Na antenie:

DR IRENA ERIS TASTY STORIES

Materiały partnerskie
06.09.2021 15:55
Fotografia: Materiały prasowe
DR IRENA ERIS TASTY STORIES

Dr Irena Eris Tasty Stories to projekt kulinarny stworzony pięć lat temu przez Hotele SPA Dr Irena Eris.

Od tego czasu, regularnie, raz w roku każdy hotel wyrusza w podróż po swoim regionie, w poszukiwaniu „tasty stories” – smakowitych, pełnych prawdziwych emocji opowieści o lokalnej kuchni, o produktach, które trafiają na stoły hotelowych restauracji oraz o ludziach, dzięki którym można rozsmakować się w jedzeniu. Zebrane i opowiedziane za pomocą filmu historie, stają się inspiracją do organizowanych przez Hotel SPA Dr Irena Eris w Krynicy-Zdroju i na Wzgórzach Dylewskich specjalnych, jesiennych weekendów z wyjątkowymi kolacjami dla swoich gości.

SLK_1602

Bohaterami Dr Irena Eris Tasty Stories są lokalni rolnicy, hodowcy, lokalni wytwórcy dostarczający swoje produkty do hotelowych restauracji, miejscowi pasjonaci i działacze na rzecz natury i regionu oraz pracownicy i szefowie kuchni Hoteli SPA, których życie na co dzień związane jest z kulinariami i regionem. A jesienne „weekendy ze smakiem” są okazją do spotkania się z nimi osobiście.

SLK_1779

Zwieńczeniem tych weekendów są ekskluzywne kolacje, które przygotowują szefowie kuchni Hoteli SPA Dr Irena Eris wraz z zaproszonymi do współpracy kolegami i koleżankami po fachu. Wspólnie tworzą wyjątkowe dania, wykorzystując lokalne i sezonowe produkty. Inspirują się głównie historiami bohaterów Dr Irena Eris Tasty Stories. Wykwintnym daniom z menu degustacyjnego towarzyszą wina, o których opowiada sommelier. A całe wydarzenie nabiera wyjątkowości dzięki niezwykłej oprawie i szczególnej atmosferze.

WYDARZENIA

Dr Irena Eris Tasty Stories to dwa wyjątkowe weekendy z ekskluzywną kolacją – we wrześniu w Krynicy-Zdroju oraz w październiku na Wzgórzach Dylewskich - inspirowane produktami lokalnymi, poświęcone kulinarnym spotkaniom z regionem.

SLK_1265

Pierwszy Weekend ze smakiem odbędzie się 10-12 września w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój. W sobotę przed południem, goście wezmą udział w kiermaszu lokalnych produktów z udziałem okolicznych wytwórców i rolników - bohaterów tegorocznej oraz poprzednich edycji projektu Dr Irena Eris Tasty Stories. Kulminacją wydarzenia jest wydana w sobotni wieczór plenerowa ekskluzywna kolacja z widokiem na Jaworzynę. Jej gospodarz Janusz Myjak szef kuchni Restauracji Szósty Zmysł przygotuje wspólnie ze swoimi przyjaciółmi po fachu – Katarzyną Miernik-Pietruszewską (Stary Dom Zdrojowy), Mariuszem Pławeckim (Gęś w Dymie) oraz Januszem Ficem (Dwór Sieraków) wyjątkowe menu połączone z wine pairingiem.

SLK_0975

Kolejny Weekend ze smakiem ma miejsce 22-24 października 2021 w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie. W piątkowy wieczór, w plenerowej Rybakówce nad stawem, przy ognisku, goście wezmą udział w spotkaniu z lokalnymi producentami i rolnikami współpracującymi z hotelem, w trakcie którego będą mogli spróbować ich wyrobów oraz degustować dania przygotowane przez hotelowych kucharzy. Spotkanie połączone będzie z kiermaszem lokalnych produktów.

Zaś kulminacją mazurskiego Weekendu ze smakiem jest sobotnia ekskluzywna kolacja w Gospodzie Sielanka wydana wspólnie przez szefów kuchni Hotelu SPA – Agnieszkę Wilbrandt (z Restauracji Oranżeria) oraz zaproszonych do współpracy wybitnych szefów kuchni – Rafała Trzópka (Bez Gwiazdek) oraz Sebastiana Olmę (Stara Wozownia/Nowa Oranżeria w Pałacu Mała Wieś).

SLK_1018

Po raz kolejny mazurską edycję projektu Dr Irena Eris Tasty Stories objęła patronatem Gmina Ostróda. Zapraszamy do odkrywania historii opowiedzianych smakiem na DrIrenaErisTastyStories.com.