
Dieta cukrzycowa - jej wdrożenie razem z aktywnością fizyczną jest konieczne po zdiagnozowanej cukrzycy. Sprawdź, jakich produktów należy unikać przy diecie dla cukrzyków i jakie są ogólne zalecenia!
Dieta cukrzycowa to przede wszystkim dieta zdrowa, która powinna zawierać wszystkie składniki pokarmowe (węglowodany, błonnik, tłuszcze, witaminy i składniki mineralne, białko) dobrane w odpowiednich proporcjach. Razem z aktywnością fizyczną zapobiega powikłaniom cukrzycy.
Zobacz także: Glukoza - to jej nieprawidłowe stężenie może powodować Twoje ciągłe zmęczenie!
Dieta cukrzycowa - co zapewnia?
Dobrze dobrana dieta dla cukrzyków hamuje rozwój powikłań cukrzycy. Odpowiada za prawidłowy wskaźnik metaboliczny. Redukuje i utrzymuje odpowiednią masę ciała. Dostarcza odpowiednie składniki pokarmowe oraz energię - konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Dieta przy cukrzycy oraz zwiększona aktywność fizyczna jest konieczna w walce z cukrzycą. Siedzący tryb życia i złe odżywanie sprzyja rozwojowi cukrzycy.
Dieta cukrzycowa - jaka powinna być?
Prawidłowa dieta dla cukrzyków:
- powinna być stworzona do konkretnej jednostki (indywidualna),
- musi zawierać odpowiednie składniki pokarmowe,
- mieć konkretną, ustaloną ilość kalorii,
- uwzględnia takie czynniki jak: możliwości ekonomiczne, preferencje żywnościowe.
Dieta cukrzycowa - wybór produktów
Grupa produktów spożywczych | Wskazane | Niewskazane | Ogranicz spożywanie |
Napoje | woda mineralna, soki warzywne, lekka herbata, kawa rozpuszczalna lub filtrowana | alkohol i napoje energetyzujące i gazowane, soki owocowe z zawartością cukru | kawa zbożowa, świeże soki owocowe bez cukru, mleko odtłuszczone |
Produkty mleczne i mleko | chude sery twarogowe | desery mleczne (słodzone), mleko: tłuste, skondensowane, śmietana, zabielacze do kawy, sery: tłuste, topione, śmietankowe, dojrzewające | mleko i sery żółte o obniżonej zawartości tłuszczu, półtłuste sery twarogowe, jogurty naturalne, kefiry, maślanki |
Tłuszcze | oliwa z oliwek, olej rzepakowy | smalec, słonina, margaryny twarde, masła | olej: kukurydziany, sojowy, słonecznikowy, z pestek winogrona, margaryny miękkie z niską zawartością tłuszczu |
Warzywa i owoce | cytrusy, jagody, morele, brzoskwinie, nektarynki, jabłka, truskawki, kiwi, pomidory, ogórki, natka pietruszki, seler naciowy, szczypiorek, pietruszka, rzodkiewka, sałata, kalafior, brokuły, brukselka, kapusta pekińska, szparagi, papryka, pory | winogrona, banany, owoce suszone, puree ziemniaczane, frytki, warzywa rozgotowane, warzywa smażone, warzywa z puszki | gotowane ziemniaki, korzeń pietruszki, groch, marchew, buraki, soczewica, seler, śliwki, gruszki |
Mięso, ryby, owoce morze, jajka | mintaj, dorsz, flądra, pstrąg, sola, szczupak, sandacz, morszczuk, chuda szynka wołowa, drobiowa, polędwica drobiowa, chude mięso (cielęcina, konina, królik, wołowina, dziczyzna), białka jaj | jajecznica smażona z boczkiem, na maśle lub smalcu, tłuste mięsa (baranina, gęś, kaczka, wieprzowina), salami, pasztety, tłuste kiełbasy, parówki, małże, kalmary, krewetki, kawior, ryby smażone na tłuszczu lub z dodatkiem panierki | żółtka jaj, konserwy rybne, kabanosy, polędwica wołowa, chudy schab |
Cukier, słodycze i desery | sałatki owocowe, galaretki bez cukru | słodycze (ciastka, cukierki wafelki - wszystko z dodatkiem cukru, chałwy, tłuste desery, miody | gorzka czekolada, dżemy, konfitury bez dodatku cukru |
Mąki i kasze | grube kaszy (gotowane na sypko) | potrawy rozgotowane z mąki, kluski, potrawy z kaszy lub mąki smażone | zacierki, pierogi wykonane z mąki razowej |
Zupy | zupy ugotowane na wywarach warzywnych, jarzynowe | zupy ugotowane na kościach, zupy z dodatkiem śmietany | zupy z dodatkiem jogurtu lub mleka odtłuszczonego, zupy ugotowane na wywarze z chudego mięsa |
Dieta cukrzycowa - jak przyrządzać potrawy?
Potrawy przy diecie dla cukrzyków nie powinny być smażone na głębokim, a nawet na niewielkim tłuszczu. Zalecane jest gotowanie na parze i wodzie, duszenie lub pieczenie w rękawie, foli lub specjalnym papierze pergaminowym.
Dieta cukrzycowa - ogólne zalecenia
Pamiętaj, że składniki spożywcze powinny być dostarczane w odpowiednich proporcjach:
węglowodany | 40-45 % |
białka | 15-20 % |
tłuszcze | 30-35 % |
Unikaj produktów przetworzonych, pamiętaj, że warzyw i produktów skrobiowych nie wolno rozgotować. Ogranicz spożywanie produktów z zawartością tłuszczów prostych, są to m.in. owoce, soki owocowe, a także produkty zawierające sacharozę. Ogranicz spożywanie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, dla zdrowia wybieraj tłuszcze roślinne. Dobieraj produkty zgodnie ze swoimi preferencjami, potrzebami i możliwościami. Jedz mniejsze posiłki, ale często (około 4-5 posiłków dziennie).
Zobacz także: Cukrzyca typu 2 - cichy zabójca, rozwijać może się bezobjawowo!
Pamiętaj, że powyższy artykuł nie zastąpi wizyty lekarskiej.
Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!
Autor: Sylwia Bagińska