Hydrolat - jak go stosować i jakie ma właściwości?

hydrolat
Fotografia: Shutterstock

Hydrolat to inaczej woda kwiatowa, którą znajdziesz w wielu produktach kosmetycznych codziennego użytku. Ich zadaniem jest nawilżenie, odżywienie i łagodzenie skóry. Hydrolat doskonale sprawdza się w pielęgnacji zmęczonej i suchej cery. Często stosuje się go zamiast toniku do twarzy lub wody odświeżającej. Sprawdź, w jaki sposób można go jeszcze używać i jakie ma właściwości.

Hydrolat jest substancją, którą znajdziemy w składzie olejków, serum, żelów hialuronowych, mydeł, kremów, lotionów. Są one swoistą alternatywą dla fazy wodnej wymienionych produktów.

Wiele osób mylnie twierdzi, że hydrolat jest wodą toaletową, jednak w rzeczywistości służy on do produkcji olejków zapachowych. Z naszego artykułu dowiesz się, jak należy go stosować oraz jakie ma właściwości.

Hydrolat jest produktem destylacji z parą wodą całych roślin lub ich części. Można stosować go w połączeniu z innymi kosmetykami lub osobno bez rozcieńczania.

Sprawdź też, jak działa kwas hialuronowy i toksyna botulinowa.

Zobacz także

Hydrolat - zastosowanie i właściwości

Naturalny hydrolat z racji tego, że nie zawiera sztucznych konserwantów, nie ma długiej daty przydatności. Ponadto ma pH zbliżone naturalnego i jest lżejszą wersją olejków zapachowych. Hydrolat można wykorzystywać do produkcji domowych kosmetyków. Należy trzymać go w lodówce.

Hydrolat zawiera substancje roślinne, których zadaniem jest pielęgnacja i nawilżenie skóry. Najpopularniejszym hydrolatem jest woda różana wzmacniająca naczynia krwionośne. W jej skład wchodzą:

  • płatki róż Rosa damascena
  • kwas galusowy,
  • antocyjany.

Woda różana używana jest zamiast toniku do mycia twarzy oraz niweluje cienie pod oczami. Wystarczy wetrzeć ją na skórę i poczekać aż się wchłonie.

Kolejnym popularnym hydrolatem jest woda z kwiatów pomarańczy, która przywraca skórze blask, tonizuje ją, nawilża oraz wzmacnia i uelastycznia naczynia krwionośne.

Hydrolaty a typy cery

Do każdego typu cery stosuje się inny hydrolat. W przypadku cery wrażliwej poleca się hyrolat lawendowy. Łagodzi on pieczenie skóry, podrażnienia oraz łuszczenie się naskórka. Ponadto odpowiada za regenerację skóry.

Do cery tłustej powinno się stosować wodę oczarową pozyskiwaną z oczaru wirginijskiego. Nie dość, że ściąga rozszerzone pory, to jeszcze hamuje nadmierne wydzielanie sebum oraz poprawia ukrwienie skóry.

W przypadku cery tłustej doskonale sprawdzi się też hydrolat lawendowy zawierający kwas rozmarynowy.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Zagłosuj

Czy robiłaś kiedyś kosmetyki w domu?

Liczba głosów:

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej
Więcej newsów