Wosk Carnauba - działanie, właściwości i zastosowanie

Wosk Carnauba
Fotografia: Shutterstock

Wosk Carnauba pozyskiwany jest z powierzchni liści palmy brazylijskiej Copernica cerifera. Wosk ten ma wiele zastosowań. Używa się go w produkcji kremów,a także w branży spożywczej, a także do konserwacji powierzchni. Wosk Carnauba jest najtwardszym woskiem spotkanym w przyrodzie. Poznaj szczegóły.

Wosk Carnauba to popularny składnik, który znajdziemy w żywości i kosmetykach. Dzięki niemu nasza cera staje się nawilżona, pełna blasku i świeżości. W kwestii pielęgnacji powinno się go stosować w połączeniu z innymi składnikami.

W składzie kosmetyków znajdziemy go pod nazwą E903. Ze względu na swoje właściwości emoliencyjne korzystnie wpływa na konsystencję produktów do makijażu. Nie rozpuszcza się w wodzie i akloholu.

Ten naturalny wosk roślinny, pozyskiwany z liści kopernicji spełnia też funkcje ochronne. Wosk Carnauba ma barwę białą lub żółtą. Topi się w temperaturze od 80 do 85 °C. Wosk Carnauba znajdziemy też w wielu produktach, np. w:

  • wyrobach cukierniczych,
  • kosmetykach,
  • czekoladach,
  • ziarnach kawy,
  • orzechach,
  • gumach do żucia,
  • suplementach diety,
  • tik-tacach,
  • żelkach.

Zobacz także: Depilacja woskiem - jaki wosk do depilacji wybrać?

Wosk Carnauba - właściwości

Wosk Carnauba znany jest ze swoich dobroczynnych właściwości:

  • działa utwardzająco,
  • działa nabłyszczająco,
  • konserwuje powierzchnie,
  • spełnia funkcje ochronne,
  • stosowany jest w produkcji takich kosmetyków,
  • nadaje skórze połysk i elastyczność,
  • ma działanie natłuszczające i zmiękczające,
  • zapobiega wysuszaniu skóry tworząc na jej powierzchni warstwę ochronną,
  • stosowany w kosmetykach przede wszystkim jako regulator konsystencji i lepkości.

Wosk Carnauba - zastosowanie

Wosk ten znajdziemy w następujących produktach codziennego użytku:

  • w woskach samochodowych,
  • w preparatów nabłyszczających do butów,
  • w niciach dentystycznych,
  • w preparatach konserwujących instrumenty muzyczne,
  • w woskach do podłogi i mebli,
  • w woskach do desek surfingowych.

Wosk Carnauba znajdziemy w:

  • wodoodpornych tuszów do rzęs,
  • szminek (pozwala na uzyskanie pomadek, które nie rozpuszczają się w wyższych temperaturach),
  • cieni do powiek,
  • podkładów,
  • dezodorantów,
  • produktów do depilacji ciała,
  • filtrów przeciwsłonecznych.

Zobacz także: Meghan Markle z wosku stanęła w Muzeum Madame Tussauds

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów