Jak zastosować olejek lawendowy? Poznaj jego najważniejsze właściwości

Paulina Ermel 20.08.2018
Jak zastosować olejek lawendowy? Poznaj jego najważniejsze właściwości
Fotografia: ---

Olejek lawendowy jest bardzo popularnym składnikiem przede wszystkim perfum, ale nie tylko. Znany jest od wieków i wykorzystany w szeroki sposób. Jak stosować olejek lawendowy i dla kogo jest wskazany?

Olejek lawendowy wykorzystywany jest w perfumiarstwie, ale też w szeroko pojętym przemyśle kosmetycznym. Jest też często wykorzystywany w gospodarstwie domowym – jako odświeżacz albo… przyprawa! Jak jeszcze można zastosować olejek lawendowy?

Zobacz także: 10 najczęściej popełnianych błędów w pielęgnacji cery

Olejek lawendowy – jak powstaje

Olejek lawendowy pozyskiwany jest z lawendy wąskolistnej. Również napar z samej lawendy słynie ze zdrowotnych właściwości – działa m.in. kojąco na układ pokarmowy. Olejek lawendowy wykorzystywany jest również jako olejek eteryczny. Mimo tego, że olejek lawendowy to jeden z najdelikatniejszych naturalnych produktów na rynku, warto przed zastosowaniem sprawdzić, czy nie wywołuje u nas reakcji alergicznej.

Olejek lawendowy – właściwości

Olejek lawendowy ma szereg cennych właściwości. Najpopularniejsze z nich to:

- pięknie pachnie

- ma działanie uspokajające

- ułatwia zasypianie

- wykazuje właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne i przeciwbólowe

- pobudza wydzielanie soków żołądkowych

- działanie moczopędne

Olejek lawendowy – zastosowanie

Olejek lawendowy ma szerokie zastosowanie:

  • jako środek zapachowy lub odświeżający
  • do wyrobu spirytusu lawendowego i mydlanego
  • jako baza do męskich wód toaletowych

Olejek lawendowy znany jest nie tylko ze swoich walorów zapachowych. Przydaje się także w kwestiach zdrowotnych. Zapach olejku lawendowego działa uspokajająco i nasennie. Ma także działanie terapeutyczne. Olejek lawendowy może być stosowany np. na choroby skóry. Przykładanie go bezpośrednio do skóry zajętej trądzikiem lub łuszczycą pozwala się uporać z tymi dolegliwościami. Ponadto olejek lawendowy doskonale nadaje się do pielęgnacji włosów.

Olejek lawendowy działa na skórę ochronnie i przeciwstarzeniowo. Wspomaga gojenie się skóry – szczególnie jeśli chodzi o oparzenia słoneczne i różnego rodzaju obrzęki. Olejek lawendowy ogranicza wydzielanie sebum, radzi sobie także w walce z trądzikiem. Ma również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.

Olejek lawendowy w pielęgnacji ciała

Jak pisaliśmy wyżej olejek lawendowy ma także szereg zastosowań w pielęgnacji ciała. Jest to skuteczny sposób na cellulit – pobudza krążenie krwi i limfy. Wystarczy kilka kropel olejku lawendowego dodać do ulubionego kosmetyku i wetrzeć w miejsca, w których widać cellulit. Olejek lawendowy hamuje też wydzielanie sebum i potu, dlatego doskonale nadaje się do odświeżania.

Olejek lawendowy można wykorzystać też w pielęgnacji włosów. Wcieranie olejku lawendowego we włosy pobudza ich porost i zapobiega wypadaniu. Dodatkowo stosowanie olejku lawendowego sprawia, że włosy rzadziej się przetłuszczają i nie pojawia się na nich łupież. Wszystko dzięki temu, że olejek lawendowy hamuje wydzielanie sebum.

Olejek lawendowy na włosy można stosować w postaci samodzielnych wcierek albo po połączeniu olejku z innym olejem.

Olejek lawendowy w aromaterapii

Ze względu na swój przyjemny zapach o cudownych właściwościach, olejek lawendowy ma szerokie zastosowanie w aromaterapii. Relaksuje, uspokaja, działa także jako środek nasenny. Łagodzi depresje, stany lękowe i odpręża. Dlatego też zalecany jest szczególnie tym, którzy prowadzą stresujący tryb życia.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów