Czym zastąpić jajko w codziennej diecie i w razie potrzeby?

Julita Buczek 24.07.2018
jajka w diecie
Fotografia: Fotografia Pixaby

Jajka to jeden z najbardziej uniwersalnych składników w kuchni. Stanowią samodzielne danie, a także bazę i dodatek do innych potraw. Czym zastąpić jajko – gdy zabraknie go w potrzebie lub gdy nie możesz spożywać jaj?

Jajka znane są przede wszystkim z korzystnego wpływu białka na organizm. Do tego dostarczają wielu składników odżywczych, wśród których znajdują się tak cenne, jak:

  • lecytyna,
  • kwasy omega- 3,
  • aminokwasy egzogenne,
  • ksantofil,
  • luteina.

Zobacz też:  Freeganizm – jedzenie ze śmietnika. Szaleństwo, czy ideologia?

Jajka zawierają także mnóstwo minerałów, jak również:

Zobacz też: Laktoowowegetarianizm - zdrowa dieta, która pozytywnie wpłynie na twój organizm!

Teoria o tym, że jedzenie jajek podnosi poziom „złego” cholesterolu, jak dotąd nie została potwierdzona. Zakłada się, że zdrowa osoba może spożywać nawet 10 jajek tygodniowo (jednak uwaga: wliczają się w to również jajka użyte do pieczenia ciast czy do przygotowania panierek do mięs).

Jajka – królowie kuchni

Jajka w codziennej diecie to podstawa dla wielu ludzi. Do tego są bardzo popularnym, powszechnym niemal tak samo jak cukier, dodatkiem do wielu dań. Całkowite wykluczenie ich z diety jest więc zadaniem dość trudnym, jednak wcale nie niemożliwym. Jajka z menu wyłącza się najczęściej ze względów ideologicznych (dieta wegetariańska i wegańska) bądź zdrowotnych, głównie z powodu alergii pokarmowych. Nie sposób znaleźć jednego, uniwersalnego zamiennika dla jajek na wszystkie potrzeby.

Zobacz też: Semiwegetarianizm – na czym polega?

Czym zastąpić jajko w codziennej diecie?

Jedzenie jajek pozwala na dostarczenie organizmowi nie tylko najczystszej i najbardziej wartościowej postaci czystego białka, ale także mnóstwa witamin i mikroelementów. Do tego jajka są sycące, a jednocześnie pomagają zwalczyć nadmiar kilogramów. Jako jedyny produkt spożywczy zawierają aminokwasy egzogenne. Niestety, kurze jajka są także jednym z najczęstszych alergenów, a wegetarianie i weganie nie spożywają ich z powodów przekonań. Nie jedząc jajek, nie musisz jednak rezygnować z korzyści, jakie daje organizmowi ich skład. Na diecie bezjajecznej, zaleca się spożywanie przede wszystkim:

  • bananów,
  • płatków owsianych,
  • lnu,
  • nasion chia,
  • masła orzechowego.

Są to produkty bogate w białko oraz witaminy z grupy B i H. Przy diecie wegańskiej i wegetariańskiej wskazane są systematyczne, profilaktyczne badania na zawartość witamin i składników mineralnych w organizmie, aby nie doprowadzić do ewentualnych, długotrwałych niedoborów.

Zobacz też: Pescowegetarianizm – na czym polega ta dieta? Dlaczego warto ją poznać?

Czym zastąpić jajka podczas gotowania?

Brak jajek w kuchni podczas przyrządzania potraw również nie jest problemem uniemożliwiającym dokończenie potrawy czy wypieku. W zależności od tego, jaką w danym przypadku jajko pełni rolę, inny będzie jego zamiennik. Jajko dodawane do naleśników i wypieków ma za zadanie przede wszystkim dodać ciastu sprężystości i kleistości.

 Najczęściej stosowane zamienniki, to:

  • dojrzały banan (1 banan = 1 jajko),
  • mus jabłkowy,
  • puree z moreli lub śliwek (najlepiej suszonych),
  • puree z ziemniaków bądź dyni,
  • rozmoczone płatki owsiane,
  • mąka owsiana, kukurydziana, sojowa lub ziemniaczana (rozrobione z wodą),
  • kisiel z siemienia lnianego lub łusek babki jajowatej.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów