26.03.2018 14:12

Kolagen rybi to naturalny kosmetyk przeciwzmarszczkowy. Wzmacnia włosy i paznokcie, wspomaga stawy, redukuje cellulit

Jest prawdziwym cudotwórcą w kwestii zdrowia i urody. Nie dość, że wzmacnia kości, stawy, włosy i paznokcie, to doskonale działa na piękną i młodą skórę.

Zdrowa i piękna skóra

Fotografia: Shutterstock.com

Kolagen jest jednym z najważniejszych białek występujących w ludzkim organizmie. Obecny jest niemal we wszystkich tkankach. Jako podstawowy element budujący naszą skórę zyskał również miano nawilżającego i wygładzającego skórę, a co za tym idzie, stał się jednym z najpopularniejszych składników kosmetyków, zwłaszcza odmładzających.

Zobacz także: Peeling kawowy można przygotować samemu. Jest zbawienny w walce z martwym naskórkiem i cellulitem

Do produkcji kosmetyków często wykorzystuje się tzw. kolagen bydlęcy. Jest to jednak kolagen, który nie działa aż tak dobrze na ludzki organizm. Wraz z popularnością kolagenu rosło zainteresowanie naukowców tym produktem. Zaczęto szukać innych źródeł tego cennego specyfiku, aż w końcu pojawił się żel produkowany z tołpyg, które są gatunkiem ryb słodkowodnych.

Kolagen naturalny – właściwości

Rybi kolagen jest jedyną do tej pory czystą formą kolagenu. Ma naprawdę wiele cennych właściwości i wpływa nie tylko na nasz wygląd, ale również kości i stawy, co jest bardzo ważne. Przyjmowanie naturalnego kolagenu może mieć zbawienny wpływ podczas wszelkiego rodzaju urazów, złamań, a także chorób reumatoidalnych i kostnych. Najpopularniejsze jest zastosowanie kolagenu na stawy. Oprócz tego kolagen rybi:

  • Wygładza skórę
  • Eliminuje zmarszczki
  • Leczy trądzik
  • Jest jednym ze sposobów na walkę z cellulitem
  • Usuwa blizny i rozstępy
  • Łagodzi objawy alergii
  • Chroni przed powstawaniem żylaków i obrzęków
  • Leczy stany zapalne stawów
  • Przyspiesza proces gojenia się ran i blizn
  • Wzmacnia włosy i paznokcie
  • Pomaga regulować gospodarkę wodną skóry

Kolagen naturalny – jak stosować?

Naturalny kolagen zazwyczaj możemy dostać w formie suplementów. Są to przede wszystkim proszek, tabletki oraz płyn do picia. Tabletki oczywiście popijamy wodą. Warto sięgać po takie, które oprócz kolagenów zawierają również inne składniki, np. witaminy. Jeżeli chodzi o proszek natomiast, można go dodawać go do potraw. W związku z tym, że sam w sobie ma neutralny smak, można go zmieszać z wodą, jogurtem, mlekiem lub koktajlami warzywnymi oraz owocowymi.  

Zobacz także: Jest coraz popularniejszy, nie tylko w kuchni. 5 sposobów na wykorzystanie oleju kokosowego w kosmetyce

Coraz popularniejszy jest kolagen w wersji płynnej. On również zazwyczaj zawiera w sobie dodatkowo witaminy oraz inne składniki korzystnie wpływające na zdrowie i wygląd, np. pokrzywę. Kolagen do picia spożywamy z reguły nalewając odrobinę płynu na łyżkę. W przeciwieństwie do różnego rodzaju syropów, w smaku z reguły jest dość smaczny.

Czy uważasz, że cellulit jest powodem do wstydu?

Zobaczcie w poniższej galerii, jak w naturalny sposób wyprostować włosy, bez użycia prostownicy:

Autor: Katarzyna Leszczyńska