Jod - jego niedobór może powodować choroby tarczycy. Źródła w żywności tego pierwiastka

NA stole leżą produkty bogate w jod.
Fotografia: ---

Jod to jeden z kilku pierwiastków potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jego niedobór powoduje wiele niepokojących objawów. Koniecznie sprawdź jakich!

Jod to pierwiastek, który ściśle wiąże się z niedoczynnością tarczycy. Jego deficyt może doprowadzić do rozwoju tej choroby autoimmunologicznej. Pełni w organizmie jeszcze wiele innych, ważnych funkcji. O prawidłowe stężenie tego pierwiastka koniecznie muszą zadbać kobiety w ciąży.

Zobacz także: Niedobór i nadmiar cynku są niebezpieczne dla organizmu. Jakie funkcje pełni ten pierwiastek? 

Jod – właściwości i rola w organizmie

Jod pełni wiele bardzo ważnych funkcji w organizmie. Ten pierwiastek jest silnym przeciwutleniaczem. Jest odpowiedzialny za produkcję hormonów tarczycy, a także za prawidłowe funkcjonowanie tego narządu.

Jod ma wpływ także na pracę układu nerwowego. Odpowiada za stan naszej skóry. Ten pierwiastek przyczynia się także do utrzymania prawidłowego metabolizmu i funkcji poznawczych.

Niedobór jodu, jak i jego nadmiar są bardzo niebezpieczne dla zdrowia i powodują szereg niepokojących objawów.

Jod – niedobór

Objawy niedoboru jodu to między innymi:

  • Przyśpieszone tętno,
  • Ciągłe zmęczenie,
  • Spowolnienie ruchów,
  • Senność,
  • Apatia,
  • Znużenie,
  • Suche i łamliwe włosy,
  • Drżenie rąk i nóg,
  • Kołatanie serca,
  • Problemy ze skórą,
  • Obniżenie wydolności intelektualnej,
  • Odczuwanie zimna (nawet wtedy, kiedy jest ciepło).

Skutki niedoboru jodu

Długotrwały deficyt tego pierwiastka może doprowadzić do rozwoju niedoczynności tarczycy, powiększenia gruczołu tarczowego, a także do pojawienia się woli tarczycowych.

U dzieci niedobór jodu może doprowadzić do opóźnienia rozwoju psychicznego, a także fizycznego. W początkowym stadium  głównym objawem tego stanu będą problemy z pamięcią i koncentracją.

Długotrwałe niedobory tego pierwiastka są też bardzo niebezpieczne u kobiet w ciąży. Może on doprowadzić do nieodwracalnego uszkodzenia mózgu u płodu. Zbyt niskie stężenie tego pierwiastka może przyczynić się także do przedwczesnego porodu i poronienia.

Nadmiar jodu w organizmie

Nadmiar jodu pochodzący z żywności jest tolerowany przez większość osób. Inaczej jest jednak w przypadku osób, które borykają się z autoimmunologicznymi chorobami tarczycy. Zaszkodzić im może nawet poziom jodu, który uznawany jest za bezpieczny dla ogółu ludzi. Efektem tego stanu może być nadczynność tarczycy.  Niepożądane reakcje w takich przypadkach to między innymi:  wzmożone wydzielanie śluzu w oskrzelach, ślinotok, zmiany skórne i reakcje alergiczne.

Bardzo rzadko może dojść do ostrego zatrucia jodem, które jest spowodowane zażyciem bardzo dużych dawek tego pierwiastka. Objawia się ono między innymi:

  • Zaburzeniami pracy serca,
  • Uczuciem ciągłego pieczenia w gardle, ustach, a także żołądku,
  • bólem brzucha,
  • wymiotami,
  • biegunką,
  • białkomoczem.

Dzienne zapotrzebowanie na jod

Zapotrzebowanie na jod zwiększa się najbardziej w trakcie ciąży. Jest to spowodowane koniecznością zabezpieczenia płodu, a  także jego prawidłowego rozwoju. Większej ilości jodu potrzebują także kobiety w ciąży:

Zalecane dzienne spożycie jodu:

  • niemowlęta  (do 5. miesiąca życia) - 110 μg
  • niemowlęta  ( od 5. miesiąca życia do 1. roku życia) - 130 μg
  • dzieci:  (od 1. do 6. roku życia) - 90 μg
  • dzieci (od 7. do 9. roku życia )- 100 μg;
  • chłopcy i dziewczęta ( od 10. do 12. roku życia - 120 μg
  • chłopcy i dziewczęta (od 13. do 18. roku życia) - 150 μg
  • kobiety - 150 μg
  • mężczyźni - 150 μg
  • kobiety w ciąży - 220 μg
  • kobiety karmiące piersią - 290 μg

Jod – gdzie go znajdziemy?

Są dwa źródła jodu – pierwsze to żywność, drugie to powietrze. Ten pierwiastek można uzyskać także przez skórę i błony śluzowe.

Źródła jodu w diecie

Produkty bogate w jod to między innymi:

  • Morskie ryby (dorsz, łosoś, mintaj, makrela)
  • Sery żółte i pleśniowe,
  • Wody mineralne.

Zobacz także: Niedobór selenu zwiększa ryzyko rozwoju nowotworu. Co jeszcze musisz wiedzieć o tym pierwiastku?

Medycyna naturalna potrafi zdziałać cuda. Koniecznie dowiedz się więcej o ziołach i roślinach leczniczych:

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem!

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów