Zatrucie jadem kiełbasianym - jakie są pierwsze objawy?

Sylwia Bagińska 04.09.2018
Jad kiełbasainy żródla zarażenia
Fotografia: Shutterstock

Jad kiełbasiany to bardzo silna trucizna, która może doprowadzić nawet do śmierci! Koniecznie sprawdź, jak wyglądają objawy zatrucia jadem kiełbasianym!

Jad kiełbasiany inaczej nazywany toksyną botulinową, botulina lub botulinoksyną to białkowa egzotoksyna, którą wytwarzają beztlenowe bakterie laseczki Clostridum botulinum. Substancja ta w dużych dawkach jest silnie trująca dla organizmu.

Jad kiełbasiany – jakie są źródła zakażenia?

Jednym z najczęstszych źródeł zakażenia jadem kiełbasianym są konserwy. Do zatrucia może dojść po spożyciu każdej konserwy – rybnej, mięsnej, warzywnej i owocowej. Dlatego bardzo ważne jest unikanie spożywania konserw, których termin ważności minął. Gdy denko konserwy jest wypukłe i dodatkowo przy otwarciu słychać charakterystyczny syk jest to znak, że konserwa może być skażona jadem kiełbasianym.

Do zarażenia może dojść także po spożyciu miodu, gdyż mogą w nich występować bakterie jadu kiełbasianego. Jad kiełbasiany może występować także w kiełbasie, wędlinie i innych wyrobach garmażeryjnych, które są nieprawidłowo przechowywane.

Jad kiełbasiany – objawy zakażenia

Objawy  zakażenia jadem kiełbasianym występują po około 12 do 36 godzin od momentu spożycia zainfekowanego produktu spożywczego. Jednak w niektórych przypadkach pierwsze symptomy pojawiają się nawet między 2 a 14 dniem od zakażenia.

Objawy zatrucia jadem kiełbasianym:

  • Nudności,
  • Wymioty,
  • Biegunka,
  • Ból brzucha,
  • Suchość w ustach,
  • Osłabienie,
  • Zawroty głowy,
  • Zaburzenia przy produkcji potu,
  • Zmęczenie,
  • Zaburzenia widzenia (podwójne widzenie lub nieostre),
  • Przekrwawieni spojówek,
  • Problemy przy oddawaniu moczu,
  • Suchość błon śluzowych gardła i jamy ustnej,
  • Gwałtowne spadki ciśnienia tętniczego,
  • Symetryczne niedowłady,
  • Porażenie nerwów czaszkowych (trudności w połykaniu, opadanie powiek, opadanie żuchwy, zaburzenia mowy)
  • Niedowład czterokończynowych występujący razem z porażeniem mięśni klatki piersiowej oraz przepony (doprowadza to do niewydolności oddechowej).

Zatrucie jadem kiełbasianym – diagnostyka i leczenie

Osoby z podejrzeniem zatrucia jadem kiełbasianym koniecznie muszą się zgłosić po specjalistyczną pomoc medyczną. U pacjentów z dobrym stanem wykonuje się płukanie żołądka, a następnie podaje środki przeczyszczające.

U wszystkich pacjentów podawana jest także surowica antybotulinowa. Gdy u pacjenta doszło do pogorszenia funkcji mięśni oddechowych, konieczne jest podłączenie respiratora. Chorzy, u których leczenie zostało rozpoczęte zbyt późno, są narażeni na utratę życia.

Zatrucie jadem kiełbasianym – jakie są powikłania?

Powikłania, które mogą wystąpić po zatruciu jadem kiełbasianym to między innymi:

  • Zachłystowe zapalenie płuc,
  • Niewydolność oddechowa,
  • Zatrzymanie czynności pracy serca,
  • Przy ciężkim zatruciu u około 10 do 25 % chorych dochodzi do śmierci.

Jak uniknąć zatrucia jadem kiełbasianym? Działania profilaktyczne

  1. W trakcie przygotowania jedzenia przetworów, pamiętaj o zachowaniu i odpowiedniej czystości i prawidłowej pasteryzacji.
  2. Zwróć uwagę nad termin ważności produktów.
  3. Wąchaj każdy produkt – bardzo często żywność skażona jadem kiełbasianym pachnie zjęczałym tłuszczem.
  4. Wyrzucaj konserwy, które mają wybrzuszone denko i syczą podczas otwierania.
  5. Produkty spożywcze przechowuj zgodnie z zaleceniami producenta.
  6. Produkty typu pasztet czy kaszanka nie mogą przebywać w lodówce dłużej niż dwa dni.
  7. Pamiętaj o prawidłowym przechowywaniu wędlin mięsa oraz produktów garmażeryjnych. Surowe mięso może przebywać w lodówce maksymalnie trzy dni.

Zobacz także: Choroba Leśniowskiego-Crohna: jak wyglądają pierwsze objawy tego schorzenia?

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem!

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów