Morwa czarna - owoc o niezwykłych właściwościach

Martyna Wojciechowska 12.07.2018
Morwa czarna
Fotografia: Shutterstock

Morwa czarna jest źródłem witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Stosuje się ją w lecznictwie i w diecie. Jest smaczna, a także korzystnie wpływa na układ trawienny. Poznaj wszystkie zdrowotne właściwości morwy czarnej.

Morwa czarna (łac. morus nigra) to popularne drzewo owocowe sięgające około 10-15 metrów. Rośnie w Azji Mniejszej, Europie oraz w Ameryce Północnej. Jest piękną rośliną, dlatego często uprawia się ją do celów ozdobnych. Podobnie jest w przypadku morwy białej.

Morwa czarna kwitnie w maju i czerwcu. Jej owoce przypominają nieco maliny. Sadzonki morwy czarnej kupuje się wiosną i jesienią. Czas sadzenia jest niezwykle istotny w przypadku tej rośliny. Nie trzeba jej zabezpieczać żadnymi środkami chemicznymi, ponieważ jest bardzo odporna na szkodniki i choroby. Nie trzeba jej też nawozić. Wystarczy ją tylko podlewać w bardzo upalne dni.

Zobacz także: Jaki jest sekret urody Victorii Beckham? To produkt za 5 zł!

Morwa czarna - zastosowanie

Morwa czarna zawiera mnóstwo cennych składników. Wśród nich znalazły się:

  • witaminę B2,
  • witaminę B1,
  • witaminę A,
  • witaminę C,
  • żelazo,
  • kwas foliowy,
  • cynk,
  • potas,
  • magnez,
  • fosfor.

Zarówno owoce morwy, jak i liście mają właściwości lecznicze. Można z nich robić napary oraz herbatę. Morwa czarna powinna być stosowana w codziennej diecie, ponieważ doskonale reguluje układ trawienny. Działa też przeciwkrwotocznie. Warto dodać, że sok z morwy czarnej piły kiedyś kobiety podczas porodu.

Morwa czarna ma wiele zastosowań. Używa się jej zarówno w przygotowywaniu potraw, jak i w medycynie. Robi się z niej lecznicze soki, syropy, napary i nalewki, a także dżemy, konfitury i wina. Brwi się nią też przetwory. Morwa czarna jest bogata w cukry proste. 100g tego owocu to 65 kcal.

Im ciemniejszy kolor morwy, tym więcej barwników roślinnych w niej zawartych.

Morwa czarna - właściwości

Morwa czarna często mylona jest z morwą biała, której owoce mogą przybierać ciemnoczerwony kolor. Poza tym, że te dwie odmiany są do siebie podobne, to jeszcze mają praktycznie takie same właściwości. M.in. wpływają korzystnie na przemianę cukrów w naszym organizmie i zapobiegają nadmiernemu wchłanianiu ich.

Sok wyciśnięty z owoców morwy ma właściwości odkażające i przeczyszczające. Działa antyrakowo i wspomaga pracę narządu wzroku. Stosuje się ją też w leczeniu chorób powiązanych z układem krwionośnym.

Z racji tego, że morwa czarna zawiera dużo żelaza, powinna być spożywana szczególnie przez osoby zmagające się z anemią oraz te, które mają obfite miesiączki.

Morwa czarna doskonale sprawdza się też w walce z przeziębieniem i kaszlem. Można z niej zrobić syrop. Wystarczy do soku z morwy dodać cukier (1/2 ilości morwy), wlać całość do garnka i ugotować. Kiedy syrop przestygnie można wlać go do szczelnego naczynia.

Zobacz także: Kazali schudnąć Jennifer Lopez. Piosenkarka szybko ich zgasiła

Autor: Martyna Wojciechowska

Zagłosuj

Twoje ulubione owoce to:

Liczba głosów:

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej
Więcej newsów