Kaszana na stół

07.05.2018 16:09
Fotografia: grafia: Chillizet
Dagmara Kowalska i Szymon Czerwiński

Podroby: wątroba, płuca, ozorki, skórki wieprzowe, krew i kasza gryczana lub jęczmienna dają popularną dziś kaszankę, którą pokochała grillowa część Polski. Ten smakołyk znany jest w Polsce od kilkuset, a w kalendarzu ma swoje święto. Ogólnopolski Dzień Kaszanki przypada 1 maja. Przypadek?

Skład może budzić odrazę, ale smak i zapach pieczonej na grillu kaszanki uruchamia ślinianki. Przywędrowała do nas od zachodnich sąsiadów, w XVII wieku. Kilkaset lat temu była przysmakiem niedostępnym dla każdego mówi gość Dagmary Kowalskiej, Szymon Czerwiński kucharz, autor video bloga  „Balkon 2 na 2 od kuchni”.

- Dawniej kaszanka królowała wyłącznie na stołach arystokracji i była towarem ekskluzywnym. Dla chłopów była dostępna tylko od święta np. podczas świniobicia - mówi Szymon Czerwiński. – Zawiera bardzo dużo żelaza hemowego, dobrze przyswajalnego przez człowieka. W kaszance, prócz wspaniałego smaku, znajdziemy też cynk, miedź, potas i witaminy z grupy B, ale kaszanki nie powinni spożywać chorzy na dnę moczanową i osoby, które mają problemy z serce- przestrzega nasz gość.

Kaszanka i jej różne wariacje znane są w całej Europie. Włosi dodają do niej rodzynki, w krajach azjatyckich do kaszanki dodaje się kaczej krwi, a w Wielkiej Brytanii jest uważana za super foods.

Mamy alternatywę dla wegetarian. Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy.