Uważaj na tę część wiśni. Może być śmiertelnie niebezpieczna!

Magdalena Barszczak 29.05.2018
wiśnie
Fotografia: Shutterstock.com

Przekonał się o tym jeden ze smakoszy tych owoców.

Są słodkie, kwaskowate, po prostu pyszne. Nic dziwnego, że wiśnie mają wielu amatorów. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pestki tych owoców zawierają niebezpieczny glikozyd - amigdalinę. To związek cyjanogenny, z którego pod wpływem enzymów uwalnia się silnie trujący cyjanowodór.

Zobacz także: Podarte dżinsy mogą być niebezpieczne! Internautki ostrzegają się wzajemnie

Pestki wiśni mogą być śmiertelnie niebezpieczne

O ich niebezpiecznych właściwościach na własnej skórze przekonał się mieszkaniec Lancashire Matthew Creme. Jedząc wiśnie, rozłupał pestkę. W środku natrafił na białą masę i postanowił jej spróbować. Smak był całkiem przyjemny - przypominał gorzkie migdały z wiśniowym aromatem, więc powtórzył to samo z dwoma kolejnymi pestkami. 

Brytyjczyk nie przypuszczał, że niepozorne części wiśni mogą być groźne dla zdrowia. 20 minut po ich spożyciu zaczął źle się czuć. W szpitalu dowiedział się, że prawdopodobnie zatruł się cyjankiem potasu. Na szczęście szybko dostał antidotum.

Niektóre niewidoczne części owoców, takie jak pestki czereśni i wiśni, zawierają cyjanek i nie są przeznaczone do spożycia — przypomina brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności.

Brytyjczyk szybko otrzymał pomoc. Inni mogą nie mieć tyle szczęścia. Pamiętajmy o amigdalinie zawartej w pestkach moreli, brzoskwiń, wiśni, czereśni czy śliwek. Spożywanie kilku lub kilkunastu pestek tych owoców dziennie w skrajnych przypadkach może nawet doprowadzić do śmierci

Niebezpieczne są także kompoty i nalewki przygotowane z niedrylowanych owoców lub pestek owoców. Powinny one być przygotowywane z owoców pozbawionych pestek.

Zobacz także: Zatrucia grzybami - co roku zwiększa się liczba ofiar śmiertelnych

Autor: Magdalena Barszczak

Oceń artykuł
TEMATY:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów