
Dieta antyrakowa powinna być bogata w warzywa i owoce, zawierające antyoksydanty, które hamują rozwój komórek nowotworowych. Powinniśmy unikać natomiast tłuszczu i alkoholu. Sprawdź, jakie produkty są dozwolone w diecie antyrakowej!
Dieta antyrakowa to ważny element w profilaktyce przeciwnowotworowej. Za każdym razem, kiedy sięgasz do lodówki i przygotowujesz posiłki bądź przekąski, możesz zapobiegać rakowi lub przyczyniać się do zachorowania na nowotwór. Co jeść, żeby uniknąć raka?
Zobacz także: Dieta norweska - szybki sposób na utratę wagi w 14 dni
Szacuje się, że około 30-40 procentom zachorowań na nowotwór można by zapobiec, stosując odpowiednią dietę. Zdrowe nawyki mogą znacznie obniżyć ryzyko zapadnięcia na raka. Co powinno zatem znaleźć się w naszym menu? Podstawą diety antyrakowej są oczywiście warzywa i owoce. Ich niskie spożycie to, obok nadwagi, stronienia od aktywności fizycznej, palenia tytoniu i picia alkoholu, jeden z pięciu czynników ryzyka, jeśli chodzi o nowotwory.
Dieta antyrakowa - co jeść?
Dieta antyrakowa należy do diet profilaktycznych. Odpowiednio dobrane składniki mają zapobiegać rozwojowi raka. To dieta niskotłuszczowa i oparta na produktach roślinnych. Składniki diety antyrakowej to głównie owoce i warzywa - przede wszystkim surowe i świeże, ale można też je spożywać w postaci gotowanej i duszonej.
Warzywa i owoce zawierają składniki mineralne i tzw. fitozwiązki (flawonoidy, indole i fenole) zapobiegające nowotworom. Są też bogate w substancje przeciwutleniające (antyoksydanty), np. witaminę C, E, beta karoten, selen czy magnez, które przeciwdziałają rakotwórczemu działaniu niektórych substancji, eliminując wolne rodniki.
Ważnym elementem diety antyrakowej są także produkty zawierające błonnik - który oczyszcza jelita, usuwając z organizmu substancje o rakotwórcze i przyspiesza procesy przemiany materii.
Dieta antyrakowa - zasady
Codzienny jadłospis w diecie antyrakowej powinien składać się z 5 urozmaiconych posiłków. Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje spożywanie 5 porcji warzyw i owoców w ciągu dnia (w proporcjach 3 porcje warzyw, 2 porcje owoców).
Zobacz także: Dieta Paleo to dzięki niej będziesz mieć zdrową i szczupłą sylwetkę!
Dieta antyrakowa - produkty dozwolone
Dieta antyrakowa powinna być bogata w:
zielone warzywa i owoce:
- brokuł, kapusta, jarmuż, brukselka - przeciwdziałają rakowi przełyka i jamy ustnej;
- brokuł, groszek, szpinak, sałata, kiwi – zawierają luteinę i zeaksantynę, hamujące namnażanie się komórek rakowych;
czerwone warzywa i owoce:
- pomidory, czerwona kapusta, buraki, truskawki, żurawina, maliny, jabłka, wiśnie, arbuz – są źródłem likopenu, który ma działanie przeciwnowotworowe;
pomarańczowe warzywa i owoce:
- brzoskwinia, marchew, dynia, mango, morela - to produkty o działaniu antyoksydacyjnym;
białe warzywa i owoce:
- czosnek, cebula, rzodkiewka, cykoria – zawierają fitoestrogeny zapobiegające nowotworom piersi i prostaty;
produkty zawierające skrobię i błonnik:
- nieobrane warzywa i owoce (jak wyżej), pełnoziarniste produkty zbożowe (pieczywo razowe, płatki owsiane, otręby pszenne, ryż brązowy, ciemny makaron, gruboziarniste kasze) - przyspieszają perystaltykę jelit i pomagają szybciej wydalić z organizmu rakotwórcze związki;
produkty zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3:
- tłuste ryby morskie, migdały, siemię lniane, orzechy, pestki dyni, oleje roślinne (rzepakowy, sojowy), oliwę z oliwek;
przyprawy:
napoje:
- woda mineralna, świeżo wyciśnięte soki z owoców i warzyw (buraków), herbaty ziołowe (z dzikiej róży, pokrzywy, głogu).
Dieta antyrakowa - czego unikać?
W diecie antyrakowej należy ograniczyć jedzenie cukru, soli, tłuszczu i zrezygnować z tłustego mięsa. Badania dowiodły, że spożywanie tłuszczy nasyconych sprzyja powstawaniu raka jelita grubego. Dlatego tak ważne jest, by z jadłospisu postarać się wyeliminować pełnotłuste przetwory mleczne, tłuste mięso i gotowe dania.
Zamiast czerwonego mięsa w diecie antyrakowej wybierajmy drób i ryby, zamiast tłustego nabiału - chude mleko i sery oraz odtłuszczone jogurty. Ważny jest też sposób przygotowania posiłków. Używajmy przede wszystkim oliwy z oliwek, oleju rzepakowego i lnianego. Pamiętajmy o ograniczeniu alkoholu, którego spożycie powoduje nowotwory jamy ustnej, przełyku, gardła, krtani, piersi, wątroby i jelit.
Zobacz także: Na tej diecie możesz pić alkohol! Sprawdź dietę dr Budwig!
Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!
Uważaj na to, co jesz. Które produkty wpływają na wygląd naszej cery?