Dieta 1500 kcal - szybki sposób na pozbycie się zbędnych kilogramów

Martyna Wojciechowska 17.07.2018 AKTUALIZACJA: 03.01.2019
Dieta
Fotografia: Shutterstock

Dieta 1500 kcal ma swoich przeciwników i zwolenników. Z jednej strony dzięki niej możemy szybko schudnąć i unormować poziom cukru, z drugiej zaś może zrujnować nasze zdrowie. Tylko w pełni zdrowe osoby mogą ją stosować. Dieta 1500 kcal wymaga silnej woli i właściwego rozplanowania posiłków w ciągu dnia. Jeśli chcesz z niej skorzystać, na początku upewnij się, czy jest dobra dla ciebie.

Dieta 1500 kcal to jedna z najbardziej rygorystycznych diet ekspresowych, która cieszy się ogromnym zainteresowaniem wśród kobiet. Wiąże się ona z szybkimi efektami, jednak nie jest pozbawiona wad. Zanim się na nią zdecydujesz, dobrze przemyśl swój wybór.

Z naszego artykułu dowiesz się, na czym dokładnie polega dieta 1500 kcal i jakie może nieść za sobą konsekwencje. Zamieszczamy też przykładowy jadłospis tygodniowy.

Zobacz też:  Co Polacy lubią jeść? Będziecie zaskoczeni, co wybieramy!

Zasady diety 1500 kcal

Śniadanie powinno zawierać około 500 kcal i być najbardziej sycące. Drugie śniadanie powinno być znacznie lżejsze (około 200 kcal). W ramach niego możesz wybić sok warzywny lub zjeść kanapkę z pełnoziarnistego pieczywa.

Na obiad (maksymalnie 500 kcal) poleca się spożywać chude mięso lub ryby najlepiej w połączeniu z surowymi, gotowanymi lub grillowanymi warzywami.

Na podwieczorek warto zjeść owoc, a na kolację jaja, warzywa i chudy twaróg. Z tym, że kolacja nie powinna przekraczać 300 kcal, a podwieczorek - 100 kcal. Dodajmy, że należy trzymać się stałych pór posiłków. Ostatnie danie powinno się spożyć najpóźniej 3 godziny przed snem. Pamiętaj o 5 posiłkach każdego dnia i postaraj się aby twoja dieta była zróżnicowana.

Dieta 1500 kcal - jadłospis

Dieta 1500 kcal ma za zadanie przyspieszyć nasz metabolizm, dlatego wymaga doboru odpowiednich składników, które nam w tym pomogą. Jak wiadomo, niektóre produkty przyspieszają przemianę materii. Należą do nich produkty bogate w błonnik, m.in. jabłka, produkty pełnoziarniste, kasze, fasola biała.

Oto przykładowy jadłospis tygodniowy oparty o zasady diety 1500 kcal:

Dzień 1.

I śniadanie: płatki owsiane z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami, np. z bananem, gruszką, jagodami lub truskawkami z dodatkiem nasion słonecznika i rodzynek.

II śniadanie: owocowy lub owocowo-warzywny koktajl, lekka kanapka z razowego pieczywa.

Obiad: dorsz zapiekany z dynią i warzywami.

Podwieczorek: około 100 kcal; wskazany jest owoc lub chudy nabiał.

Kolacja: kanapki z pełnoziarnistego pieczywa z pastą jajeczną z dodatkiem szczypiorku, sałatka z pomidorów.

Dzień 2.

I śniadanie: grahamka, 2 plasterki polędwicy drobiowej, sałatka z cykorii, pomidora i ogórka kwaszonego z łyżeczką oliwy i świeżymi ziołami, kawa zbożowa na mleku 2% bez cukru.

II śniadanie: banan.

Obiad: miska zupy pomidorowej z brązowym ryżem, filet z dorsza, ziemniaki w mundurkach, gotowane brokuły, sok marchwiowy bez dodatku cukru.

Podwieczorek: 2 jabłka.

Kolacja: 100 g wędzonej ryby, dwie kromki chleba cienko posmarowane masłem.

Dzień 3.

I śniadanie: jajecznica z dwóch jajek ze szczypiorkiem, usmażona na 1/3 łyżeczki masła, kromka chleba.

II śniadanie: gruszka lub dwie marchewki.

Obiad: miska czerwonego barszczu, dwa naleśniki z mięsem z indyka.

Podwieczorek: 2 kromki chleba pełnoziarnistego.

Kolacja:

Dzień 4.

I śniadanie:

II śniadanie: jajko na twardo ze szczypiorkiem, kromka chleba.

Obiad: 200 g pieczonego kurczaka z ziołami, ryż, sałatka z pomidora.

Podwieczorek: jogurt naturalny z brzoskwinią.

Kolacja: 2 jajka na twardo z pomidorem i 2 kromkami pełnoziarnistego pieczywa.

Dzień 5.

I śniadanie:

II śniadanie: chudy jogurt zmiksowany z ogórkiem i rzodkiewką.

Obiad: 250g kapuśniaku z kapusty słodkiej z pomidorami, 300g leniwe pierogów na chudym serze, 150g surówki z marchwi i jabłek, 200g sok jabłkowy.

Podwieczorek: 2 śliwki i jabłko.

Kolacja: ryż z jabłkami.

Zobacz także: Dieta dr Dąbrowskiej - co jeść? Jadłospis dla diety warzywno-owocowej 

Dzień 6.

I śniadanie:

II śniadanie: kromka chrupkiego pieczywa, rzodkiewki, jabłko.

Obiad: 2 ziemniaki gotowane, 2 pulpety wielkości owocu kiwi, surówka z marchwi.

Podwieczorek: jogurt grecki z jagodami.

Kolacja: kromka chleba posmarowana serkiem kanapkowym i z polędwicą.

Dzień 7.

I śniadanie:

II śniadanie: jogurt naturalny z jagodami lub truskawkami z i płatkami owsianymi.

Obiad: pierś z kurczaka około 250g, ryż brązowy, rukola z suszonymi pomidorami.

Podwieczorek: serek wiejski z kromką chleba razowego

Kolacja: 2 jajka na miękko z pomidorem i kromką chleba.

Dieta 1500 kcal - efekty

Dieta 1500 kcal, jak sama nazwa wskazuje, polega na spożywaniu 1500 kcal w ciągu dnia. Powinno się ją stosować nie dłużej niż 7 dni. Wiąże się ona z redukcją przyjmowanych składników odżywczych, co może wywołać niedobory w organizmie. Właśnie dlatego nie powinno się z niej korzystać zbyt często.

Dieta 1500 kcal powinna być bogata w produkty białkowe (np. drób, ryby, twaróg) oraz w pełnoziarniste produkty zbożowe (np. pieczywo razowe, żytnie, kasza gryczana, kasza pęczak, ryż brązowy, makaron ciemny, płatki owsiane oraz otręby pszenne).

W trakcie jej trwania powinno zrezygnować z tłustych potraw, słodyczy, białego pieczywa oraz ze słodzonych napojów. Dieta 1500 kcal pozwoli ci schudnąć nawet 3 kilo w ciągu tygodnia.

Zobacz też: Dieta samuraja - idealny sposób odżywiania dla osób, które ćwiczą!

Autor: Martyna Wojciechowska

Oceń artykuł
WSZYSTKO NA TEMAT:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów