Czego nie jeść w ciąży? Unikaj tych 6 produktów!

Julita Buczek 01.08.2018
czego nie jeść w ciąży
Fotografia: Fotografia Pixaby

Jesteś w ciąży? Nie wiesz, co w trakcie jej trwania możesz jeść, a czego unikać? Przygotowaliśmy listę z produktami, które możesz wprowadzić do swojej diety!

W trakcie ciąży w organizmie zachodzi wiele zmian, dlatego w trakcie trwania tych szczególnych miesięcy powinnaś zadbać o siebie w szczególny sposób. Przestrzeganie odpowiedniej diety, która będzie dopasowana do twojego stylu życia, z pewnością będzie miała zbawienny wpływ na rozwój płodu.

Zobacz też: Dieta przy refluksie. Co jeść, a czego nie w chorobie?

Jakie produkty jeść w ciąży?

  • Mięso
  • Wędliny
  • Mleko i przetwory mleczne
  • Oleje roślinne
  • Ryby
  • Warzywa
  • Owoce
  • Produkty zbożowe
  • Kasze
  • Napoje

Jakie zasady należy przestrzegać będąc w ciąży?

  1. Należy spożywać 5 posiłków dziennie co 4 godziny. Mała i zdrowa przekąska nie jest kategorycznie zabroniona.
  2. Ustal regularne posiłki, najlepiej o 8, 11, 14, 17 i 20.
  3. W śniadaniu uwzględnij dużo białka. Możesz zjeść owsiankę, chudy twaróg lub jajka.
  4. Kolację jedz najpóźniej 3 godziny przed snem.
  5. Unikaj cytrusów, soków, ciast z kremem, te produkty mogą wywołać zgagę.
  6. Wprowadź błonnik do swojej diety, zapobiegnie on zaparciom.
  7. Unikaj tłustych, smażonych potraw.
  8. Dodaj do swojej diety oliwę z oliwek lub z pestek winogron.
  9. Nie pij słodkich, gazowanych napojów oraz energetyków i alkoholu. Zastąp je zdrowymi koktajlami warzywnymi, wodą mineralną lub słabą herbatą.

Czego nie jeść w trakcie ciąży?

Podczas ciąży należy zrezygnować z zup w proszku, konserw mięsnych czy napojów gazowanych. Tego typu produkty utrudniają przyswajanie wapnia. Należy zrezygnować z mocnej kawy i herbaty, one również wypłukują wapń. Dieta kobiety w ciąży nie może zawierać posiłków ciężkostrawnych i wysokokalorycznych.

Zobacz też:  Dieta fodmap pomoże ci z uciążliwymi objawami zespołu jelita drażliwego!

Jeśli chcesz uniknąć niedoboru witamin w ciąży, w większości przypadków wystarczy dobrze zbilansowana dieta. Według zaleceń Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w ciąży do końca drugiego trymestru należy przyjmować 0,4 mg kwasu foliowego na dobę. Warto również zaopatrzyć się w odpowiednio dobrane suplementy diety przeznaczone dla kobiet w ciąży. Znajdziesz je w aptekach lub drogeriach. Warto, jednak skonsultować się z lekarzem, który dobierze odpowiednie środki.

Tych 6 produktów lepiej nie jedz w ciąży

Surowe jajka

  • Tiramisu, kogel-mogel lub majonez mogą zawierać salmonellę, dlatego lepiej unikać surowych jajek. Jeśli musisz wykorzystać je w przepisie, pamiętaj, aby je dobrze umyć!

Alkohol, nie tylko w formie płynnej

  • Oczywistością jest, że w trakcie ciąży wyklucza się alkohol, ale co z tym, który ukryty jest w ciastach, tortach lub innych deserach. Nawet niewielka ilość może zaszkodzić dziecku, dlatego lepiej sprawdzaj skład przed spożyciem.

Wątróbka, nie tak zdrowa, jak przed ciążą

  • Dieta w ciąży nie powinna zawierać wątróbki! Ma w swoim składzie bardzo dużo witaminy A, której nadmiar nie jest zdrowy dla rozwijającego się dziecka.

Surowe mięso oraz sushi

  • Surowe ryby, mięso i owoce morza mogą być źródłem bakterii i grożą zakażeniem toksoplazmozą.

Produkty przetworzone

  • Wyeliminuj ze swojej diety produkty wysoko przetworzone, ponieważ zawierają w sobie konserwanty, sól, cukier oraz niezdrowe tłuszcze. Lepiej jest unikać tego typu produkty, bo to właśnie one przyczyniają się do kłopotów z żołądkiem.

Serek pleśniowy, oscypek

  • Te produkty są wykonywane z przetworzonego mleka niepasteryzowanego. Może w nich pojawić się bakteria Listeria monocytogenes. Produkty mleczne powodują również wzdęcia oraz zgagę. 

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:

Autor: Julita Buczek

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów