Jak działa olejek różany? Poznaj jego cudowne właściwości

Paulina Ermel 06.08.2018
Kwiat róży
Fotografia: Eastnews

Olejek różany to składnik wielu kosmetyków z róży, ale też można go wykorzystać do masażu czy aromaterapii. Olejek różany jest stosowany przez wiele klientek, w tym znanych gwiazd. Dlaczego olejek różany jest tak popularny i chętnie wykorzystywany?

Olejek różany stosowany jest przede wszystkim do pielęgnacji ciała. Jak powstaje ten naturalny składnik? Jak stosować olejek różany? Ten wielofunkcyjny składnik przyda się w każdej łazience. Jak go używać i dlaczego warto w niego zainwestować? Podpowiadamy.

 Zobacz także: Krem do cery naczynkowej - który produkt warto wybrać?

Olejek różany – jak powstaje

Olejek różany tłoczony jest z owoców kwiatu róży. Z płatków powstaje też woda różana. Ten w 100 % naturalny produkt ma szereg cennych właściwości, z którymi warto się zapoznać.

Najczęściej olejek różany produkowany jest z płatków róży damasceńskiej. Aby zachowały one swój aromat i właściwości, powinny być zbierane o świecie. Z jednego hektara plantacji róż można uzyskać rocznie nawet 5 tys. kilogramów płatków! Jednak z takiej ilości płatków powstaje jedynie 1 kg samego olejku różanego.

Olejek różany – właściwości

Najcenniejsze właściwości olejku różanego to:

  • łagodzi stres, relaksuje, poprawia samopoczucie
  • ułatwia zasypianie
  • zmniejsza napięcie nerwowe
  • działa przeciwzapalnie i antyseptycznie
  • dobrze wpływa na rozszerzone naczynka krwionośne – wzmacnia je
  • zmniejsza opuchliznę i zaczerwienienia
  • łagodzi dolegliwości bólowe związane z menstruacją
  • odżywia skórę, nawilża
  • zmniejsza zmarszczki mimiczne, poprawia jędrność skóry
  • uznawany jest także za afrodyzjak

Olejek różany wykorzystywany jest zarówno w celach leczniczych, jak i pielęgnacyjnych. Przede wszystkim działa on antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Co za tym idzie, zmniejsza obrzęki i zaczerwienienia.

Nie od dziś znane są też właściwości relaksacyjne olejku różanego. Przy jego pomocy wykonuje się masaże i stosuje się go także przy aromaterapii. Dlaczego? Otóż ma on działanie łagodzące – koi nerwy, poprawia samopoczucie i zmniejsza napięcie mięśniowe związane ze stresem.

Olejek różany stosowany jest także w dziedzinie, jaką jest kosmetyka. Doskonale działa na skórę – pobudza ją do regeneracji, zapobiega występowaniu zmarszczek i w dodatku wygładza skórę. Warto olejek różany stosować także pod oczy – zmniejsza opuchliznę i sprawia, że twarz nie wygląda na zmęczoną.  

Olejek różany – zastosowanie

  1. Aromaterapia. Warto dodać kilka kropel olejku różanego do kąpieli. Taki rytuał cię zrelaksuje i pozwoli naładować baterie na dalsze dni.
  2. Masaż. Olejek różany doskonale nadaje się do masażu ciała – szczególnie twarzy! Wystarczy kilka kropel oleju wmasować okrężnymi ruchami w skórę twarzy i zostawić ok. 30 sekund. Po tym czasie powinien się wchłonąć.
  3. Pielęgnacja skóry. Olejek różany nie bez powodu jest składnikiem wielu kosmetyków. Znajduje się w kremach i balsamach nawilżających, ale też przeciwzmarszczkowych. Znajdziemy go również w szamponach do włosów i olejkach do włosów. Nie sposób nie wspomnieć o cudownym zapachu olejku różanego.

Olejek różany jako "płyn" do demakijażu

Wiedziałyście, że olejek różany może być stosowany także do demakijażu? Można nim oczyścić twarz. Olejek różany usuwa ze skóry twarzy nadmiar sebum. Jak oczyścić nim twarz? Wystarczy przygotować miksturę z olejku różanego (ok. 70 %) i olejku rycynowego (30 %). Do tego potrzebujemy jeszcze ręcznika frotte.

Najpierw przemywamy twarz wodą, a później okrężnymi ruchami wmasowujemy w twarz przygotowaną wcześniej miksturę z olejków. Następnie moczymy ręcznik frotte w ciepłej wodzie i przykładamy do różnych części twarzy. Następnie skórę wycieramy chusteczką higieniczną albo jednorazowym ręcznikiem.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

10 najczęściej popełnianych błędów w pielęgnacji cery:

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów