Alergeny - lista najczęściej uczulających

Sylwia Bagińska 25.04.2018
Alergeny najczęściej uczulające
Fotografia: shutterstock

Alergeny - to one wywołują reakcje alergiczne! Dodatkowo alergeny przyczyniają się do rozwoju wielu poważnych chorób i zaburzeń w tym wstrząsu anafilaktycznego, który może doprowadzić do śmierci! Koniecznie się dowiedz, jakie alergeny najczęściej uczulają!

Alergeny to są antygeny zewnątrzpochodne, które wywołują reakcje alergiczne. Alergeny mogą pochodzić od substancji roślinnych i zwierzęcych, związków chemicznych. Same alergeny nie mają jednej, wspólnej budowy strukturalnej i chemicznej jednak większość jest białkami lub glikoproteinami. Rozmiar alergenu (wielkość cząsteczek) determinuje jego możliwości przenikania przez błonę śluzową i immunogenność.

Zobacz także: Odczulanie - dla kogo jest najlepszą metodą walki z alergią?

Alergeny są silnie powiązane z alergią, gdyż to one powodują wystąpienie reakcji alergicznej. W trakcie kiedy organizm jest nadwrażliwy na dany alergen dochodzi do dużego pobudzenia komórek układu immunologicznego, który skutkuje pojawieniem się licznym objawów alergii. 

Alergeny - podział

  1. Alergeny pokarmowe (dostają się do organizmu droga pokarmową, są to substancje z budową białkową występujące w produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i roślinnego).
  2. Alergeny wziewne (dostają się do organizmu drogą wziewną).
  3. Alergeny kontaktowe (do reakcji alergicznej dochodzi w momencie zetknięcia się alergenu ze skórą).
  4. Leki (niepożądane reakcje uczuleniowe występują także po spożyciu leków).

Alergeny można podzielić też ze względu na okres ekspozycji:

  • całoroczne (tu zaliczają się np. alergia na lateks)
  • sezonowe (tu zaliczają się np. alergie na trawy)

Alergeny: najczęściej uczulające

Do najczęściej uczulających alergenów zaliczają się:

  • sierść zwierząt (najczęściej - sierść kota, w mniejszym stopniu uczulające alergeny to sierść psa, świnki morskiej, królika, myszy),
  • kurz,
  • roztocza,
  • jad owadów błonoskrzydłowych,
  • smog i dym papierosowy,
  • pyłki roślin (głównie: olcha, brzoza, dąb, topola, wierzba, komosa, pokrzywa, babka lancetowa, bylica, trawy i zboża),
  • alergeny pokarmowe (najczęściej: jaja, ryby, mleko krowie, soja, pszenica, orzechy, owoce morza),
  • grzyby mikroskopijne.

Zobacz także: Co pyli w kwietniu? Sprawdź, jakie pyłki wywołują alergię wiosną!

Alergeny a reakcje krzyżowe

Alergen ma charakter wieloważny, a co za tym idzie - posiada dużą ilość epitopów, które są rozpoznawane przez układ odpornościowy. Do reakcji alergenów dochodzi w momencie, kiedy jedno przeciwciało reaguje z dwoma alergenami. Reakcja krzyżowa odbywa się wtedy, kiedy inny, alergen niż go wywołał przyczynia się do reakcji alergicznej. W efekcie osoba, która jest uczulona na pyłki trawy (jeden alergen) jest także uczulona na pomidory, soję, arbuzy lub pomarańcze.

Przykłady reakcji krzyżowych:

  • uczulenie na bylice występuje razem z uczuleniem na banany i arbuzy,
  • reakcje alergiczne występujące po zetknięciu z lateksem, występuje także po zjedzeniu fig, awokado, kiwi, bananów,
  • osoby, u których alergenem uczulającym jest sierść kota również nie mogą jeść wieprzowiny.

Zobacz także: Alergia pokarmowa - wszystko, co powinieneś o niej wiedzieć!

Czy alergeny mogą wywołać choroby?

Alergeny przyczyniają się do rozwoju wielu chorób. Są to m. in.: pokrzywka, wstrząs anafilaktyczny, obrzęk naczynioruchowy, nieżyt nosa, katar sienny, astma oskrzelowa, alergiczny wyprysk kontaktowy, atopowe zapalenie skóry. Wcześniej wspomniany wstrząs analityczny jest bardzo niebezpieczny - gdyż nie opanowany może doprowadzić do śmierci.

Pamiętaj, że powyższy artykuł nie zastąpi wizyty lekarskiej.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Autor: Sylwia Bagińska
 
 
   
  
  

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów