Dieta Dukana: odchudzanie może mieć smak! Proste pomysły na dietetyczne potrawy w każdej z faz diety białkowej

Katarzyna Leszczyńska 04.04.2018
Gotowanie
Fotografia: Fotolia.com

Dieta zazwyczaj kojarzy nam się z potrawami bez smaku. Nie musi tak być! Te przepisy wykorzystacie w diecie o dużej zawartości białka.

Dieta często kojarzy nam się z męczarniami i jedzeniem bez smaku. Zwłaszcza tak rygorystyczna jak dieta Dukana, która skupia się przede wszystkim na białku, w związku z czym nazywana jest również dietą białkową. Okazuje się jednak, że wszystkie posiłki da się przyrządzić tak, żeby zaspokoić nasze żołądki i kubki smakowe.

Zobacz także: Kwas foliowy jest bardzo ważny dla organizmu. Jego niedobór może być ryzykowny!

Dieta białkowa stworzona przez francuskiego doktora Dukana składa się z 4 faz. Każda z nich ma określony jadłospis z produktów, które wolno spożywać w trakcie jej trwania. Wszystko po to, żeby szybko zgubić zbędne kilogramy. Jak jednak przygotować takie posiłki? Poniżej znajdziecie kilka propozycji dopasowanych do diety Dukana. Zanim jednak zdecydujecie się na dietę koniecznie sprawdźcie, czy jest wam potrzebna! Możecie to zrobić w prosty sposób, przy pomocy kalkulatora BMI.

I faza diety Dukana - przepisy

Pieczony łosoś:

Składniki:

  • Filet z łososia norweskiego
  • Zioła: natka pietruszki, zioła prowansalskie
  • Cytryna

Filet z łososia obieramy ze skóry. Następnie wykładamy go na folię aluminiową. Kropimy rybę odrobiną soku z cytryny. Posypujemy posiekaną pietruszką i ziołami prowansalskimi. Na wierzchu układamy plasterki cytryny. Zawijamy wszystko w folię i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 170 stopniach 30-40 minut.

Polędwica wołowa z szalotką i pietruszką:

Składniki:

  • Stek z chudej polędwicy wołowej
  • Szalotka
  • Natka pietruszki
  • Łyżeczka musztardy
  • Cytryna

Mięso trzeba zamarynować dzień wcześniej. Marynatę tworzymy z musztardy z odrobiną soku z cytryny, posiekaną natką pietruszki i szalotką. Polędwicę najlepiej zostawić w marynacie na całą noc. Następnie grillujemy ją jak steka. W zależności od tego, jaki stopień wysmażenia chcemy osiągnąć: krwisty 2-3 minuty z każdej strony, średnio krwisty 4-5 minut, średnio wysmażony 5-6 minut i wysmażony powyżej 6 minut.

Zobacz także: Dieta norweska - szybki sposób na utratę wagi w 14 dni

II faza diety Dukana – przepisy

Botwinka:

Składniki:

  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • Botwinka
  • Liść laurowy
  • Włoszczyzna (marchew, pietruszka)
  • Sól, pieprz

Robimy wywar na skrzydełkach z kurczaka. Gotujemy je w gorącej wodzie, co chwilę szumując (zbierając pianę z wierzchu). Po około 30 minutach dodajemy obraną i pokrojoną włoszczyznę. Gotujemy do czasu aż warzywa będą miękkie, a my otrzymamy bulion. Wrzucamy liście laurowe i pokrojoną botwinkę. Solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy aż botwinka zrobi się miękka, a zupa nabierze ładnego buraczanego koloru.

Jajka faszerowane:

Składniki:

  • 1 jajko
  • Ćwierć papryki
  • Kilka listków kolendry
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • Sól, pieprz

Jajko gotujemy na twardo (około 10 minut). Obieramy je, przekrajamy na pół i wyjmujemy żółtko. Paprykę kroimy w drobną kosteczkę i siekamy kolendrę. Mieszamy je z rozdrobnionym widelcem żółtkiem i dodajemy jogurt naturalny. Przyprawiamy do smaku i tak powstałą pastą faszerujemy pozostałe białka.

III faza diety Dukana – przepisy

Makaron z krewetkami i sosem paprykowym:

Składniki:

  • ½ szklanki makaronu razowego
  • 5 krewetek (mrożonych lub świeżych)
  • Papryka czerwona
  • Czosnek
  • Ocet
  • Słodka papryka

Makaron gotujemy. Obrane krewetki, bez głowy, jelita i ogona grillujemy. W tym czasie przygotowujemy sos z papryki. Pieczemy ją, gdy będzie miękka studzimy i kroimy. Dodajemy wyciśnięty czosnek i odrobinę octu. Doprawiamy słodką papryką. Tak przygotowany sos mieszamy z makaronem i grillowanymi krewetkami, chwilę smażąc na suchej patelni.

Szakszuka:

Składniki:

  • Dwa pomidory
  • Jajko
  • Natka pietruszki
  • Sól, pieprz

Pomidory wyparzamy, kroimy i robimy z nich sos. Dodajemy odrobinę posiekanej natki pietruszki i mieszamy. W sosie robimy dziurkę i na to wbijamy jajko. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i czekamy aż białko się zetnie. Na koniec posypujemy solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.

Bądź na bieżąco! Polub Chillizet na Facebooku

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty utrudniają odchudzanie:

Autor: Katarzyna Leszczyńska

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów