10.07.2018 09:06

Chcesz schudnąć? Wypróbuj dietę Venus!

Jedna z lepszych diet odchudzających! Dieta Venus z pewnością sprawdzi się, kiedy nie będziecie chcieli doświadczyć efektu jojo.

zdrowe jedzenie

Fotografia Pixaby

Dieta Venus oparta jest na smacznym i naturalnym jedzeniu. Pozwala zrzucić zbędne kilogramy i uniknąć efektu jojo. Dieta Venus została stworzona z myślą o ludziach, którzy nie mają czasu na jedzenie dań, które należy długo przygotowywać. Całość opiera się na prostych przepisach, które każdy z nas z pewnością szybko przygotuje.

Zobacz też: Czy dieta niskowęglowodanowa jest dla ciebie? Przekonaj się!

Jak zacząć dietę Venus?

Pierwszy etap diety zaczynasz od zastosowania specjalnie skomponowanej diety. Dzięki temu przygotujesz organizm do schudnięcia bez efektu jojo.

Zobacz też: Dieta samuraja - idealny sposób odżywiania dla osób, które ćwiczą!

Sposób odżywiania należy dopasować do indywidualnych potrzeb, dzięki temu produkty będą lepiej przyswajane przez nasz organizm.

  1. Odstaw produkty, które zawierają cukier, skrobię i węglowodany. To produkty, które stymulują wydzielanie insuliny (odpowiada ona za magazynowanie tłuszczu). Jeśli obniżymy poziom insuliny, nasz organizm z pewnością zacznie spalać zapasy tłuszczu.
  2. Każdy z posiłków w diecie Venus powinien składać się z dobrej jakości białka oraz tłuszczu. Dodatkowym elementem wspomagającym odchudzanie będą świeże warzywa dodane do dań np. w formie sałatki do obiadu. Najlepszym białkiem w diecie będzie: indyk, kurczak, królik, cielęcina, dziczyzna, łosoś, pstrąg, jaja i krewetki.
  3.  Jedz 3-4 posiłki dziennie. Dozwolony jest jeszcze jeden posiłek, jeśli będziesz odczuwać głód. Najlepiej, jeśli ostatni posiłek będzie zjedzony na dwie godziny przed snem.

Dieta Venus przepisy

W diecie Venus bardzo ważną rolę odgrywają przepisy. Te idealnie dobrane do naszego stylu życia z pewnością pozwolą nam szybko schudnąć i cieszyć się z efektów diety.

Barszcz

Zupa z buraków jest pożywna i bardzo zdrowa. Zawarte w burakach witaminy i minerały mają pozytywny wpływ na nasz organizm i jego dalsze funkcjonowanie. Burak polecany jest jako naturalny środek przeciwgorączkowy. Zawarte w nim witaminy z grupy B, będą wzmagać proces tworzenia się czerwonych krwinek w organizmie, co działa sprzyja w walce z niedokrwistością.

Składniki:

  • 3 średniej wielkości czerwone buraki,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 mała pietruszka,
  • 1 ziemniak,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki kaszy jaglanej sól, pieprz,
  • kilka gałązek świeżego tymianku,
  • 4 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 liść laurowy.

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek.
  2. Zamieszać, a po chwili dodać gałązki tymianku i liść laurowy.
  3. Kiedy cebula lekko się zrumieni, dodać pokrojoną w talarki lub kostkę marchewkę, pietruszkę i ziemniaka.
  4. Podsmażyć kilka minut, dodać jagły i zalać gotowaną wodą do wysokości warzyw. Gotować około 15-20 minut.
  5. Na 10 minut przed końcem gotowania dodać pokrojone w cienkie słupki buraki.

Zobacz też: Jak pozbyć się wody z organizmu? Będziecie zaskoczeni jakie to proste!

Kanapka bez chleba

Sprawdzi się jako lekka przekąska, szczególnie w okresie letnim, kiedy szukamy lekkostrawnych potraw. Ma mało kalorii, a dostarcza dużo cennych składników odżywczych.

Składniki:

  • kilka liści sałaty rzymskiej lub innej kruchej sałaty,
  • 1 łyżka dowolnych ziaren np. pestki dyni,
  • 1 dojrzałe awokado.

Składniki na sos:

  • 2 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej,
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1/2 łyżeczki miodu,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • szczypta pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Do miski wlać oliwę dodać musztardę, cytrynę i sól. Wymieszać aż powstanie gładki krem. Dodać miód, posiekany szczypiorek i czosnek i raz jeszcze dokładnie wymieszać.
  2. Doprawić do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem.
  3. Ten przepis na sos jest uniwersalny i stosuję go do właściwie każdej sałaty. Nie nudzi mi się, ponieważ jest po prostu pyszny. Czasem nie dodaję szczypiorku lub czosnku, szczególnie kiedy planuję wyjście z domu. Sos można przygotować wcześniej lub zrobić go więcej.
  4. Można przełożyć go do słoiczka, zakręcić pokrywką i przechowywać w lodówce nawet 7 dni.

Pasta z dyni do chleba

Dynia posiada bardzo wiele wartości odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Posiada również dużo witaminy A, C, B6, E i K. Dynia może również zapobiegać nowotworom, ponieważ jest bogata w beta-karoten. Posiada również wiele przeciwutleniaczy, które hamują szkodliwe procesy oksydacyjne.

Składniki:

  • 1 dynia,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 3 papryki,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini,
  • sól i pieprz do smaku,
  • mielona papryka chilli.

Wykonanie:

  1. Dynię przekroić na pół, delikatnie skropić oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika na około godzinę, aż dynia będzie miękka.
  2. Aby to sprawdzić można wbić widelec, jeśli będzie wchodził, dynia jest już dobra. Na około 30 minut przed końcem pieczenia dyni włożyć na blachę paprykę i czosnek.
  3. Paprykę przekroić na pół, wyjąć gniazdo nasienne i delikatnie skropić oliwą z oliwek.
  4. Piec około 30 minut w temp. 180 stopni aż papryka będzie bardzo miękka, a skórka mocno przypieczona.

Naleśniki gryczane

Mąka gryczana posiada bardzo dużo pozytywnych właściwości. Przede wszystkim jest doskonałym źródłem białka i błonnika. Mąka gryczana posiada niski indeks glikemiczny. Obniża poziom cholesterolu, zwalcza bóle głowy i pomaga leczyć depresję.

Składniki:

  • 5 czubatych łyżek mąki gryczanej,
  • 3 czubate łyżki mąki migdałowej,
  • 3 łyżki oleju kokosowego,
  • 1 szklanka mleka migdałowego,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli morskiej,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypać przesianą mąkę gryczaną, dodać mąkę migdałową i wszystkie pozostałe składniki, kolejność nie ma znaczenia. Dokładnie wymieszać na gładką, jednolitą masę. Można to także zrobić mikserem lub blenderem. Ważne jedynie, aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć dość luźną konsystencję. Jeśli robisz je po raz pierwszy, najlepiej usmażyć jednego naleśnika na próbę i ewentualnie dodać więcej mleka. Ilość mleka zależy też od rodzaju mąki.
  2. Najlepiej po prostu sprawdzić to na własnych produktach. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, można dolać więcej mleka.
  3. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju kokosowego i wylać porcję ciasta. Dokładnie rozprowadzić je po patelni, tak aby ciasta było mało i smażyć na rumiany kolor z obu stron.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:

Czy myślisz o rozpoczęciu odchudzania?

Autor: Julita Buczek