Zjadła mrożone granaty i zaraziła się wirusem zapalenia wątroby typu A

Magdalena Barszczak 08.06.2018
granaty
Fotografia: Shutterstock.com

Popularny mrożony produkt był zakażony wirusem WZW typu A.

64-latka z Australii zjadła mrożone granaty. Owoce spowodowały u niej żółtaczkę pokarmową. Niestety po kilku dniach kobieta zmarła.

Zobacz także: Uważaj na tę część wiśni. Może być śmiertelnie niebezpieczna!

Mrożone granaty z wirusem WZW typu A

Zatruta żywność to produkt firmy Entyce Food - Creative Gourmet, specjalizującej się w sprzedaży mrożonych owoców do restauracji i supermarketów w całej Australii. Nasiona pochodzą z granatów uprawianych w Egipcie. Po ich zjedzeniu na żółtaczkę pokarmową, czyli wirusowe zapalenie wątroby typu A zachorowały 24 osoby. Jedna z nich nie żyje.

Stało się to dwa miesiące po wycofaniu z rynku 180-gramowych torebek z zamrożonymi nasionami granatu. Lokalne władze zaapelowały od mieszkańców o sprawdzenie zamrażarek i pozbywanie się produktów tej firmy. 

To nie pierwszy raz, kiedy produkty Entyce Food spowodowały żółtaczkę pokarmową. W 2015 r. i w 2017 r. mieszanki mrożonych owoców wycofano z rynku ze względu na podobne okoliczności.

Wirusowe zapalenie wątroby typu A - objawy

Jak wyglądają objawy żółtaczki pokarmowej? Wirus ma długi okres wylęgania - od 2 do 6 tygodni. Najczęściej WZW typu A można zarazić się przez przewód pokarmowy, kontakt z wydzielinami chorego lub produktami zakażonymi. Objawy wirusowego zapalenia wątroby typu A to:

  • gorączka,
  • osłabienie,
  • biegunka,
  • zażółcenie skóry i twardówek oczu,
  • odbarwienie stolca i moczu (na ciemniejszy kolor),
  • powiększenie wątroby.

Ryzyko ciężkiego przebiegu żółtaczki pokarmowej wzrasta wraz z wiekiem. U dzieci do 5 roku może przebiegać bezobjawowo.

Zobacz także: Dlaczego nie należy jeść bananów, w których zauważymy czerwoną linię?

Autor: Magdalena Barszczak

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów