
  • brokuł, groszek, szpinak, sałata, kiwi – zawierają luteinę i zeaksantynę, hamujące namnażanie się komórek rakowych;

czerwone warzywa i owoce:

  • pomidory, czerwona kapusta, buraki, truskawki, żurawina, maliny, jabłka, wiśnie, arbuz – są źródłem likopenu, który ma działanie przeciwnowotworowe;

pomarańczowe warzywa i owoce:

  • brzoskwinia, marchew, dynia, mango, morela - to produkty o działaniu antyoksydacyjnym;

białe warzywa i owoce:

  • czosnek, cebula, rzodkiewka, cykoria – zawierają fitoestrogeny zapobiegające nowotworom piersi i prostaty;

produkty zawierające skrobię i błonnik: 

  • nieobrane warzywa i owoce (jak wyżej), pełnoziarniste produkty zbożowe (pieczywo razowe, płatki owsiane, otręby pszenne, ryż brązowy, ciemny makaron, gruboziarniste kasze) - przyspieszają perystaltykę jelit i pomagają szybciej wydalić z organizmu rakotwórcze związki;

produkty zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3:

  • tłuste ryby morskie, migdały, siemię lniane, orzechy, pestki dyni, oleje roślinne (rzepakowy, sojowy), oliwę z oliwek;

przyprawy:

  • kurkuma, mięta, tymianek, majeranek, oregano, rozmaryn, bazylia, imbir, szafran, cynamon;

napoje:

  • woda mineralna, świeżo wyciśnięte soki z owoców i warzyw (buraków), herbaty ziołowe (z dzikiej róży, pokrzywy, głogu).

Dieta antyrakowa - czego unikać?

W diecie antyrakowej należy ograniczyć jedzenie cukru, soli, tłuszczu i zrezygnować z tłustego mięsa. Badania dowiodły, że spożywanie tłuszczy nasyconych sprzyja powstawaniu raka jelita grubego. Dlatego tak ważne jest, by z jadłospisu postarać się wyeliminować pełnotłuste przetwory mleczne, tłuste mięso i gotowe dania.

Zamiast czerwonego mięsa w diecie antyrakowej wybierajmy drób i ryby, zamiast tłustego nabiału - chude mleko i sery oraz odtłuszczone jogurty. Ważny jest też sposób przygotowania posiłków. Używajmy przede wszystkim oliwy z oliwek, oleju rzepakowego i lnianego. Pamiętajmy o ograniczeniu alkoholu, którego spożycie powoduje nowotwory jamy ustnej, przełyku, gardła, krtani, piersi, wątroby i jelit.

Zobacz także: Na tej diecie możesz pić alkohol! Sprawdź dietę dr Budwig!

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Zagłosuj

Czy stosowałeś którąś z tych diet?

Liczba głosów:

Uważaj na to, co jesz. Które produkty wpływają na wygląd naszej cery? 

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów