Paciorkowiec – jakie są objawy zarażenia nim?

Sylwia Kropiewnicka 02.04.2019 AKTUALIZACJA: 03.04.2019
Paciorkowiec – jakie są objawy zarażenia nim?
Fotografia: Shutterstock

Paciorkowiec jest bakterią wywołującą wiele różnych schorzeń. Jakich?

Paciorkowiec może wywołać wiele chorób o zróżnicowanym spektrum, od tych niegroźnych do tych potencjalnie śmiertelnych takich jak np. zespół wstrząsu toksycznego. Paciorkowce charakteryzują się dużą inwazyjnością, wnikają do ludzkiego organizmu i dokonują w nim wielu zniszczeń. Jakich?

Zobacz także: Masz alergię na drzewa i trawy? Zobacz, co pyli w maju!

Paciorkowiec

Paciorkowce, czyli inaczej streptokoki to bakterie Gram-dodatnie. Paciorkowiec jest pozornie niegroźny, jednak może wywołać wiele chorób i uszkodzeń w organizmie. Bakteria ta, kiedy wniknie do organizmu, jest w stanie zaburzyć pracę wielu organów.

Paciorkowce wnikając do organizmu, zajmują florę bakteryjną ludzkiego ciała. Może to powodować szereg różnych schorzeń w tym nawet rak jelita grubego. Bakterie te są także bardzo niebezpieczne dla kobiet w ciąży, ponieważ mogą prowadzić do powstawania wad wrodzonych płodu.

Paciorkowce charakteryzują się grubymi ścianami komórkowymi i podobnymi właściwościami antygenowymi co przeciwciała człowieka. Z tego powodu ludzki układ odpornościowy nie uaktywnia się w przypadku tej bakterii, a to prowadzi do rozwoju różnych chorób.

Paciorkowiec – rodzaje

Wyróżnia się różne rodzaje paciorkowców, szczególnie niebezpieczne dla człowieka są:

  • Paciorkowiec grupy A – ropny

Ten rodzaj najczęściej występuje w ludzkim organizmie. Paciorkowiec ropny jest przyczyną takich chorób jak zapalenie ucha środkowego czy szkarlatyna. Ta grupa jest wrażliwa na wysokie temperatury.

  • Paciorkowiec grupy B – bezmleczności

Ten typ jest niegroźny dla organizmu człowieka, jednak powinny się go wystrzegać przyszłe mamy. Paciorkowiec bezmleczności lokuje się bowiem w drogach rodnych kobiet, a z nich może się przedostać do płynu owodniowego i uszkodzić błony płodowe. To z kolei prowadzi do przedwczesnego porodu. Dla nowo narodzonego dziecka ten typ bakterii również może być niebezpieczny.

  • Paciorkowiec grupy D – kałowy

Bakteria ta staje się niebezpieczna dla człowieka w momencie, kiedy dana osoba leczy się antybiotykami. Wówczas bakteria atakuje najczęściej pęcherzyk żółciowy i drogi mleczne. Kiedy paciorkowiec kałowy zacznie mutować, może przyczynić się nawet do raka jelita grubego.

Zobacz także: Zanokcica może pojawić się na palcach dłoni i stóp. Czym jest spowodowana?

Paciorkowiec – jak można się nim zarazić?

Wiele gatunków paciorkowca znajduje się w organizmie człowieka. Są one nieszkodliwe i wchodzą w skład flory bakteryjnej jamy ustnej, jelit, skóry i dróg oddechowych. Paciorkowce wywołujące choroby także mogą przebywać w ludzkim organizmie i nie uaktywniać się.

Paciorkowiec przenosi się drogą kropelkową. Zakażeniu będzie więc sprzyjał kontakt z osobą chorą. Rozwojowi tych bakterii sprzyja nieprzestrzeganie podstawowych zasad higieny, czyli niemycie rąk przed jedzeniem i niemycie owoców. Jedzenie dużej ilości produktów mlecznych również zwiększa ryzyko infekcji.

Możliwe jest także zarażenie poprzez kontakt uszkodzonej skóry z zanieczyszczoną powierzchnią.

Paciorkowiec – objawy

Chorobą najczęściej wywoływaną przez paciorkowca jest zapalenie gardła i migdałków. Dotyka ono zazwyczaj dzieci w wieku szkolnym i przedszkolny, jednak u dorosłych również się pojawia.

 Objawami, które temu towarzyszą, są:

  • silny ból
  • gorączka
  • biały nalot na języku i migdałkach
  • śluzowo-ropne naloty
  • osłabienie

Nieleczona infekcja będzie się rozprzestrzeniać i prowadzić do takich powikłań, jak zapalenie opon mózgowych, zapalenie wsierdzia, sepsa czy ostre zapalenie płuc.

Test na paciorkowca należy wykonać jak najszybciej. Metodą, która daje największą pewności wykrycia bakterii, jest wykonanie posiewu z gardła.

Paciorkowiec – leczenie

W przypadku zakażenia dróg oddechowych paciorkowcem najczęściej stosuje się niesteroidowe leki przeciwzapalne. Kiedy wiadomo jest jednak, że infekcja wywołana jest przez paciorkowce, stosuję się antybiotykoterapię. Skraca ona czas trwania objawów oraz zmniejsza ryzyko powikłań.

Tylko antybiotyki są w stanie zapewnić choremu ochronę przed nawrotami stanów zapalnych gardła i innych chorób wywoływanych przez paciorkowce.

Paciorkowiec – jak zapobiegać zarażeniu?

W celu zapobiegania zarażeniu paciorkowcem czy innymi bakteriami, bardzo ważne jest dbanie o odporność organizmu. W tym celu warto wprowadzić do swojej diety produkty bogate w witaminę C i unikanie spożywania przetworzonych produktów. Istotne jest także to, aby zadbać o większą aktywność fizyczną.

Zobacz także: Achondroplazja – czym się charakteryzuje to schorzenie?

Do czego wykorzystywane są rośliny lecznicze w medycynie naturalnej? Koniecznie sprawdź.

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem!

Oceń artykuł
WSZYSTKO NA TEMAT:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów