Na antenie:

Weekend ze smakiem, czyli kulinarne spotkania z „Dr Irena Eris Tasty Stories 2022”

Materiały partnerskie
02.09.2022 09:07
Fotografia:
Weekend ze smakiem, czyli kulinarne spotkania z „Dr Irena Eris Tasty Stories 2022”

Od pięciu lat, każdej jesieni Hotele SPA Dr Irena Eris zapraszają w podróż po regionach, w których są położone, w poszukiwaniu „tasty stories”. Smakowitych, pełnych autentycznych emocji opowieści o lokalnej kuchni, o produktach, które trafiają na stoły hotelowych restauracji oraz o ludziach, dzięki którym można się rozsmakować w prawdziwym jedzeniu.

 W tym roku nowych inspiracji kulinarnych Hotele SPA Dr Irena Eris poszukują w dziedzictwie kulturalnym Beskidów (Sądeckiego i Niskiego) oraz Warmii i Mazur. Głównymi bohaterami tegorocznych „tasty stories” są artyści, twórcy ludowi, osoby kultywujące dziedzictwo kulturowe, których historie można wysłuchać w zwiastunach filmowych oraz w przygotowanych, po raz pierwszy” podcastach.

Poznane historie stają się źródłem pomysłów do specjalnych, pełnych atrakcji weekendów, ukazujących kulinarny świat Hoteli SPA Dr Irena Eris poprzez pryzmat dziedzictwa kulinarnego, jak i w wymiarze artystycznym. Coraz częściej bowiem dania odgrywają rolę kulinarnych dzieł sztuki, ciesząc wzrok i rozbudzając ciekawość.

Weekendy ze smakiem są więc niepowtarzalną okazją do spotkań z lokalnymi producentami, wytwórcami i artystami, a podczas kiermaszy najlepszych produktów, będących wizytówką regionu, można zaopatrzyć się w lokalne osobliwości. Jednocześnie pozwalają one na odkrywanie prawdziwych smaków, zbliżenie się do natury, czerpiąc z niej z umiarem i szacunkiem dla środowiska, tego co ma najlepszego do zaoferowania, jak i poznawania zaszłości kulturowych, mających wpływ na przekazywaną z pokolenia na pokolenie tradycję, obrzędowość czy tożsamość.

Projekt Hoteli SPA - Dr Irena Eris Tasty Stories - niesie jeszcze jedno bardzo ważne przesłanie. Ukazując bohaterów „tasty stories” - lokalnych wytwórców, osoby pielęgnujące tradycję regionu nie tylko w wymiarze kulinarnym, ale i kulturowym - wpisuje się w społeczną odpowiedzialność biznesu. Udział w projekcie stanowi wsparcie dla małych, okolicznych producentów, dzięki czemu, ich pasja, wyjątkowa i działalność oraz to, co wytwarzają zostaje docenione lokalnie, budząc zainteresowanie. To z kolei stanowi bezcenny impuls do rozwoju i docenienie sensu tego, w co wkładają całe serce.

Pełne smaków weekendy odbędą się 9-11 września w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój oraz 7-9 października w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie. Ich ukoronowaniem są ekskluzywne kolacje, stanowiące popis umiejętności kulinarnych szefów kuchni i będące festiwalem najlepszych produktów lokalnych. Autorami wykwintnych dań są szefowie kuchni z Hotelu SPA Dr Irena Eris oraz zaproszeni do współpracy koledzy po fachu.

W tym roku razem z Januszem Myjakiem z krynickiego Hotelu SPA Dr Irena Eris gotować będą Łukasz Cichy z Restauracji Biała Róża w Krakowie, Marcin Sołtys z Restauracji Filipa 18 w Krakowie, Partycja Stefanów-Kot z Restauracji Koncertowa w Krynicy-Zdroju oraz Katarzyna Miernik Pietruszewska ze Starego Domu Zdrojowego w Wysowej. W edycji warmińsko-mazurskiej Agnieszce Wilbrandt z Restauracji Oranżeria w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie towarzyszyć będą: Sławomir Kwaśniewski z Restauracji Romantyczna (również Hotel SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie), Dawid Wojciechowski z Restauracji Salt w Hotelu Copernicus w Toruniu oraz Tomasz Bonisławski z Pałacu Warlity. Inspirując się nawzajem i odkrywając bogactwo regionów, stworzą oni wyjątkowe menu degustacyjne, w oparciu o sezonowe produkty i charakterystyczne dla danego miejsca, pochodzące z okolicznych gospodarstw i od lokalnych wytwórców.

Daniom towarzyszyć będą specjalnie dobrane do nich wina, o których podczas wieczoru opowie sommelier, przenosząc uczestników oczami wyobraźni i wyrafinowaniem kubków smakowych do świata uprawy winorośli, w pełnej harmonii z naturą i środowiskiem.

www.DrIrenaErisTastyStories.com