Olej z pestek winogron - kosmetyczny niezbędnik o właściwościach pielęgnacyjnych

Olejek z pestek winogron
Fotografia: Shutterstock

Olej z pestek winogron sprawdza się nie tylko w kuchni, ale i w pielęgnacji. Substancja ta pozyskiwana z pokruszonych nasion winogron cieszy się coraz większą popularnością ze względu na jej szeroki wachlarz właściwości. Olej z pestek winogron jest niedrogi i doskonale działa na cerę. Poznaj szczegóły.

Olej z pestek winogron najczęściej używany jest w kuchni. Doskonale pasuje do sałatek, można też stosować go podczas smażenia. 100 g dostarcza 880 kcal. Z racji tego, że jest bezwonny, nie zmienia smaku potraw. Jednak nie wszyscy wiedzą, że olej z pestek winogron sprawdza się również w pielęgnacji.

Zobacz także: Ma go na półce każdy miłośnik zdrowej żywności. Okazuje się, że może szkodzić

Olej z pestek winogron - właściwości

Olej z pestek winogron ma jasnożółtą barwę i jest źródłem witaminy E, która ma zbawienny wpływ na naszą skórę. Może być on stosowany jako zamiennik balsamu do ciała lub oliwki do włosów. Olejek ma właściwości:

  • nawilżające,
  • regenerujące,
  • reguluje poziom cholesterolu we krwi,
  • jest przeciwutleniaczem,
  • korzystnie wpływa na układ nerwowy,
  • chroni komórki przed starzeniem się,
  • poprawia wygląd skóry.

Olej z pestek winogron - zastosowanie w kosmetyce

Olej z pestek winogron sprawdza się w pielęgnacji skóry i włosów. Dzięki niemu skóra staje się zdrowsza, pełna blasku, a kosmyki głęboko odżywione i zregenerowane. Stosuje się go zarówno na delikatną skórę twarzy, jak i na całe ciało.

Olej z pestek winogron: nawilża skórę, pomaga redukować zmarszczki, usuwa wypryski, poprawia kondycję włosów przesuszonych i łamliwych.

Olej z pestek winogron - skład

Substancja ta zawiera następujące składniki:

  • kwas linolowy (z rodziny omega-6),
  • kwas oleinowy (z rodziny omega-9),
  • kwas palmitynowy (nasycony),
  • kwas stearynowy (nasycony),
  • kwas palmitooleinowy (z rodziny omega-7),
  • kwas alfa-linolenowy (z rodziny omega-3),
  • substancje niezmydlające (m.in. sterole, fenole).

Olej z pestek winogron - wady

Olej z pestek winogron ma wiele zastosowań, jednak nie jest pozbawiony wad. Oto jego największe wady:

  • negatywnie wpływa na układ odpornościowy,
  • nasila procesy zapalne,
  • częste spożywanie go może prowadzić do chorób serca, miażdżycy, nowotworów,
  • zaburza równowagę hormonalną,
  • negatywnie wpływa na pracę tarczycy,
  • może powodować wzrost masy ciała.

Zobacz także: Wszystko, co powinniśmy wiedzieć o olejach w pielęgnacji skóry i włosów

Autor: Martyna Wojciechowska

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów