Wystarczy pomysł, dobre chęci i odrobina czasu i już danie z resztek gotowe. Będzie jak w wytwornej restauracji z gwiazdkami michelin. W drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia namawiamy do wykorzystania świątecznych resztek jedzenia i tworzenia królewskich przepisów. To jest proste, zdrowe, oszczędne i coraz bardziej popularne na świecie.
Sylwia Majcher z zawodu dziennikarka, z pasji kucharka, autorka bloga Kuchnia w formie przekonuje, że marnowanie jedzenia jest passe i namawia do eksperymentowania w kuchni.
"W marcu na rynku pojawi się moja książka „Resztki na stół”. Znajdziecie w niej kilkadziesiąt przepisów, które podpowiedzą jak wykorzystać resztki jedzenia zamiast wyrzucać je do śmieci – mówi autorka popularnego bloga.
"
Według najnowszych danych badań Millward Brown przeprowadzonych na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności aż 60. proc. pytanych przyznaje się do marnowania produktów. Prawie jedna trzecia rodaków wyrzuca artykuły spożywcze.
O ciekawostkach kulinarnych, przepisach i sposobach na niemarnowanie jedzenia Dagmara Kowalska rozmawiała z Sylwią Majcher w Chillizet.
Oceń artykuł