Jak objawia się uczulenie na gluten? Zobacz, których produktów unikać!

kobieta uczulona na gluten
Fotografia: Shutterstock

Uczulenie na gluten to jedna z najczęstszych alergii pokarmowych. Objawy są inne w przypadku dorosłych i dzieci. Uczulenie na gluten objawia się m.in. pokrzywką i biegunką. Co jeść, a których produktów unikać? 

Uczulenie na gluten to nic innego jak nietolerancja białka roślinnego występującego w niektórych zbożach, m.in. pszenicy, życie i jęczmieniu. Osoba z takim rodzajem alergii pokarmowej nie powinna spożywać produktów z nich wytwarzanych, ponieważ jej organizm nie toleruje białka obecnego w zbożach glutenowych. Uczulenie na gluten to drugi obok nietolerancji mleka alergen pokarmowy. Szacuje się, że nawet 20 proc. osób z alergią pokarmową jest uczulona na gluten. 

Zobacz także: Odczulanie - dla kogo jest najlepszą metodą walki z alergią?

Uczulenie na gluten - objawy u dorosłych

Uczulenie na gluten pojawia się szybko, w ciągu kilku minut lub kilku godzin po kontakcie z alergenem oraz 1-2 dni po zjedzeniu uczulającego pokarmu (reakcja późna). Objawy tej alergii zależą od wieku osoby uczulonej. Inaczej zareaguje osoba dorosła, inaczej dziecko.

Jednym z najczęstszych objawów uczulenia na gluten u dorosłych jest pokrzywka. Alergia może również przejawiać się wstrząsem anafilaktycznym, obrzękiem naczynioworuchowym lub biegunką. U niektórych uczulenie na gluten może wystąpić tylko przy jednoczesnym wysiłku fizycznym.

Dorośli cierpią na alergię na gluten przez całe życie, a objawy są widoczne po spożyciu dużych ilości nietolerowanego przez organizm składnika (nawet 10 g i więcej).

Uczulenie na gluten - u niemowląt i dzieci

Alergia na gluten u niemowląt i u dzieci zazwyczaj występuje jako:

  • atopowe zapalenie skóry
  • biegunka
  • wymioty
  • problemy ze strony układu oddechowego (duszności, katar).

Wiele dzieci wyrasta z nietolerancji glutenu.

Zobacz także: Testy alergiczne - pierwszy krok do pozbycia się alergii

Uczulenie na gluten - badania i leczenie

Jak sprawdzić, czy jesteśmy uczuleni na gluten? Niestety zdiagnozowanie tego rodzaju alergii jest dosyć trudne. Testy skórne zazwyczaj nie dają pewności, wyniki mogą być mylące - dodatnie pokazywać się u osób, które nie mają alergii, a ujemne u osób uczulonych. W diagnozowaniu uczulenia na gluten można wykonać badania laboratoryjne, które wykluczą występowanie celiakii - schorzenia immunologicznego o podłożu genetycznym, które objawia się nietolerancją glutenu. Wykluczenie celiakii jednak nie potwierdza alergii na gluten.

Najczęstszym sposobem diagnozowania uczulenia na gluten jest dieta eliminacyjna (dieta bezglutenowa). Z menu trzeba wykluczyć wszystkie pokarmy z zawartością glutenu i obserwować organizm. Uczulające produkty wprowadza się ponownie. Jeśli objawy znów się pojawią, diagnozuje się alergię na gluten.

Uczulenie na gluten - co jeść, a czego nie?

W diecie bezglutenowej zakazane są takie produkty jak:

  • pszenica
  • orkisz
  • żyto
  • jęczmień
  • owies
  • mąka pszenna, żytnia, jęczmienna
  • chleb biały, razowy, bułki, bagietki, maca, precle
  • bułka tarta
  • płatki pszenne
  • kuskus
  • kasza manna
  • kasza jęczmienna
  • musli
  • kaszki błyskawiczne
  • makaron pszenny i żytni
  • pierogi
  • pyzy
  • kopytka
  • naleśniki
  • herbatniki
  • ciastka
  • paluszki
  • pierniki
  • drożdżówki
  • pizza

Co jeść w przypadku uczulenia na gluten? Produkty dozwolone:

  • kukurydza
  • ryż brązowy i biały
  • płytki ryżowe
  • gryka
  • proso
  • amarantus
  • quinoa
  • mąka ze zbóż bezglutenowych
  • skrobia kukurydziana
  • pieczywo bezglutenowe
  • makarony bezglutenowe
  • ryżowe kaszki dla dzieci
  • chrupki kukurydziane
  • popcorn
  • owies bezglutenowy
  • bułka tarta bezglutenowa

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem!

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów