Jak stosować olej z rokitnika? Poznaj właściwości oleju rokitnikowego

Paulina Ermel 06.08.2018
Owoce rokitnika
Fotografia: Eastnews

Olej z rokitnika ma szereg cennych właściwości. Stosowany jest w celach leczniczych, ale też kosmetycznych. Jak wykorzystać olej rokitnikowy? Do czego może nam się przydać?

Olej z rokitnika działa leczniczo, ale też wykorzystywany jest w celach pielęgnacyjnych. Nawilża skórę, ujędrnia ją i działa przeciwstarzeniowo. Jak wykorzystać olej rokitnikowy? Gdzie go kupić i czy są jakieś przeciwwskazania do jego stosowania?

 Zobacz także: Opalizujące włosy - trend na lato 2018!

Olej z rokitnika – jak powstaje

Olej rokitnikowy powstaje z nasion lub owoców rokitnika w procesie tłoczenia na zimno. Ma owocowy zapach i wyrazisty pomarańczowo-czerwony kolor. Najdroższy olej z rokitnika to ten, który powstaje z pulpy owocowej. Ale jest on jednocześnie najcenniejszy.

Olej z rokitnika – skład

W oleju rokitnikowym znajdzie mnóstwo cennych składników o rewelacyjnych właściwościach:

  • garbniki – mają działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, do tego likwidują swędzenie i pieczenie
  • flawonoidy – działają przeciwutleniająco
  • witaminy A, B, E, K, C – wspomagają odporność
  • nienasycone kwasy tłuszczowe – obniżają poziom cholesterolu

Olej z rokitnika – właściwości

Olej z rokitnika ma szereg cennych właściwości wykorzystywanych zarówno w medycynie, jak i w kosmetyce:

  • obniża poziom cholesterolu
  • stosowany je w chorobach jelit
  • przyspiesza gojenie wrzodów żołądka i wspomaga walkę ze zgagą
  • w dłuższej perspektywie obniża ciśnienie krwi
  • poprawia kondycję skóry
  • wspomaga walkę z chorobami skóry
  • pomaga niwelować blizny i redukuje przebarwienia
  • to doskonały sposób na rozstępy
  • to domowy sposób na trądzik
  • spowalnia procesy starzenia się skóry

 

Jak stosować olej rokitnikowy w celach pielęgnacyjnych

Nie od dziś wiadomo, że olej rokitnikowy ma zbawienny wpływ na naszą skórę. Można go nakładać bezpośrednio na skórę – w postaci kilku kropel czystego oleju albo za pomocą kosmetyków z dodatkiem takiego oleju.

Olej rokitnikowy jest stosowany przede wszystkim do pielęgnacji skóry. Nawilża ją, natłuszcza, a do tego ujędrnia i zapobiega powstawaniu zmarszczek. Jest naturalny, dlatego też nie obciąża skóry.

Prócz tego olej z rokitnika wspomaga gojenie ran, ale też jest polecany osobom, które mają problemy z alergią i atopowym zapaleniem skóry. Wspomaga walkę z trądzikiem i z bliznami potrądzikowymi. Produkt ten zalecany jest także w przypadku odmrożeń albo w przypadku uporczywego swędzenia skóry, które zdarza się chociażby przy alergiach. Uśmierza to uczucie i ból.

Olej z rokitnika można aplikować także na rozstępy. Regularnie stosowanie go pozwoli je zniwelować.

Warto pamiętać o oleju rokitnikowym, kiedy chcemy zabezpieczyć skórę przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Zabezpiecz skórę przed utratą wody i przed wysuszeniem.

Olej rokitnikowy na włosy

Olej rokitnikowy stosowany jest także w pielęgnacji włosów. Dlaczego wykorzystuje się olej z rokitnika na włosy? Działa on przeciwłupieżowo, ale też wspomaga walkę z obecnym już łupieżem. W dodatku łagodzi świąd i sprawia, że włosy są błyszczące i wyglądają zdrowo.

Olej z rokitnika – przeciwwskazania

Oleju z rokitnika nie powinny stosować osoby:

  • z kamicą nerkową
  • cierpiące na stany zapalne trzustki i wątroby
  • chorujące na zapalenie woreczka żółciowego

 

Olej z rokitnika to substancja, która zawiera bardzo dużą ilość witaminy C. Obok dzikiej róży to właśnie owoce rokitnika poleca się osobom borykającym się z niską odpornością. Rokitnik dobrze działa na układ krwionośny i pokarmowy. Prócz tego śmiało mogą po niego sięgać osoby cierpiące na zapalenie stawów. Warto pamiętać także o tym, że olej rokitnikowy stosuje się po to, aby zapobiegać negatywnemu wpływowi promieni rentgenowskich, ale też po to, aby zabezpieczyć organizm przed szkodliwym działaniem niektórych leków.

Nie wolno zapominać też o cudownych właściwościach pielęgnacyjnych tego naturalnego produktu. Olej rokitnikowy to odpowiedź na to, jak wzmocnić włosy, ale też na to, jak poradzić sobie z trądzikiem. To także składnik wielu kosmetyków niezbędnych do codziennej pielęgnacji skóry. Polecany jest osobom, które szczególnie dbają o to, aby zbyt szybko się nie zestarzeć.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

One znalazły swój sposób na trądzik:

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów