Olej monoi - naturalny kosmetyk do pielęgnacji skóry i włosów

Olej monoi
Fotografia: Shutterstock

Olej monoi składa się z oleju kokosowego i ekstraktu z kwiatów gardenii tahitańskiej. Sprawdza się zarówno w pielęgnacji skóry, jak i włosów. Ponadto można go stosować do masażu. Ma on intensywny i przyjemny kwiatowy zapach. Można go używać do każdego rodzaju skóry oraz do każdego rodzaju kosmyków. Poznaj szczegóły.

„Monoi” oznacza w języku tahitańskim  „pachnący olej”. Olej monoi pochodzi z Polinezji, a dokładnie z wyspy Tahiti. Kiedyś był on używany w rytuałach plemion zamieszkujących tamten zakątek świata. Dziś jest on stosowany na całym świecie w pielęgnacji skóry i włosów. Często znajdziemy go w składzie kosmetyków, jednak można go używać oddzielnie. Z naszego artykułu dowiesz się, jak go stosować oraz jakie rezultaty zapewnia.

Sprawdź też, jak działają: olejek rycynowy, olej jojoba i olejek arganowy na włosy.

Olej monoi - właściwości i zastosowanie

Olej monoi ma następujące właściwości, zapewniające poprawę wyglądu włosów i skóry oraz

  • chroni skórę przed utratą wilgoci,
  • zmiękcza skórę,
  • wygładza i poprawia elastyczność skóry,
  • chroni przed działaniem czynników zewnętrznych (np. słońce, wiatr, wysoka i niska temperatura),
  • wzmacnia odporność skóry na uszkodzenia,
  • działa przeciwzapalnie, łagodząco i przyspiesza gojenie uszkodzeń skóry, (np. skaleczeń i podrażnień oraz ukąszeń owadów),
  • regeneruje podrażnioną i uszkodzoną skórę,
  • koi i łagodzi podrażnienia słoneczne,
  • wykazuje działanie antyseptyczne i przeciwgrzybicze,
  • chroni skórę przed działaniem wolnych rodników,
  • wspomaga oczyszczanie skóry z toksyn,
  • intensywnie odżywia.

Olej monoi na włosy - sposób użycia

Olej monoi stosujemy na skórę twarzy, ciało oraz na włosy.

Sposób użycia tego olejku na włosy jest bardzo prosty. Wystarczy wetrzeć go w skórę i włosy, a następnie odczekać około godzinę. Po upływie tego czasu należy kilkakrotnie umyć kosmyki, aby całkowicie usunąć z nich olej monoi.

W przypadku pielęgnacji kosmyków zapewnia on im odżywienie, odbudowę, poprawę sprężystości, gładkość, zapobiega powstawaniu łupieżu.

Olej monoi na skórę twarzy i ciała - sposób użycia

Olej monoi może być stosowany jako alternatywa dla balsamu do ciała, jako nawilżający olejek do twarzy. Ponadto olej ten może służyć jako do masażu oraz do łagodzenia podrażnień i ukąszeń na skórze, a także działa przeciwzapalnie.

Olej monoi dobrze sprawdza się nawet w przypadku skóry wrażliwej. Zapewnia nawilżenie nawet do 8 godzin. Jego zaletą jest to, że szybko się wchłania, nie pozostawiając lepkich śladów.

Stosuj go codziennie, a zapewnisz sobie trwałe rezultaty.

Wiecie, że da się wyprostować włosy bez używania prostownicy? I to na kilka sposobów. Zobaczcie jak to zrobić!

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów