
Witamina B2 (ryboflawina) jest bardzo ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niedobór daje znać wieloma objawami. Sprawdź jak go uniknąć i w jakich produktach szukać ryboflawiny!
Witamina B2 inaczej nazywana też ryboflawiną należy do zestawu witamin z grupy B i jest rozpuszczalna w wodzie. Odgrywa ważną rolę w organizmie, a jej niedobór powoduje wiele niepożądanych i groźnych skutków dla zdrowia. Natomiast nadmiar witaminy B2 nie stanowi niebezpieczeństwa, ryboflawina w dużych ilościach jest wydalana z moczem. Witaminę B2 znaleźć można w wielu produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i roślinnego - koniecznie sprawdź w jakich.
Zobacz także: Witamina B1 - to ona może powodować Twoje częste zmęczenie
Witamina B2 - rola w organizmie ryboflawiny
Witamina B2 jest konieczna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ryboflawina bierze udział w tworzeniu krwinek czerwonych i krwi. Jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i narządu wzroku. Współdziała w procesie redukcji i utleniania. Współuczestniczy w przemianach lipidów oraz aminokwasów.
Razem z witaminą A uczestniczą w prawidłowym funkcjonowaniu:
- skóry,
- dróg oddechowych,
- błon śluzowych,
- nabłonka naczyń krwionośnych,
- śluzówki przewodu pokarmowego.
Witamina B2 - niedobór ryboflawiny
Na niedobór witaminy B2 narażone są osoby, które żyją w stresie, napięciu i pośpiechu. Organizm produkuje wtedy hormony stresogenne, których produkcja przyczynia się do zmniejszania stężenia ryboflawiny. Długotrwały niedobór witaminy B2 może doprowadzić do tzw. awitaminozy, która może spowodować zahamowanie rozwoju umysłowego u dzieci.
Objawy niedoboru witaminy B2:
- pęknięte wargi,
- zapalenie języka,
- pojawienie się zajadów, aft oraz pleśniawek,
- spadek wagi,
- zapalenie spojówek,
- światłowstręt,
- zaczerwienienie oczu,
- uszkodzenie rogówki
- nieprawidłowości w układzie nerwowym,
- zmiany w narządzie wzroku,
- pogorszenie widzenia o zmroku,
- zahamowanie wzrostu,
- zawroty głowy,
- świąd w okolicy ujścia pochwy,
- złe samopoczucie.
Zobacz także: Witamina B6 - jej niedobór zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwór
Witamina B2 - nadmiar ryboflawiny
Witamina B2 jest rozpuszczalna w wodzie, dlatego nadmiar ryboflawiny jest wydalany z moczem. Przedawkowanie suplementów z witaminą B2 nie niesie za sobą groźnych powikłań dla organizmu. Wynika to z faktu, że ryboflawina ma ograniczoną zdolność wchłaniania się z przewodu pokarmowego. Toksyczną dawkę witaminy B2 można podać poprzez zastrzyk.
Objawy nadmiaru witaminy B2:
- nudności,
- wymioty.
Witamina B2 - dzienne zapotrzebowanie na ryboflawinę
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę B2 zależy od płci, wieku, stanu fizjologicznego oraz kondycji i formy organizmu. Poniższa tabelka przedstawia zalecane spożycie witaminy B2 opracowaną przez Instytut Żywności i Żywienia. Poniższe stężenia ryboflawiny są zalecane dla osób zdrowych.
Kobieta (mg/os/d) |
Mężczyzna (mg/os/d) |
Wiek |
0,3 | 0,3 | do 6 miesiąca życia |
0,4 | 0,4 | od 6 do 1 roku życia |
0,5 | 0,5 | od 1 do 3 roku życia |
0.6 | 0,6 | od 4 do 6 roku życia |
0,9 | 0,9 | od 7 do 9 roku życia |
1,0 | 1,0 | od 10 do 12 roku życia |
1,1 | 1,3 | od 13 do 18 roku życia |
1,1 | 1,3 | 19+ |
Dla kobiet w ciąży dzienne zapotrzebowanie na witaminę B2 wynosi 1,4 (mg/os/d), a dla kobiet karmiących piersią 1,6 (mg/os/d).
Zwiększone zapotrzebowanie na ryboflawinę występuję podczas częstego i dużego wysiłku fizycznego, długotrwałego stresu, w okresie wzrostu u dzieci i młodzieży, a także podczas źle zbilansowanej diecie.
Witamina B2 - występowanie ryboflawiny
Bogate źródło witaminy B2 to głównie produkty pochodzenia zwierzęcego. Dużą zawartość ryboflawiny znajdziemy w podrobach (wątróbka wołowa, wieprzowa, drobiowa, a także w sercach wieprzowych), ale także w kurzych jajach, serach dojrzewających i makreli. Cennym źródłem witaminy B2 są też drożdże, zarodki pszenne, płatki owsiane i kasza gryczana.
Jeśli szukamy ryboflawiny w warzywach to sięgać trzeba po: szpinak, brokuły, fasole, selery, kapustę białą, pomidory, ogórki oraz ziemniaki. Witaminę B2 znajdziemy także w owocach - banany, truskawki, jabłka i pomarańcze. Ryboflawina o mniejsze zawartości występuję także w orzechach laskowych, mleku, jogurtach, kaszach (manna i jęczmienna), pęczaku, ryżu oraz płatkach kukurydzianych.
Pamiętaj, że powyższy artykuł nie zastąpi wizyty lekarskiej.
Zobacz także: Witamina B12 - niedobór jest bardzo groźny dla organizmu
Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!
Autor: Sylwia Bagińska