Wosk pszczeli - środek leczniczy i naturalny kosmetyk. Kiedy powinno się go stosować?

Wosk pszczeli
Fotografia: Eastnews

Wosk pszczeli to naturalny kosmetyk i preparat leczniczy. Można go stosować na wiele przypadłości i  nie tylko. Doskonale sprawdza się też w produkcji produktów pielęgnacyjnych oraz kosmetyków do makijażu. Wosk pszczeli ta znana jest od lat jako skuteczny środek stosowany podczas pielęgnacji skóry. Poznajcie jego zastosowania.

Wosk pszczeli wytwarzany jest podczas produkcji miodu. Jest on produkowany w odwłokach pszczół. Dzięki swoim właściwościom wykorzystywany jest zarówno w lecznictwie, jak i w kosmetyce. Znajdziemy go w składzie kremów, maści, balsamów, a także w kosmetykach kolorowych, np. w szminkach, cieniach do powiek, tuszach do rzęs. Ponadto znajdziemy go w składzie różnego rodzaju tabletek, świec, a nawet plastrów. Aby wyprodukować kilogram wosku, potrzeba 3,5 kilograma miodu.

Wosk pszczeli topi się w temperaturze 62-72 stopni Celsjusza, ma barwę białą, żółtą lub brązową i miodowy zapach.

Zobacz także: Olej jojoba - naturalny kosmetyk do pielęgnacji włosów i twarzy

Wosk pszczeli - skład

Wosk pszczeli bogaty jest w wiele substancji, które mają zbawienny wpływ na naszą skórę i zdrowie. Oto one:

  • wolne kwasy tłuszczowe,
  • alkohole tłuszczowe,
  • estry alkoholi,
  • estry kwasów tłuszczowych,
  • węglowodory,
  • węglowodany,
  • minerały,
  • barwniki,
  • substancje aromatyczne

Wosk pszczeli zawiera dużą ilość witaminy A, która ma właściwości pobudzające i regulujące). Ponadto znajdziemy w nim skwalen o właściwościach ochronnych, a także kwas masłowy, kwas palmitynowy, kwas octowy, kwas melisowy i kwas walerianowy o właściwościach przeciwnowotworowych.

Wosk pszczeli bogaty tez jest w beta-karoten, estry działające przeciwzapalnie, chryzana o właściwościach antybiotyku, a także flawonoidy, które niszczą bakterie i grzyby.

Wosk pszczeli - zastosowanie

Ze względu na właściwości zmiękczające skórę, kojące, wygładzające i bakteriobójcze wosk pszczeli wosk pszczeli doskonale sprawdza się w branży kosmetycznej.

Wosk pszczeli może być stosowany samodzielnie lub w połączeniu z innymi składnikami zawartymi w różnego typu produktach. Ma on wiele zastosowań. Nie tylko nawilża skórę, ułatwia wchłanianie się kosmetyków i chroni ją przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Wosk pszczeli stosuje się też na:

  • ropiejące rany i wypryski,
  • czyraki,
  • wrzody,
  • choroby serca,
  • choroby dróg oddechowych,
  • choroby skóry,
  • siniaki,
  • krwawe wybroczyny.

Wosk pszczeli znajdziemy w wielu kosmetykach. Należą do nich m.in.

  • kremy do twarzy,
  • kremy ochronne,
  • produkty do depilacji,
  • pomadki,
  • produkty do stylizacji włosów,
  • tusze do rzęs,
  • cienie do powiek,
  • pudry,
  • kredki,
  • peelingi.

W kosmetyce zwykle jest on łączony z ciekłą parafiną i olejami. Co ciekawe, wosk pszczeli stosowany jest też w stomatologii. Używa się go do tworzenia modeli zębów.

Ze względu na to, że wosk pszczeli może zawierać pyłki roślinne, nie powinien być stosowany przez alergików.

Zobacz także: Olej makadamia - doskonały kosmetyk do pielęgnacji skóry

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów