Apetit to jedyna na rynku seria muzyczno- kulinarna tworzona przez pasjonatkę gotowania i podróży a jednocześnie wokalistkę, autorkę tekstów i kompozytorkę Asię Chacińską.
Nietuzinkowy dobór utworów pozwala odkryć sceny muzyczne krajów, po których podróżuje autorka. Proste przepisy pomagają podróżować we własnej kuchni a wyjątkowe zdjęcia w książeczce i interesujące teksty pobudzają wyobraźnię i zachęcają do odkrywania nowych kierunków.
Do tej pory w serii ukazały się- Polska, Francja, Włochy, Hiszpania, Portugalia, Szwecja i Grecja. Teraz czas na Appetit California. Po pięknych i inspirujących państwach Europy przyszedł czas na dalszą podróż. Nie śmiałabym zamknąć w jednym pudełku całych Stanów Zjednoczonych, więc na początek zapraszam do Kalifornii.
Przejechałam ją od północnych krańców Stanu aż po granice z Meksykiem. Różnice w temperaturze, różni ludzie, inna muzyka w rozgłośniach… San Francisco, Napa Valley, Los Angeles, San Diego, kraby, tortille, hamburgery, jarmuż…. Kuchnia kalifornijska to mieszanka wpływów imigrantów, od prostej domowej i szybkiej, do tej bardziej pracochłonnej i wysublimowanej.
W nowym Appetit znajdą się przepisy na proste i bardzo zdrowe dania, więcej owoców morza i warzyw, proste desery. Muzycznie to kompilacja zaskakująca- od brzmień "hippisowskich" po te bardziej nowoczesne.
Łączy je, jak zwykle w serii, piękna kompozycja i lekkość. To z Kalifornii pochodzi wielu muzyków, którzy wypełniają wielkie festiwalowe powierzchnie- Vetiver, Julia Holter czy Iron&Wine. Muzykę słychać na każdym kroku, uliczni grajkowie, kluby, koncerty aż po wielki muzyczny biznes.
Oceń artykuł