Zatrucie pokarmowe - jak wygląda leczenie i jak mu zapobiegać?

Sylwia Bagińska 29.11.2018
Ból brzucha
Fotografia: Shutterstock

Zatrucie pokarmowe w większości przypadków nie wymagają wizyty u lekarza. Jednak w niektórych przypadkach wymagają specjalistycznego leczenia. Koniecznie sprawdź, jak wyglądają objawy zatrucia pokarmowego i jak jemu zapobiegać.

Zatrucie pokarmowe to nic innego jak zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego. Przyczyną nieprawidłowego stanu może być spożycie zakażonego bakteriami pokarmu lub drobnoustrojami. Główne objawy zatrucia pokarmowego to między innymi: ból brzucha, wymioty oraz biegunka. Choroba ma zazwyczaj łagodny przebieg jednak w bardzo rzadkich przypadkach może doprowadzić nawet do przedwczesnej śmierci.

Zobacz także: Ból brzucha po lewej stronie to objaw wielu poważnych chorób. Koniecznie sprawdź jakich!

Zatrucie pokarmowe – objawy

Objawy zatrucia pokarmowego różnią się od siebie, u niektórych symptomy pojawiają się już 30 minut po spożyciu lub po paru godzinach. Najczęściej zatrucie pokarmowe daje o sobie znać po 12 do 48. U niektórych chorych symptomy mogą wystąpić nawet po upływie kilku dni (maksymalnie do tygodnia).

Zatrucie pokarmowe zazwyczaj trwa od 1 do 3 dni, czasami może one się przedłużyć do 7 dni. Wszystko zależy od rodzaju bakterii, ogólnego stanu zdrowia chorego, a także od ciężkości złapanej infekcji.

Najczęstsze objawy zatrucia pokarmowego:

  • Wymioty,
  • Ból brzucha,
  • Biegunka.

U niektórych osób zatruciu pokarmowemu towarzyszy także podwyższona temperatura ciała, dreszcze, odwodnienie, krwawe stolce, bóle mięśniowe, ogólne złe samopoczucie, osłabienie, a także wyczerpanie. W bardzo rzadkich przypadkach zakażenie układu pokarmowego może doprowadzić do poważnego uszkodzenia układu nerwowego.

Zatrucie pokarmowe – jakie są przyczyny?

Przyczyny zatrucia pokarmowego to między innymi skonsumowanie produktu spożywczego, który nie został przygotowany prawidłowo lub został skażony np. przez nieumycie rąk lub produktów przed ich przygotowaniem.

Zatrucie pokarmowe wywołane jest bezpośrednio przez bakterie, ich ogromna liczba doprowadza do produkcją toksyn. W większości przypadków to właśnie one powodują zatrucie.

Bakterią, która najczęściej doprowadza do zachorowania jest bakteria Campylobacter. Znaleźć ją można w surowym mięsie drobiowym, czerwonym mięsie, nieprzegotowanej wodzie i niepasteryzowanym mleku. Kolejnym drobnoustrojem, który może doprowadzić do zatrucia jest bakteria Salmonella, która znaleźć się może w niepasteryzowanym mleku, drobiu, jajkach, surowym mięsie.

Zatrucie pokarmowe – leczenie

Większość przypadków zachorowania na zatrucie pokarmowe ustępuje w ciągu kilku dni i nie wymaga konsultacji lekarskiej. Do lekarza należy się zgłosić wtedy, gdy choroba trwa dłużej nic kilka dni, w stolcu znajduje się krew lub żółty lub zielony śluz. Wizyty lekarskiej wymaga także zatrucie spożywcze u niemowląt, osób starszych, a także u kobiet w ciąży.

W niektórych przypadkach zatrucia pokarmowego lekarz może wypisać antybiotyk. Czas leczenia zależy od rodzaju infekcji, wieku oraz ogólne stanu pacjenta.

Gdy u chorego występują mdłości i nudności należy wstrzymać się od jedzenia – żołądek powinien odpocząć po atakach wymiotów. Należy jednak pić dużo wody lub stosować środki nawadniające, które są dostępne w aptekach.

Bardzo ważne jest także dbanie o higienę osobistą – zapobiega to zarażaniu innych osób. Ręce należy myć przed każdym posiłku i po każdej wizycie w toalecie.

Zatrucia pokarmowe – jak przed nimi zapobiegać?

Aby uniknąć zatrucia pokarmowego przestrzegaj tych zasad:

  • Dbaj o częstościach w miejscach przechowywania pokarmów, ale także w miejscu gdzie są one przygotowywane.
  • Myj ręce przed każdym posiłkiem.
  • Myj ręce po każdym wyjściu z toalety.
  • Unikaj produktów garmażeryjnych, które pochodzą z niepewnych źródeł.
  • Zawsze sprawdzaj datę ważności produktów spożywczych.
  • Nie zamrażaj produktów, które zostały już raz rozmrożone.
  • Produkty, które łatwo się psują przechowuj w lodówce (np. wędliny, majonezy).
  • Unikaj jedzenia niedogotowanego lub niedosmażonego mięsa.
  • Gdy wystąpiły u ciebie problemy żołądkowo-jelitowe lub zauważasz zmiany chorobowe na swojej skórze zrezygnuj z przygotowania posiłku.

Zobacz także: Zapalenie otrzewnej to stan bezpośredniego zagrożenia życia. Jakie są objawy?

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Zagłosuj

Jak radzisz sobie z bólem brzucha po zjedzeniu ciężkostrawnej potrawy?

Liczba głosów:

Rozwiąż quiz

10 prostych pytań z medycyny. Tylko 1 na 20 osób zdobywa komplet punktów

Zęby dorosłego człowieka
Fotografia: Shutterstock

1. Ile zębów ma dorosły człowiek?

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem!

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów