21.03.2018 14:48

Odżywi skórę na wiosnę i ma działanie antybakteryjne. Peeling cukrowy to prawdziwy król w swojej dziedzinie

Peeling cukrowy jest jednym z najpopularniejszych peelingów mechanicznych. Dzięki niemu w prosty i tani sposób możemy pozbyć się najbardziej zrogowaciałego naskórka.

Jak zadbać o skórę na wiosnę

Fotografia: Shutterstock.com

Cukier od dawna już stosowany jest w walce z martwym naskórkiem. To jeden z najpopularniejszych składników wykorzystywanych we wszelkiego rodzaju peelingach mechanicznych. Jego przewagą jest przede wszystkim kwota. Jedna paczka cukru wystarczy aż na kilka zabiegów pielęgnacyjnych. Pytanie tylko, jaki cukier wybrać?

Zobacz także: Jak zadbać o zdrowy wygląd skóry? Wystarczy przygotować maskę z oleju kokosowego

Efekty peelingów mechanicznych znacznie szybciej są widoczne na skórze niż peelingów enzymatycznych. Przede wszystkim dlatego, że stosując je, od razu ścieramy martwy naskórek. Do tych najpopularniejszych peelingów mechanicznych należą peeling kawowy oraz cukrowy. Oba można przygotować samemu, w prosty sposób i bez wielkich nakładów pieniężnych. Co ciekawe, każdy z nich sprawdzi się również jako mało popularny peeling do skóry głowy.

Peeling cukrowy – właściwości

Peeling cukrowy można stosować zarówno na twarz, jak i całe ciało. Co ciekawe, cukier doskonale sprawdzi się również jako składnik peelingu do ust.W szczególności przydatny jest na wiosnę, gdy na naszej skórze pozostaje wiele niedoskonałości, których chcemy się pozbyć w związku z nadchodzącymi, ciepłymi dniami. Dzięki peelingowi cukrowemu sprawimy, że nasza skóra przestanie być poszarzała i nadamy jej blasku.

Zobacz także: Gwiazdy ją pokochały! Maseczka z siemienia lnianego nada skórze blasku i ochroni ją

Peeling cukrowy świetnie poradzi sobie z tymi partiami ciała, gdzie nasza skóra jest najgrubsza. Dlatego też warto go stosować na stopy oraz zrogowaciałe kolana i łokcie. Co ciekawe, oprócz pozbywania się martwego naskórka, peeling cukrowy świetnie radzi sobie również z bakteriami. Warto sięgać przede wszystkim po ten w brązowej wersji. Ciekawostką jest, że podczas II wojny światowej był on stosowany do leczenia ran. Dzięki temu wiemy, że zdzierając nim naskórek, jednocześnie ochronimy cerę przed infekcjami.

Peeling cukrowy – jak go przygotować?

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów peelingów. O wiele więcej wartości mają jednak te naturalne, które przyrządzamy samemu. Cukier natomiast znajduje się w niemal każdym polskim domu, więc nie dość, że zaoszczędzimy pieniądze, to jeszcze czas na szukanie odpowiedniego produktu w sklepach. I nie tylko na to. Przygotowanie peelingu cukrowego jest dziecinnie proste i szybkie.

Przede wszystkim warto zdać sobie sprawę z tego, jaki cukier wybrać do peelingu. Najlepiej, jeżeli będzie on dobrej jakości, ale po taki też w większości sięgamy, słodząc np. kawę. Wśród tych, które specjaliści wskazują jako najlepsze, znajduje się cukier trzcinowy oraz brązowy. Jednak również biały może być dobry. Cytując klasyka, wszystko zależy od tego, ile jest „cukru w cukrze”. Niestety większość z nich składa się w dużej mierze ze szkodliwej sacharozy. Dlatego zawsze warto sięgnąć po cukier nierafinowany.

Niezależnie od tego, czy przygotowujemy peeling do twarzy, czy do całego ciała, trzeba zmieszać go z cieczą. Tutaj mamy pełną dowolność. Możemy dolać do cukru oliwę z oliwek, sok z cytryny lub aloesu, a nawet dołożyć olej kokosowy. Wszystko zależy od tego, jaki efekt chcemy uzyskać, bo każdy z tych składników ma inne właściwości. Możemy też postawić na to, co akurat mamy pod ręką. Efekty i tak będą zniewalające! Wystarczy, że przygotowaną mieszanką posmarujemy te miejsca, z których chcemy pozbyć się zbędnego naskórka. Potem trzeba je dokładnie spłukać i nałożyć balsam lub krem nawilżający.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Używacie cukru w pielęgnacji ciała?

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie błędy urodowe popełniamy każdego dnia:

Autor: Katarzyna Leszczyńska