Już 14 i 15 grudnia do spróbowania będzie ponad kilkadziesiąt smaków z całego świata!
Na pierogi każdy ma swój własny przepis, a w zależności od kraju są one inaczej przygotowywane. Nadziewane owocami, warzywami, mięsem, serem czy ziemniakami, zawijane w ciasto z różnego rodzaju mąk, również bezglutenowych. Pojawią się pierogi doprawiane na słodko lub ostro, gotowane, smażone lub pieczone - możliwości jest właściwie nieskończona liczba.
Już 14 i 15 grudnia restauratorzy z rożnych zakątków świata przygotują pierogi, które są symbolem ich rodzimej kuchni. Będzie okazja do spróbowania pierogów dużych i małych, polskich, szlacheckich boczkiem i cebulką, gruzińskich chinkali wypełnionych rosołem, indyjskich samosów z aromatycznymi przyprawami, mandu faszerowanych mięsem wołowym o smaku koreańskiego BBQ, japońskich gyoza z kurczakiem lub warzywami, tureckich manty polewanych roztopionym masłem lub sosem, wietnamskich hacao z krewetką i imbirem, hiszpańskich empanad, rosyjskich pielmieni, wszystkich odmian dim sum.
Będzie w czym wybierać! To będzie niezwykła pierogowa uczta!
Wydarzeniem towarzyszącym jest Targ Świąteczny!
Festiwal Pierogów Świata
- sobota 14.12. - 12:00 – 19:00
- niedziela 15.12. - 12:00 – 19:00,Galeria Szyb Wilson w Katowicach, ul. Oswobodzenia 1
Oceń artykuł