Wrzodziejące zapalenie jelita grubego - jakie są objawy tej choroby?

Sylwia Bagińska 11.07.2018
Wrzodziejące zapalenie jelita gubego
Fotografia: shutterstock

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego - dieta jest bardzo ważna przy tej chorobie! Odpowiednie produkty spożywcze przyczynią się do zażegnania nasilonych objawów. Koniecznie sprawdź, jakie są przyczyny tej choroby!

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego to choroba, w której stan zapalny atakuje błonę śluzową jelita grubego lub odbytu. To schorzenie ma bardzo często przewlekły charakter, jednak okres, w którym objawy ustają, przerywane są nasilonymi powrotami. Wrzodziejące zapalenie jelita grubego zazwyczaj ujawnia się między 15 a 25 rokiem życia.

Zobacz także: Zakażenie wirusem HCV powoduje WZW typu C. Jakie są objawy tej choroby?

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – objawy

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego charakteryzuje się biegunką z domieszką krwi i śluzu w kale. Jednym z objawów tej choroby są także bóle brzucha, który zlokalizowany jest w podbrzuszu w okolicy lewego biodra oraz uczucie parcia na stole. Przyczyną pojawienia się tych symptomów jest przyśpieszona perystaltyka jelit.  

W łagodnym przebiegu tej choroby inne objawu się nie pojawiają, ogólny stan pacjenta jest dobry.

W innych przypadkach, gdy wrzodziejące zapalenie jelita grubego ma intensywny przebieg, oprócz wyżej wymienionych objawów pojawia się także uciskowa tkliwość jamy ustnej. Bardzo często dochodzi też do objawów pozajelitowych. Są to między innymi: stan podgorączkowy, spadek masy ciała i brak apetytu, niedobór żelaza, podwyższone OB (odczyn Biernackiego), a także umiarkowana niedokrwistość.

W ostry, przebiegu wrzodziejącego zapalenia jelita grubego wszystkie objawy są nasilone. Krwawienia są bardzo obfite, a liczba wydalanych stolców na dobę może wzrosnąć nawet do 20.  W wyniku obfitych krwawień, pogłębia się niedokrwistość. Pojawia się osłabienie i wzrasta liczba białych krwinek. Dochodzi także do odwodnienia, obniżenia poziomu sodu oraz potasu i przyśpieszonej pracy serca.

Ciężka postać tej choroby prowadzi do poważnych powikłań, które są bezpośrednim zagrożeniem utraty życia – masywne krążenia, perforacja jelita i rozszerzenie okrężnicy.

U niektórych osób, wrzodziejące zapalenie jelit grubego objawia się także zapaleniem tęczówki i różnymi zaburzeniami skórnymi.

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – przyczyny

Przyczyny rozwoju wrzodziejącego zapalenia jelita grubego to między innymi:

  • Zakażenia bakteryjne,
  • Bodźce stresowe,
  • Zaburzenia regulacji wegetatywnej,
  • Czynniki genetyczne,
  • Odczyny alergiczno-immunologiczne,
  • Chwiejność psychiczna.

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – diagnostyka

Lekarz, do którego się zgłosisz z niepokojącymi objawami, najpierw powinien wykluczyć infekcję jako przyczynę zapalenia. Do tego koniecznie jest wykonanie badania stola na obecność leukocytów. Wykonuje się również posiew z kału.

Kolejnym badaniem, które należy wykonać w celu potwierdzenia lub wykluczenia wrzodziejącego zapalenia jelita grubego jest endoskopia. W trakcie badania pobierany jest wycinek jelita do badania histopatologicznego.

Zleca się także wykonanie innych badań, takich jak: tomografia komputerowa, RTG oraz USG jamy brzusznej. Wyniki tych badań umożliwią rozpoznanie zmian pozajelitowych oraz powikłań, które powstały w wyniku wrzodziejącego zapalenia jelita grubego.

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – dieta i leczenie

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego to choroba, która należy grupy schorzeń przewlekłych. Jej leczenie jest długotrwałe i wymaga regularnego procesu.

Przy pojawieniu się tej choroby bardzo ważna jest odpowiednia dieta. Zalecana jest bezbłonnikowa dieta węglowodanowa i bogatoenergetyczna. Konieczne jest także leczenie farmakologiczne, a  niektórych przypadkach interwencja chirurgiczna.

W okresie ostrego przebiegu choroby, pacjentowi podaje się dietę płynną lub półpłynną (bez mleka). Jeśli biegunka się cofa wprowadza się dietę bardziej bogatoenergetyczną z niską ilością tłuszczów. Konieczne jest wyeliminowanie z jadłospisu surowych owoców, ostrych przypraw, alkoholu a także produktów bogatoresztkowych.

Jeśli doszło do powikłań (zapalenie otrzewnej, krwotoki, przetoki, ropnie itp.) konieczna jest leczenie operacyjne.

W razie jakichkolwiek niedoborów - braki uzupełniane są odpowiednimi kroplowymi wlewami dożylnymi, a także przeprowadzane jest przetoczenie krwi.

W przypadku, gdy środki farmakologiczne nie przynoszą pożądanych efektów, konieczna jest operacja, w trakcie której lekarz chirurg dokonuje resekcji całego jelita grubego lub jego części.

Zobacz także: Cukrzyca - może pojawić się w każdym wieku. Czy wiesz jak wyglądają objawy cukrzycy?

Pamiętaj, że powyższy artykuł nie zastąpi wizyty lekarskiej.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Zagłosuj

Jak radzisz sobie z bólem brzucha po zjedzeniu ciężkostrawnej potrawy?

Liczba głosów:

Autor: Sylwia Bagińska 

Oceń artykuł

Komentarze

Więcej newsów